Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Papírhajók a Dugonics téren - a médiatörvény ellen demonstráltak Szegeden

Szeged - A sajtószabadságért demonstráltak civilek csütörtökön 16 órától a Dugonics téren. A rendezvény mottója a „tegyük hajóra a médiatörvényt" volt.
A résztvevők papírhajókat hoztak, vagy kaphattak is a szervezőktől, melyeket a szökőkutat fedő deszkákra tettek.

- A médiatörvényt most még nem nem tudjuk elsüllyeszteni, de reméljük, mire kitavaszodik, sikerülni fog – fogalmazott az egyik szónok, Erlauer Balázs.

A rendezvényen civilek szólaltak fel.

- Magyarországon ma nincs sajtószabadság, a hatalom jogot formál a műsorszerkesztésre – mondta Szalai Balázs, az egyik szervező. A felszólalók, mielőtt belekezdtek volna mondanivalójukba, előbb leragasztott szájjal álltak néhány pillanatig a mikrofon előtt.

Balog József televíziós-rádiós újságíró levelét Tőke Márton olvasta fel (Balog Budapesten dolgozott).

- Akarjátok-e hogy ellenségeitek szabadon elmondhassák rólatok a véleményüket, hogy barátaitok elmondhassák rólatok és ellenségeitekről a véleményüket, hogy mindenki más is elmondhassa a véleményét? A szabadság a ti felelősségetek – állt a tüntetőkhöz szóló levélben. A résztvevők minden kérdésre igennel válaszoltak.

Szegeden is tüntettek a sajtószabadságért. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Erlauer Balázs pályakezdő újságíró ironikusan „hazaáruló, libsi, komcsi, felforgatóknak" titulálta a résztvevőket, majd az egyszínű médiatanács ellen érvelt. "Ne a kormány ellenőrizze a médiát, hanem a média a kormányt" – jelentette ki. Szerinte nem jó, ha „egy kormánypárti hatóság dönti el, hogy egy fingás sérti-e a közerkölcsöt".

Lipták László felolvasta a demonstrálók követeléseit, mely az Egymillióan a magyar sajtószabadságért facebook oldalon is megtalálható –a szegedi demonstráció, akárcsak mintegy két héttel korábban a budapesti, a közösségi oldalon szerveződött. Ebben többek között szerepel, hogy „a magyarországi médiatartalmak előállítói és befogadói" követelik „a médiahatóság és a a médiatestületek politikai függetlenségének biztosítását, az önkényesen kiszabható és aránytalan büntetések lehetőségének eltörlését, a törvény által védett magántitkok és az újságírók bizalmas forrásainak tiszteletben tartását, a közszolgálati hírszerkesztőségek függetlenségének helyreállítását.

Demcsák Katalin Sartre-ot idézve azt mondta: „Ha egyszer a szabadság lobot vetett az emberi lélekben, nincs az az isten, aki tehessen ellene valamit".

A nagyjából 50 perces tiltakozáson körülbelül 200-250 ember vett részt.

Szegeden is tüntettek a sajtószabadságért. Fotó: Frank Yvette (galéria)


Egy egyetemista a delmagyar.hu-nak elmondta: ő azért tiltakozik, mert súlyos problémának tartja, hogy a sajtótörvény szerint pontosan meg nem határozott szabályokhoz kellene tartaniuk magukat az újságíróknak, valamint szerinte visszaélésre teremthet alkalmat, hogy egypárti testület határozza meg, hogy tetszik-e neki valami vagy sem.

- A kormánypárt a neki nem tetsző véleményeket szűri ezáltal. Arra jó egy ilyen tüntetés, hogy meg lehet mutatni, hogy vannak, akik úgy gondolják, hogy ez nem jó így, és azt is megmutatják, hogy személyesen hajlandók tenni az ügyért annyit legalább, hogy kijönnek. Remélem, ahogy telik az idő, egyre többen leszünk - amennyiben nem történik változás - fogalmazott.

Körülbelül erre számítottunk, örülök, hogy ilyen sokan eljöttek – mondta a demonstráció végén a szervezők nevében Szalai Balázs.

A tüntetésen politikusok nem szólaltak fel. A beszédek után gyorsan szétszéledt a tömeg, 5 perc alatt kiürült a tér. A szervezők azt mondták, ha a fotósok befejezik a munkát, összeszedik a papírhajókat.

Olvasóink írták

210 hozzászólás
 • 210. Mignoon 2011. január 31. 17:22
  „208
  nyilvan nem tudsz olvasni”
 • 209. bottkabohocz 2011. január 31. 10:17
  „a párizsi krt 8 ban van
  kiállitás a gyogyszermaffia ellen
  belépödij:amennyit akarsz annyit adsz.
  akinek a családjában van károsult-menjen.”
 • 208. Halálfaló 2011. január 29. 09:15
  „jogsértőnek és a demokráciával ellentétesnek ítélte az EU a médiatörvényt. <moderálva>”
 • 207. saturnus 2011. január 29. 09:11
  „achilleus--Már Kolontárra is az ő elprivatizált kőbányájából kell hordani a köveket??”
 • 206. babar 2011. január 29. 08:15
  „Követeléseink!
  1., Kérjük vissza a régi médija törvényünket (szeretnénk végre azt is elolvasni!!)
  2., Adják vissza a Napkelte és sz Össztűz műsorát az M1 és M2-re (ahol szemtől-szemben meglehet mondani, mint egy igazi demokráciában Kádár elvtársnak, hogy Kádár elvtárs te egy jó elvtárs vagy)!!
  3., Gyárfás Tamást a médiatanács élére!! Alelnöknek Acél Endrét!!
  4., ATV 2-es csatornájának a megnyitását és a betelefonálás költségeinek állami finanszírozását!!
  Bármely pont hiánya esetén megyünk az Eju-hoz!! De előbb írunk egy körlevelet, vagy egy tájékoztatót, hogy tudják meg a zigasságot!”
 • 205. saturnus 2011. január 29. 09:10
  „achilleus//-Mi lessz akkor amikor a nép kivonul az utcára és tőrve zúzva kiálltozza VIKTOR TAKARODJ te nép nyomorba döntője??”
 • 204. unknown 2011. január 29. 05:30
  „203. novaklaszlo56

  Meglehetősen pesszimistán vezeted be a mondandódat azon reményedről, hogy talán az emberek nem értik miről van szó, s talán nem annál rosszabbról... Régen rossz, hogy nem a szakma vitatkozik ezen a 175 oldalas, kb. 2oo paragrafusból álló specifikus jogszabályon. Ezt az egész felháborodott tiltakozást nem tartom szakmainak, sokkal inkább... de ezt hagyjuk. Mert erről szól a történet. Egyébként megint a Fidesz rossz kommunikációja okozatának tartom a kialakult helyzetet, amit az alábbi levélben osztottam meg velük. Olvassátok el Ti is.

  Tisztelt Barátaim!

  Ismét egy ügy, amiben nem értelek Titeket, a kommunikációtok eseti hiányosságát úgy a külföld, mint a belföldi elégedetlenek felé médiaügyben.
  Miről beszélek. A Médiatanács - úgymond - egysíkúságáról, csupa kormánypárti tagságáról. Az ezen okból való támadásról. Netán nem ejthetnétek szót a védekezésben arról, hogy a Médiatanács a jelenlegi öt fő helyett nyolc fő is lehetne tekintettel arra, hogy a Médiatörvény parlamenti tárgyalásakor lehetőséget adtatok a három ellenzéki pártnak is minden személyi előzetes megkötés nélkül 1-1 képviselő jelölésére, amit a szavazáskor elfogadhatott volna a parlamenti kétharmados többségetek? Amely helyeket ezek az ellenzéki pártok nem fogadtak el tiltakozva, hogy kisebbségben maradnának. És itt csatolni lehetne a parlamenti jegyzőkönyvek adott részleteit - minden változtatás nélkül. Meg lehetne jegyezni, hogy íme, a törvényes demokratikus választások eredményeként felállt parlamentben a Médiatanács létszám összetételével semmi gond nem lenne: 1 fő elnök, 1 fő általános helyettes, 3 fő kormányoldali tag (ebből 2 Fidesz, 1 fő KDNP delegált), 1 MSZP, 1 LMP, 1 Jobbik delegált, tehát összesen 8 fő. Miért nem jelentitek ki, hogy a három ellenzéki helyet betöltetlennek tekintetek. S nyitottnak tartjátok a három helyet a három párt delegáltja számára. Kijelenthetitek, hogy hajlandóak vagytok elfogadni egyenként is bármely ellenzéki párt jelölése soron kívüli beszavazását a Médiatanácsba. Ki lehetne térni arra (amit elejtve egyszer ki is mondott valaki közületek), hogy a kétharmados többségi kormánynak elemi joga az elnök és helyettese jelölése tekintettel a reá háruló feladat összetettségére. A Médiatanács tagjai között pedig fennállna az egyensúly, a 3-3 arány. És senki ne vitassa el annak jogát, hogy egy ilyen fölénnyel hatalomban lévő Parlament így döntsön ahelyett az elfogadhatatlan ellenzéki igénnyel szemben, hogy az ellenzék az alelnök személyével ugyanúgy 4 főt adjon a tanácsba, mint a feladatok végrehajtásában mégis csak felelős Kormány létrehozva az örökös patthelyzetet bármilyen szavazási ügyben a Médiatanácsban.

  Tisztelettel: ... V.I. ...”
 • 203. novaklaszlo56 2011. január 29. 02:02
  „Nem arról van szó, Titánia, hogy nem unják, hanem arról, hogy nem értik - legalábbis remélem, hogy erről van szó, és nem olyasmiről, ami még ennél is rosszabb :S. Nem értik, mi történik körülöttük, velük. De majd elcsendesednek ők is. Velünk, s az országgal együtt. Vagy..., de ez már más lecsengése a helyzetnek, amelyre gondolni sem akarok! Jobb lenne még időben felébredni, amíg van esély együtt, szépen elkezdeni rendbe tenni a közös dolgokat. Első lépésként meg kellene állítani azt az ellentmondásos és veszélyes "keresztényi feudalizálódást", amely a hatalom - beleértve a még független hatalmi ágakat is - centralizálásához, és ezzel együtt... De már annyiszor elmondtuk, hadd ne szajkózzam. Tényleg fárasztó. De mi lehet az, ami - vagy ami miatt a helyzet - nem világos oly sok embernek? :O
  Tényleg megvárjuk, amíg kialakul az oroszországihoz hasonló, oligarchák birodalma, amíg fehér folt leszünk a civilizált világ térképén, meg nem kívánatos duzzanat az unió testén? Túlzásnak tűnik? Nem az, emberek. A legnagyobb bajok is csak egy aprócska keléssel kezdődnek...
  Mellesleg vannak ma Magyarországon bőven olyan sajtótermékek, internetes, önmagukat hírportálként definiáló oldalak, amelyek engem is nagyon bőszítenek, vagy éppen lehangolnak, de nem az ott általános vélemények, hanem a felelőtlen, a tényekre is fittyet hányó hangulatkeltés, bűnbakképzés és uszítás miatt. Azt hiszem, ők azok, akik súlyosan visszaélnek a sajtószabadsággal, mert felelőtlenül, tisztességtelenül viselkednek: közveszélyesek. Mégis tűrnünk kell őket, igaz, csak addig, amíg a véleménynyilvánítás határait nem lépik át, az imént említett magatartásukkal. Ha pl. valaki nem szereti a zsidókat, a melegeket, a cigányokat, a muzulmánokat, meg tudom is én, kiket, és ezt elmondja, élményeivel, tapasztalataival érvel, legyen! De ha valaki felelőtlenül, bűnbakként használ embereket, vagy azok csoportjait, netán ellenséges indulatokat szít az olvasókban, nézőkben, hallgatókban - és milyen kifinomult eszközökkel teszi némely sajtóorgánum! - az már megengedhetetlen. De hála istennek mifelénk nincs ilyen! - Tényleg, kedves médiatörvény-támogatók, ez nem szúrja a szemeteket? Vagy észre sem veszitek mindezt? Dehogynem! Alighanem még lelkesedtek is érte. Szomorú. És ezek után ti beszéltek az emberi méltóság, meg a gyerekek, fiatalok védelméről? Mitől akarjátok megóvni őket? S ha én, a szülő akarom kézben tartani a srácaim nevelését? Azt sem bízzátok már rám? Tényleg ennyire gyengeelméjűnek tartotok? Szerintem nem vagyok az. Kár, mi? :) Ahogyan azért az időért is kár, amit ezzel a bejegyzéssel töltöttem. Helyeseljetek, az megnyugtat - benneteket, engem meg már mulattat. :D
  Mellesleg van ebben a médiatörvényben egy-két hasznosítható elgondolás is, csak ki kéne hámozni a hatalmi zagyból. De addig maradnunk kellene a réginél, amely szerintem jelenleg megnyugtatóan, ha nem is tökéletesen, rendezi a magyar média helyzetét.”
 • 202. SP 2011. január 28. 21:57
  „Miből gondolod,
  hogy egy országot a mély mocsárból, válságból, államadósságból stb. néhány hónap alatt ki lehet emelni.

  Minél nagyobb a gáncsoskodás
  annál tovább tart. A 2/3 többség megmaradása adhat esélyt a gyorsításra.”
 • 201. titánia 2011. január 28. 21:36
  „Jobbosok és balosok egyaránt! Nem veszitek észre, hogy napról napra erősödik Magyarországon a CIVIL emberek (egyetemisták, orvosok, tanárok, munkások, nyugdíjasok, etc.) rossz hangulata? Egy pillanatra feltennétek (titkon) magatoknak a kérdést: miért is van ez? Sajna, ez már nem varrható GYF nyakába. OV és segítői ( kétharmadnak kommunikált hárommillió voks birtokában, köszönhetően a rendkívül nagyszámú fásult, kiábrándult szavazó távolmaradásának!!) április óta gyökeresen felforgatják ezt a kis országot! Nemcsak a mindennapi életünk ügyeibe (nyugdíj) szólnak bele keményen vagy épp nem tesznek semmi pozitívat a rossz szájíz enyhítésére (benzinár), de már a ius murmurandit ( a morgáshoz való jogot) is elveszik mindenkitől, előbb-utóbb a tisztelt jobboldali szavazóktól is. Kicsit késő lesz már az ébredéshez. A média-, nyugdíjrablás- és más simán átnyomott törvények ellen nemcsak joga, hanem kötelessége is egy demokrata magyar embernek fellépni. Még egy: meglehetősen ocsmány dolog "bal-libsi-bibsizni". Nem unjátok?”
 • 200. Örvájn 2011. január 28. 20:23
  „Délután végig futottam a neten a napilapok egy jó részén. Két kezemen nem tudnám meg számolni azon sajtótermékek számát ahol rendszeresen, az eseményektől függetlenül, zsigerből támadják a kormány intézkedéseit, annak minden jó szándékát elvitatva. Azt sugalmazzák, hogy minden döntés, ami napjainkban történik, az az ördögtől való és gonosz sötétségben fogant. Mindezeket bizonyítandó a sajtószabadság is megszűnt kicsiny hazánkban. Szóval ezt olvastam a diktatúra sajtójában! Sajnos elkerülte a figyelmem a demonstrációra szóló felhívás a közösségi oldalon (mondom kormányunk gonoszkodásait taglaló írások tartalmával próbáltam ismerkedni, meg aztán ragtapaszt sem találtam itthon üres címlapú nyomtatot terméket sem veszek. Igy lemaradtam a soros akna munkáról. (Pedig Vietnám sem szabad -valamelyik-) No mindegy! Mindenestre szükség volna Szabad Nép félórákra (újra) az ellenzék szervezésében, hogy helyesen tudjuk értelmezni a valóságot.”
 • 199. achilleus 2011. január 28. 20:19
  „Az interjú videója, "jobb" mint a sajtóhírek:
  http://mszp.hu/belfold/bovebben/a-magyar-szocialistak-rutinszeru-tajekoztatast-adtak-az-ep-nek
  Török Zsolt is hozza a formáját. :o)
  Gyűlnek a kommetek: http://mandiner.hu/cikk/20110128_szanyi_nem_az_mszp_lazit
  "marko11 2011. január 28. 19:45
  Tehát nem körlevél, ahogy Kósa "hazudta", hanem tájékoztató, ahogy az igazmondó Sunyi Tibor állítja.
  Mindjárt más!:)))"”
 • 198. achilleus 2011. január 28. 19:50
  „Íme az MSZP delegáltak "tájékoztató anyaga":
  https://docs.google.com/document/d/12NbUBrodY6eRCbbQvxRY_ojbuCHVLa1WBWWc5Zm8pJQ/edit?hl=en&authkey=CLCpp5wD&pli=1#
  Csatolták hozzá például a 13 multivezér panaszlevelét, de azért a médiatörvényről is esik szó, a már ismert stílusban.”
 • 197. achilleus 2011. január 28. 19:38
  „2011. január 28. 19:26 - "Szanyi Tibor szerint az MSZP EP-frakciója a vádakkal ellentétben csupán egy rutinszerű tájékoztató anyagot állított össze a brüsszeli képviselőknek."
  Kommentálható itt (is): http://mandiner.hu/cikk/20110128_szanyi_nem_az_mszp_lazit
  De szerintem, az MSZP "tájékoztató anyagaihoz" nem kell kommentár.”
 • 196. achilleus 2011. január 28. 19:22
  „192. történész: "...Saját kommunikációs csapdájába bukott bele az Orbán-kormány..."

  Tényleg? Szegény szoclibek, mindig összekeverik a tényeket a vágyaikkal.

  Itt a másik Népszava bestseller: "(...) az európai hurok a kormány nyakán van. A miniszterelnök vagy visszavonul, és szép lassan (bár remélhetőleg inkább gyorsan) kezdi helyreállítani az általa lerombolt demokráciát, vagy a szkanderben (amit feltűnően szívesen és politikafelfogásáról árulkodóan használ a politikai küzdelmek érzékeltetésére) lenyomják." - Bolgár György
  --- bár az írás is meglehetősen vicces, de kommentekkel még szórakoztatóbb: http://mandiner.hu/cikk/20110128_orbanimazs_kozpont”
 • 195. történész 2011. január 28. 19:04
  „Őszintén mondom, nekem nincs Orbánnal bajom ..itt a szart a lakájai kavarják méghozzá oly ügyesen,hogy abból a végén csak Viktor fog vesztesen kijönni.
  Miért kell neki megmondó emberekkel körülvenni magát ahhoz,hogy a néppel kommunikáljon ? Fél tőlünk ? Meg hallgatjuk, és talán hinnénk is neki,de több mint 10 éve hitelt vesztett emberekkel körbe bástyázva ...hát ???
  De Kósa,Kövér és társai felett eljárt az idő, ők egy mesteri módon működő kétséget keltő emberek akik úgy keltenek kétséget,hogy az Orbán irányába és vele kapcsolatosan fordul meg a fejünkbe.Ne Lázár mondja meg mit gondol Orbán, hanem Ő. Ő Magyarország vezetője és a :királynőt megölni nem kell féljetek mondatokat harsogók csak bajt csinálnak, neki és nekünk is..”
 • 194. DMagóg 2011. január 28. 18:54
  „192. történész: "...Saját kommunikációs csapdájába bukott bele az Orbán-kormány..."
  Talán az egyedüli pártunk, amelyik mesterien képes mindig a saját kardjába dőlni.”
 • 193. történész 2011. január 28. 18:52
  „Arra a kérdésre, hogy az Európa Tanács magyarországi demokráciát vizsgáló rendkívüli ülésére reagált-e már a kormány úgy felelt: tegnap hallott az ülésről, de személy szerint furcsának találja, mert ,,nem szeretik, hogyha leckéket adnak demokráciából".

  http://www.168ora.hu/itthon/europa-uzent-orbanek-idegesen-felhorkantak-68848.html
  Nem tudom mi az igazság, de nem hiszem a Magyar történelem tragédiáit végig gondolva,hogy mi olyan nagy hatalom lennénk aki bárkivel is szembe szállhat. kezd olyan gyanúm lenni valaki a háttérben talán velünk kapartatná ki a gesztenyét. Nekem végül is mindegy a sajtó szabi, mert egy telefon ,egy e-mail és olvasom tudom a híreket ami érdekel.De azt bizony látom,hogy igen elfelejtkezünk arról ,hogy vajon holnap miből fizeti ki az a számláját aki minimálbéres,vagy nem kap semmi támogatást mert munka az nincs. Nem kell megnevezni,hogy melyik cégek nyugdíjaznak,de új munkaerőt nem vesznek fel..”
 • 192. történész 2011. január 28. 18:45
  „DMagóg

  Segítség képpen.Ez is hír,ha nem is otthon
  Hazugságáról is hazudik az Orbán-kormány 2011. január 26. szerda 8:39 | Népszava online
  Az Európai Bizottság akár szerződésszegési eljárást is indíthat Magyarország ellen, ha beigazolódnak a levélben foglalt aggodalmak, de nem csak ettől kell tartani. Váratlanul napirendjére tűzte a magyar demokrácia működésének kérdését az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése, erről ma tárgyalnak.

  Saját kommunikációs csapdájába bukott bele az Orbán-kormány a médiatörvényről szóló, az Európai Bizottság (EB) által küldött levél ügyében. Az ugyanis teljesen egyértelműen nem technikai kérdéseket vet fel, hanem az Unió normáival ellentétes, azokat sajátosan értelmező pontokat kritizálja. Az EB ráadásul nemcsak az unió audiovizuális médiáról szóló irányelvei alapján vizsgálja a jogszabályt, hanem az EU alapjogi chartájában rögzített sajtószabadság alapján is.”
 • 191. Csonka László 2011. január 28. 18:40
  „A rendezvényről: 1.zászló, politikus 0. Civil szervezésű programra nem kiváncsi, a kormánypárt, se ellenzék. Szerintem ezek már megegyeztek, "fű alatt" ! Ja, a hatóság, három egyenruhás, kimért távolságra. Kb. 1,5 hónapja, 64vm., jobbik, gárda rendezvényre jutott: 1.tüntetőre = 2.rendőr. Felmerült bennem a kérdés, nem egy, a kormány részéről, megrendezett "tüntetés" volt ????????? Brüsszel felé bizonyítva, van médiaszabadság !!!!!!!! Süket füleknek! "cirkusz a népnek" A rendezők "felcímkézve" de, egy stand ahol egy petícióhoz aláírás gyűjtés ?????? Majd a következő, ha engedik + fizetik !”
210 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új vizsgálati helyiséget adtak át a szegedi Onkológiai Klinikán

Szeged - Új vizsgálati helyiséget adtak át a Szegedi Tudományegyetem Onkológiai Klinikáján… Tovább olvasom