Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Papp Györgyé a Nyári Tárlat közönségdíja

Papp György (képünkön) szegedi képzőművész Trófeák című tűzzománc alkotása nyerte el a látogatók szavazatai alapján a 33. Nyári Tárlat 150 ezer forintos közönségdíját. Az elismerést a felajánló Főszer-Elekroprofil Kft. Szabadkai úti székházában ma délután Kozma József alpolgármester és Lakatos Jenő, a kft. ügyvezető igazgatója adja át.
Papp György művészete jó példa arra, hogyan lehet a nemzeti tradíciókra építve egyetemes értékeket létrehozni. Linómetszetei, tűzzománc táblaképei – amelyek Amerikától Japánig a világ minden tájára eljutottak – a népművészeti hagyományok és a modern képzőművészet szintézisei. A békéscsabai születésű alkotó a Szegedi Pedagógiai Főiskolán, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát. Kezdetben általános iskolai rajztanárként, majd szakfelügyelőként dolgozott, 1977-től pedig a ma már a Szegedi Tudományegyetem karaként működő Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán tanít.

Pályája elején festőnek indult, majd a bartóki modellt a képzőművészetben megvalósítva a magyar népi ábrázoló művészet motívumvilágát is felhasználta egyéni stílusú, új látásmódú rajzaiban, linómetszeteiben. Egyik grafikájával már 1970-ben elnyerte a Szegedi Nyári Tárlat fődíját. A hetvenes években találkozott a tűzzománccal, és a műfaj egyik legkiválóbbjaként az elmúlt három évtizedben úttörő szerepet vállalt elismertetésében. Briliáns technikájú alkotó, aki a hosszútávfutó magányosságával halad a művészi pályán. Több mint ötven egyéni kiállítása volt már idehaza és külföldön, pedagógiai munkásságát Apáczai Csere János-díjjal ismerték el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hannoverből Isztambulba – egy tankolással

Hannoverből indult, Isztambulba tart, és csak egyszer tankol Gerhard Plattner egy 2,5 literes… Tovább olvasom