Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Papír kell a horgászathoz

Csongrád megye - Csongrád megyében szinte minden településről viszonylag rövid idő alatt vízpartra lehet jutni. Népszerű is a horgászat, gyakorlása előtt viszont vizsgát kell tenni.
Csongrád megyében 500 hektárnyi víz tartozik a különböző horgászegyesületek kezelésébe. Horgászni azonban csak annak lehet, aki vizsgával rendelkezik. Láda Gáspárt, a Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetségének ügyvezető elnökét arról kérdeztük: mi kell ahhoz, hogy valaki nyugodtan pecázhasson.

– A horgászvizsga díja 1000 forint, és csak ennek birtokában lehet kiváltani az első állami jegyet. Ennek éves díja szintén 1000 forint. Szükség van továbbá tagsági igazolványra, ami 350 forint, hiszen csak az kaphat állami jegyet, aki valamely horgászegyesület tagja. Az éves tagsági díj a megyében 3500–6000 forint között mozog. A horgásznak rendelkeznie kell egy 30 forintba kerülő fogási naplóval is, amibe az aktuális zsákmányát kell bejegyeznie. Ha mindez megvan, területi engedélyt kell kérnie. A horgász maga dönti el, hogy mely vizekre vásárol engedélyt. Az áruk attól függ, hogy felnőtt vagy ifjúsági, éves, heti- vagy napijegyet vesz a horgász. Egy éves jegy akár 20 ezer forintba is kerülhet. A nemes halakból, mint amilyen a ponty, naponta 2 darabot lehet hazavinni, a méreten aluliakat pedig vissza kell engedni. Az egyéb halakból, például a keszegfélékből, 5 kilogramm fogható ki egy nap.

Láda Gáspár szerint engedély nélkül már nem nagyon horgásznak. Fotó: Karnok Csaba
Láda Gáspár szerint engedély nélkül már nem nagyon horgásznak.
Fotó: Karnok Csaba

– Engedély nélkül már nem nagyon horgászik senki, hiszen halőreink folyamatosan járőröznek. Ma már inkább a helyi korlátozások betartásával van gond. Nekünk az is fontos, hogy pontosan vezessék a fogási naplót, hiszen ezek adatai alapján végezzük a telepítéseket – tette hozzá Láda Gáspár.

Tanfolyam

Bár nem kötelező, a horgászati ismereteket tanfolyamon is meg lehet tanulni. Ennek helyszínéről, valamint a legális horgászvizekről a www.horgaszcsmszov.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Olvasóink írták

  • 1. ferike75 2010. június 07. 21:38
    „JOLENNE MAR ELFELEJTENI A FOGASINAPLOT ES MINDEN HALAT VISSZAENGEDNI HOGY A SZORAKOZASROL ,ES A KELLEMES IDOTOLTESROL SZOLOJON A HORGASZAT.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítanák a játszóteret a csanádalbertiek

Csanádalberti - Még 2008-ban határozta el Csanádalberti képviselő-testülete, hogy felújíttatja a… Tovább olvasom