Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Pár év alatt heggyé nőne a szemét

Felelőtlen lustaságból rengeteg levegőt és újrahasznosítható hulladékot dobunk ki. Azzal magyarázzuk, hogy kevés a szelektív gyűjtőhely Szegeden és környékén. Februárra majdnem száz gyűjtősziget és harminchat hulladékudvar nyeli a válogatott szemetet. Minden szelektív hulladék hasznosul.
A szegedi „kukastatisztika" szerint fejenként átlagosan legalább hetven deka hulladékot termelünk naponta. Egy kétgyermekes család – főként ha főz is otthon – összes szemetét egy kukába ömlesztve egy hét alatt nagyjából harminc kilót produkál. Az ételmaradékok, használt újságok, valamint a vegyes műanyag-, fém és üveggöngyöleg megtölt egy átlagos százhúsz literes kukát. Ha a család ráadásul hanyag, és a tejes és az üdítős palackokat nem tapossa laposra, a kuka negyedében pusztán levegőt tárol. Ez akkor igazán megdöbbentő, ha beszorozva a hetek számával kiderül, hogy egy év alatt egy háztartás minimum háromszáz liter levegőt kidob. Nem a levegő a probléma ebben, hanem az, hogy összetömörítés után is rengeteg helyet foglal el a hulladéklerakó telepen.

Udvarok, szigetek

Dorozsma, Gyálarét, Sándorfalva, Szentmihály, Tiszasziget és Újszentiván után elkerített, őrzött, nagytartályos hulladékudvar épül Szegeden a Vértói úton, Baktóban, Tápén, Alsóvároson és a sándorfalvi úti központi hulladéklerakó mellett, illetve a térség huszonnégy településén. A már meglévő szegedi gyűjtőszigeteken kívül – Bécsi körút, Béla utca, Csanádi utca, Diófa ABC, Hargitai utca, Makkoserdő sor, Makkosházi körút, Olajbányász ABC, sándorfalvi Piac tér, Sólyom utca, Szatymazi utca, Szeged Nagyáruház, Szentháromság úti ABC, Szilléri ABC, Tápai utcai ABC, Temesvári ABC, Tesco parkoló, Skála Szeged, Űrhajós utca, Vadaspark lakópark – negyven újabb létesül. „Szigetelnek" többek között az Attila utcán, a Siha közben, az Ilona utcában, valamint a térség huszonnégy településén.

Nagy Edina, az üzemeltető Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. másodnyersanyag ügyintézője szerint, ha a térség mind a negyedmillió lakója, akinek a szemetét jelenleg az új sándorfalvi úti lerakó fogadja, válogatás nélkül összehajigálna mindent, a hulladékmennyiség két hét alatt derékmagasságig megtöltené a Dóm teret. A hulladékválogató ezt a mennyiséget higiéniás okból nem szortírozza, hanem úgy ahogy van, felkerül a depóniára. Ha ennek a szeméthegynek az alapterülete a Dóm tér kétszerese, akkor a tömörített vegyes szemét két-három havonta egy méterrel emelné a magasságát. Ebben az iramban akár tizenöt éven belül betelne a lerakó.

Ha viszont szelektálunk, azaz külön-külön dobjuk sárga zsákba vagy szelektív gyűjtőbe a műanyagot, papírt, üveget, fémet és komposztálható növényi maradékot, akár kevesebb mint a felére csökkentjük az abszolút használhatatlan szemét mennyiségét. A kifogás, miszerint Szegeden és a térségben egyáltalán kevés a szelektív gyűjtősziget és hulladékudvar, már csak idén magyarázza a lustaságot. A százhatvanhárom ezer lakosú megyeszékhelyen és környékén a környezetgazdák eddig huszonkét gyűjtőszigetet és hat hulladékudvart üzemeltettek.

A szegedi regionális hulladékgazdálkodási program részeként 2008. február végéig Szegeden és huszonöt kilométeres körzetében 1,2 milliárd forintos beruházással összesen hetven gyűjtőszigetet és huszonhét hulladékudvart épít a kivitelező konzorcium. Onnan is minden szelektíven gyűjtött hulladék újra hasznosul. Az évente beszállított háromezer tonna hulladék a kapacitás ötöde, tehát bőven fér még. Nagy része papír, azt követi az üveg, műanyag és fém. A papírt, fémet, műanyagot átválogatják, bálázzák és tizenöt cégnek értékesítik. Az üveg az orosházi üveggyárban születik újjá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a szegedi múzeum japán kiállítása

Szeged - Egyedi természetlátást tükröznek a Móra-múzeum tegnap megnyílt tárlatának japán tárgyai és… Tovább olvasom