Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Papszentelés a dómban - 30 katolikus plébánia üres

Szeged - Minden újmisés pap nagyon kell a szeged–csanádi egyházmegyében. Kettővel gyarapodott a számuk szombaton, a dómban két erdélyi papnövendéket szentelt fel a püspök.
A Szent Gellért Egyházmegyeközi Papnevelő Intézet két végzős hallgatóját – aki letöltötte már két gyakorlati évét is – ünnepi nagymisén szentelte pappá Kiss-Rigó László megyés püspök. A ceremóniát megelőző hivatalos bemutatáskor a szeminárium lelki vezetője, Veréb László atya elmondta: mindkét diakónus Erdélyből jött. Ilyés László Zsolt 29 éves, reformátusnak keresztelték, és csak 17 esztendősen találkozott a katolikus egyházzal. Négy év gondolkodás után keresztelkedett meg, dolgozott, végül papnak jelentkezett. A 27 esztendős Cibian Miklós először jogi egyetemre járt, és 2002-ben váltott: a szegedi hittudományi főiskolára jött, és beköltözött a szemináriumba.

– Úgy éreztem, hogy Isten hív. Akkor, hat évvel ezelőtt jártam először Szegeden, és nagyon messzinek tűnt a felszentelés napja, az utóbbi hónapokban viszont felgyorsult az idő. Fáradt vagyok, és nagyon izgulok. Szerencse, hogy vérnyomásmérő nincs rám kapcsolva, mert hangos vészjelzéssel pittyegne – mondta a mise előtti percekben Cibian Miklós.

A másfél órás szertartás keretében paptestvéreik közösségükbe fogadták a két erdélyi diakónust. Fotó: Segesvári Csaba

A fiatalemberek még nem tudják, hová kerülnek a szeged–csanádi egyházmegyén belül, azt nyáron a püspök határozza meg. Segédlelkészek lesznek két évig, utána kapnak saját plébániát. Elsősként hatan kezdték, azóta ketten lemorzsolódtak, kettőt tavaly szenteltek fel, így maradtak ők ketten az idén. A diakónus azt mondta, tévhit, hogy sokan kizárólag a nőtlenség miatt hagyják el a pályát. Szerinte aki bent van, tudja, hová jött, de nem mindenki alkalmas a feladatra, ami igazán csak most kezdődik el.

A másfél órás szertartás alatt a püspök és a paptestvérek előtt a két fiatalember térdelve fogadalmat tett a tiszteletre és az engedelmességre, majd míg ők hason feküdtek, a közösség könyörgést mondott értük. Kiss-Rigó László, majd az összes paptestvér megáldotta őket kézrátétellel. Az oltár mögül közös áldást mondtak rájuk, felöltöztették őket fehér áldozópapi miseruhába, majd a püspök olajjal megkente a kezüket, és kezükbe adta az áldozókelyhet. Kézfogással és fejösszeérintéssel jelezték nekik paptestvéreik, hogy közösségükbe fogadják őket.

Az ország más egyházmegyéiben is szenteltek papokat a hét végén. Országszerte 1949 pap és 358 szerzetes pap működik, a papnövendékek száma 242.

Akut paphiány

A szeged–csanádi egyházmegye 358 ezer katolikusát 119 plébánia látja el. 98 papjuk közül 73 aktív. Csongrád megyében 70 plébániából mindössze 40-45 a lakott, a lelkipásztorok átlagéletkora 60-70 év közötti – mondta el a szegedi papnevelde rektora, Kovács József. Tavaly szentelték, ezért a legfiatalabb a csongrádi káplán, Péntek Zsolt. A legrégebben Kósa Ferenc ásotthalmi és Mádi György dorozsmai plébánost szentelték: 1957-ben, illetve 1959-ben. A papok szolgálata mindhalálig tart, de egészségi okból 75 évesen kérhetik nyugdíjazásukat. A hívek adományaiból nagyjából középiskolai tanári fizetést kapnak. Jelenleg a több egyházmegyét kiszolgáló szemináriumban 31 hallgató lakik, gyakorlati év előtt négyen állnak, közülük a szeged–csanádi egyházmegyéhez ketten tartoznak.

Olvasóink írták

  • 2. AN 2008. június 16. 13:26
    „Lehet, hogy felül kellene már vizsgálni a római kat. papok kötelezettségeit.
    Teljesen életidegen feltételeket támasztanak velük szemben. Aztán csodálkoznak, hogy a fiatalok nem válsztják ezt a pályát.”
  • 1. Lemba 2008. június 16. 12:02
    „Ugy latszik az Egyhaz es az Orszag vezetese crisis- ban van.
    Nem csudalkozom ha orbancka Papai lovagi kituntetest kaphatott es az orszag lakosagga belefaradt a sok hazudozasba. Es inkabb pihenni probalnak az emberek az egesz heti 2-3 munkahelyes gurizes utan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csőd szélén a megyei betegszállító cégek

Drasztikus az üzemanyagár-emelkedés, ráadásul csökkent a finanszírozásuk. Szerdán tárgyalnak a… Tovább olvasom