Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Papucsban tekert Albániáig Attila

Szeged - Mindössze egy sátrat, néhány ruhát és a túrazsákját pakolta biciklijére a szegedi Tóth Attila, így indult el Albániába. Előfordult, hogy egy nap alatt 170 kilométert tekert. Benzinkutak mellett aludt, balkáni kosztot evett.
– Papucsban érdemes ilyen hosszú távot letekerni. Jobban szellőzik, és az eső után is hamarabb megszárad – vallja Tóth Attila. A rendszergazdaként dolgozó 40 éves szegedi férfi augusztus 20-án pattant biciklire, úti célja Albánia volt.

– Tavaly már jártam kerékpárral Szlovéniában és Olaszországban. Igaz, ott sokszor vonatra ültem. Hazafelé jövet, a magyar–horvát határon kaptam a tippet a határőrtől: „Épp most járt erre egy kolléga, aki Korfu szigetéről jött, és Franciaország felé teker tovább." Ezen elgondolkodtam, és jó néhány hónap tervezgetés után – nagy nehezen – kialakult a végleges útiterv – mondta Attila, aki két okból utazik mindenhová biciklin: ez a legolcsóbb közlekedési eszköz, és a tekeréstől sokat lehet fogyni. (Az albán túra alatt nyolc kilótól köszönt el.)

Csomagja mindössze egy sátor, néhány ruha és a túrazsákja volt, még ennivalót sem vitt magával. Benzinkutak mellett, kávézók teraszán éjszakázott. Tisztálkodásra is ezeken a helyeken keresett lehetőséget. Előfordult, hogy egy nap alatt 170 kilométert tekert. Az út addig simán ment, míg el nem érte a montenegrói hegyeket, az ottani pálya azonban feladta neki a leckét. Felfelé leginkább csak tolta a bicaját, lefelé azonban gyakran 57 kilométer per órás sebességgel gurult.

Tóth Attila azért szeret biciklizni, mert ez a legolcsóbb közlekedési forma, és még fogyni is lehet tekerés közben. Fotó: DM/DV
Tóth Attila azért szeret biciklizni, mert ez a legolcsóbb közlekedési forma, és még fogyni is lehet tekerés közben. Fotó: DM/DV

Útvonalterve szerint haladt: Újvidék, Mojkovac, Dures, Vlora, majd elérte Sarandát, ahol a tengerparton éjszakázott. Mivel benzinre nem kellett költenie, üzemanyagként sört és kávét hörpintett fel, ahol csak megpihent. Csaknem ezer képpel dokumentálta hosszú kerékpártúráját. Fényképezkedett albán pékkel, aki pénz helyett azt kérte, pózolhasson a hosszú sütőlapáttal Attila kamerája előtt, megörökített kocsmában beszélgető társaságot, amellyel összebarátkozott, egy autómentőt és családját, akinek az egyik emelkedőn esett meg a szíve a szegedi férfin, és felajánlotta neki, hogy elviszi.

Kóstolt helyi specialitásokat. Evett például spenóttal töltött burekot is. Látott autópálya mellett felépített hentesüzletet, ahol helyben ölik le a jószágokat, és szinte még melegen árulják a húsukat. Korfu szigetére azonban már nem utazott át, mert drágállotta a kompjegy árát.
Tizenegy nap alatt kerekezett vissza Szegedre – az utolsó két napon végig zuhogó esőben. A mostoha időjárás mégsem vette el a kedvét attól, hogy máskor is drótszamárra ülve hagyja maga mögött a kilométereket. Jövőre a Kelet-Tátrát „hódítja majd meg" két keréken.

Olvasóink írták

 • 4. x 2010. október 14. 18:02
  „Okz63 gyalog megy 140-nel, LOL.”
 • 3. vuk 2010. október 14. 17:08
  „Remeljuk mindjart bejon okz es benyogi, hogy a biciklis szabalytalan volt mert 57-tel ment :D”
 • 2. koszone 2010. október 14. 15:33
  „Ismerem,együtt beszéltük át az utat,senki nem gondolta hogy elmegy.
  Bicikli se volt,adtunk össze egy kis lovét és megcsinálta.
  Régen tervezte már ,én nem hittem benne,de le a kalapppppal!
  Remélem a következő útra lesz 1-2 szponzor, akár 1000Ft is sokat jelent!
  Azt hittem hülyéskedik,tényleg megcsinálta!

  Csak gratulálni tudok!”
 • 1. gróf 2010. október 14. 13:08
  „Ez az élet! Ez az utazás!
  Nem repülővel meg autópályán letudni az utat, szinte nyűgnek tekinteni rá. Aztán hermetikusan bezárva a sokcsillagos szálloda légkondicionált bárjában és a kupolás uszodában úszni, dzsákudziban teppedni!
  Te utaztál! Gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

80 éves jubileumát ünnepli a Dóm

Szeged - Jövő vasárnap ünneplik a szegedi fogadalmi templom felszentelésének 80 éves jubileumát. Tovább olvasom