Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Pár ezer forint, háromévenként

Januárban megváltozott a méltányossági nyugdíjemelés rendje. Rengeteg a kérvény, szigorúbbak a feltételek, sok az elutasítás. Májusra a megyei nyugdíjintézet már pótkeretet kapott.
Egyszeri segély

Márciusban kezdte elbírálni az új, úgy nevezett egyszeri segélyt a megyei nyugdíjigazgatóság. A pénzt krízishelyzetben lehet kérvényezni, idén 5,4 millió forint osztható ki. Csak nyugdíjas kaphat belőle létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetekben, például súlyos betegség, vagy elemi csapás esetén. Alaposan meg kell indokolni a kérést. Az elbírálók azt is megnézik, a nyugdíjas kapott-e az önkormányzattól hasonló segélyt. A kettő ugyanis kizárja egymást. Járadékosoknak egyáltalán nem jár, mert ők nem nyugdíjszerű ellátást kapnak.  
– Igazságtalannak érzem a méltányossági nyugdíj rendszerét. A férjem minden feltételnek megfelel, mégis elutasították – panaszolta az algyői Szűcs Sándorné, akinek a férje 1994-ben ment nyugdíjba negyvenhárom éves munkaviszony után. A férfinak 46 ezer forint a nyugdíja, egyszer már méltányosságból emelték. Tápai Mihálynak három éve emelt a megyei biztosító, ezzel együtt 32 ezer forint a hatvanéves férfi nyugdíja, aki több mint harminc évet húzott le egy szegedi gyárban. Amikor az bezárt, egy vállalkozó vette fel, de nem jelentette be. Két év után hivatalos minimálbért kapott, ez viszont csak kis nyugdíjhoz volt elegendő.

– Akiket elutasítottunk, bármikor újra benyújthatják kérelmüket, és azt ismét elbíráljuk – mondta Dudás Józsefné. A Csongrád Megyei Nyugdíjbiztosítási Pénztár igazgatója hangsúlyozta: méltányossági emelésre egész éven át beadható az igénylés. A törvényi rendelkezés januárban megváltozott: háromévente kérhet méltányossági emelést az eddigi öt év helyett, akinek a havi ellátása nem éri el az 51 ezer 600 forintot. A megyei keret 24 millió 800 ezer forint az idén, ezt az igazgatóság havi egyenlő részekre osztja. Az emelés összege szervesen beépül az alapnyugdíjba az ellátott élete végéig. Tehát aki januártól kapja, tizenkétszer használja fel a keretet, aki februártól, az csak az év hátralevő tizenegy hónapjában. Ezt veszik alapul a tizenharmadik havi nyugdíjnál és minden további emelésnél. Havonta átlagosan 316 ezer forintot használnak fel.

A megyei igazgatósághoz özönlenek a kérelmek. Két és fél hónap alatt 5500 futott be, annyi, mint tavaly egész évben. Eddig nagyjából hatszáz kérelmet bíráltak el. A januári, februári összeget már folyósították, eddig 236-an kaptak emelést. Átlagosan 2600 forinttal emelkedtek a nyugdíjak.

– Pénzhiány miatt senkit nem utasítottunk el, a feltételrendszer azonban szigorúbb – hangsúlyozta az igazgatónő. Előnyt élvez, aki még egyáltalán nem kapott ilyen emelést, pedig nagy szüksége van rá. Számít az írásbeli indoklás. Sok kérelemben csak annyi szerepel, hogy drága a rezsi, sok a gyógyszer, sőt akad, aki egyetlen mondatot sem fűz a beadványához. Márpedig a méltányossági emelés csak különleges esetben adható, és mérlegelésen alapul.

A jó hír, hogy a rengeteg kérelem miatt a májusra már pótkeretet kapott az igazgatóság: 413 ezer forintot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampány exvezetők nélkül

Kampányában sem a jobboldal, sem a baloldal nem használja ki a rendszerváltás után megválasztott… Tovább olvasom