Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Papucsos marakodók: koszos csempék közt folynak a János király hatalmi harcai a kisszínházban

Szeged - Dürrenmatt politikai szatírának is beillő, János király című drámáját mutatják be ma este 7 órától a kisszínházban, Keszég László rendezésében, élő zenével, az összes új színész szereplésével.
Dürrenmatt János királya úgy idézi fel a 12. századi angol trón körüli hatalmi harcokat, hogy a legkevésbé sem hiányzik a korabeli látványvilág az előadáshoz: minden érának megvan a maga Földnélküli Jánosa, Fattyúja, hozzá a legalább kétszínű sleppje. A ma esti kisszínházi premieren Keszég László rendezésében, értelmezésében is láthatunk egy János királyt, ezúttal kórházi hangulatú birodalomban.

A Cziegler Balázs tervezte gyógyintézeti díszlethez illő jelmezt álmodott meg Berzsenyi Krisztina: az arisztokraták papucsban, pizsamában, köntösben marakodnak. János királyként Gyöngyösi Zoltán mutatkozik be, Fülöp francia királyt Vicei Zsolt alakítja. János feleségét Tolnai Hella, édesanyját, Eleonórát Molnár Erika játssza. Eleonóra ellenfele Konstancia, Szabó Gabi alakításában. Kasztíliai Blankát, János unokahúgát Waskovics Andrea, a megannyi szálat mozgató, veszélyes Fattyút Olasz Renátó játssza.
Jelenet a János királyból. Fotó: Frank Yvette
Jelenet a János királyból. Fotó: Frank Yvette

Az arisztokrácia családi viszonyait, házasságokkal létrejött sógori viszonyokat, eltitkolt gyerekeket nehéz számon tartani, ahogy azt is, ki milyen jogon tart igényt egy pozícióra. A jog lényegében mindegy, úgyis játszmákkal vagy erővel érik el a céljukat. Trónra ülhetne Arthur, János unokaöccse, akit Borsos Beáta alakít, és nem szabad elfeledkezni Figeczky Bence karakteréről, Pandulpho milánói bíboros-érsekről sem. Barnák László szerepe szerint két urat is szolgál, Szívós László mint Lipót, ausztriai herceg a trónnál többre tartja a terített asztalt. A sokat látott csempék között ismerős karaktereket formál meg Poroszlay Kristóf, Ferencz Nándor és Bánvölgyi Tamás is.

A díszlet tetején négyfős zenekar játssza Márkos Albert zenéjét, aláfestésként a kortalan politikai szatírához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jazz két napon át: ma indul a Szegedi Jazz Napok az IH-ban

Elkezdődik a Szegedi Jazz Napok: ma és holnap este a műfaj külföldi és magyar tehetségei is… Tovább olvasom