Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Paplan alatt vacog a zöldség

Amikor mínusz 10 foknál is hidegebb van reggelente, a termelők meggondolják, hogy egyáltalán kimenjenek-e a piacra. Tegnap délelőtt a Mars téren feleannyian sem árultak, mint szoktak. Mint mondják, kemény fagy idején jobb helyen van a zöldség és a gyümölcs is a védettebb pincében.
Fotó: Frank Yvette
Plédekkel, paplanokkal takargatják az árusok a portékát a Mars téri piacon. Pénteken délelőtt a nagy hidegben feleannyi termelő és vásárló sem volt, mint egyébként lenni szokott.
– Megfagy ugyan, de kienged. Higgye el asszonyom, semmi baja nem lesz, nem olyan kényes ez, mint a krumpli – ajánlgatja az egyik árus szép kelbimbóját a hezitáló vevőnek. A piac csendes, kopácsolnak viszont a munkások. Épp az Avanti divatüzletet kapják szét. Úgy néz ki, mintha lecsapott volna rá a cunami.

Pucolt zöldség

– A tojás mínusz 6 fokig kibírja, így talán nem fagy meg az alatt a néhány óra alatt, amíg elviszik tőlünk – mondja Erzsike, aki évek óta csak a törékeny portékát árulja a ponyvás asztalsoron. Többen hőmérőt is hoztak magukkal, kora reggel még mínusz 10 fok volt, de 10 óra felé már csak mínusz 4-et mértek.

– Nem a hideg a mi legnagyobb bajunk, hanem az, hogy itt nincsenek olyan ingyenes, nagy parkolók, mint a multiknál, ezért egyre kevesebben jönnek vásárolni – mondja Mária, aki csak a keresztnevét árulja el, meg azt, hogy Bordányból jár piacozni. Amíg várja a vevőket, vöröshagymát pucol. – A mai fiatalasszonyok már kényelmesebbek, mint mi voltunk. Szívesebben veszik a megtisztított leveszöldséget, ami ráadásul nem is kerül többe, mintha maguk válogatnák össze. A hideghez hozzá lehet edződni, sok termelő viszont félti a nagy hidegben a zöldséget, gyümölcsöt. Inkább ki sem hozza, hanem a védett pincében várja ki vele az enyhülést.

A zákányszéki Ábrahám Istvánnétól vásárolt Baranyi Lajosné. Fotó: Frank Yvette
Eltűntek a megszokott árusok


A sándorfalvi Némethék savanyúságai a hidegben is kelendők. Veronkától sokan segítséget is kérnek: hol van a beles, a magos meg a babos. A kofasorról ugyanis eltűntek a megszokott árusok. A külső asztalok szinte üresek, csak néhány termelő fagyoskodik.
– Én már csak a Mars téri piac híve maradok, a fagy sem rettent vissza, hogy kijöjjek. Itt sokkal frissebb és olcsóbb az árú. Minden héten kétszer kikerekezek a Makkoserdő sorról – mondja a vevő, Baranyi Lajosné. – Hozzátartozik ez a piac az életünkhöz, a csarnokban veszek csirkét, pulykát, de még disznótorost is.

Nyüzsög a csarnok

Hidegben a csarnokban nagy a nyüzsgés. Az egyik „elűzött" zöldséges kofa is nyitott itt üzletet. Egyelőre egyedül van a placcon, hatalmas a forgalma. Kényelmesebb bent, nem fagynak meg a déligyümölcsök. Még a jégcsapretek is ropogós nála, ami pedig nevét meghazudtolva érzékeny a mínuszokra. – Vásároltam üzletet az épülő csarnokban, ideiglenesen itt biztosítottak helyet – mondja Szabó Lajos, aki szerint hamarosan más kofák is követik majd a példáját. Úgy látja, félreértések vannak a piaccal kapcsolatban, sokan azt hiszik, hogy a kofasorral együtt már a csarnokot is lebontották. Holott erről szó sincs, annak pedig kifejezetten örülnek a vevők, hogy már ott is lehet zöldséget kapni. – Nekünk sem az a bajunk, hogy korszerűbb üzletbe költözhetünk, hanem a módszer, ahogyan a váltást lebonyolították. Békén kellett volna hagyni a kofasort addig, amíg az új csarnokokat át nem adják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átvilágítják a kórházat

A rendelőintézet után a szegedi kórházat is átvilágítják. László Gábort, a szakrendelő volt… Tovább olvasom