Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Parádés Csárdáskirálynő a dóm téren

Minden jegy elfogyott a hatvanmillió forintba kerülő Dóm téri szuperprodukcióra, Alföldi Róbert extravagáns Csárdáskirálynőjére. A parádés szereplőgárda és a különleges színpadi ötletek felcsigázták a publikum érdeklődését. A népszerű Kálmán-operett főpróbáját ma, premierjét holnap tartják.
Bodrogi Gyula és Hernádi Judit a Csárdáskirálynő próbáján. Fotó: Gyenes Kálmán
– A végén még megszeretem az operettet – mondta egy húsz körüli srác kedden éjszaka a barátnőjének a Dóm téren. A nézőtér mellől esténként harminc-negyven ember is figyeli a Csárdáskirálynő próbáit. Sokan csak néhány percre állnak meg, mások órákra letáboroznak. Híre ment, hogy nagy fieszta készül. Operett címén több haknipartit is láthattunk itt az elmúlt években, különösen nagy felsülés volt a tavalyi Strauss-darab, az Egy éj Velencében. Amikor sok pénz volt rá, gyakran akkor se tudtak átütő előadást létrehozni, a színházat szeretők halálra unták magukat.

Most ez a veszély nem fenyeget. Alföldi Róbert és csapata igazi szuperprodukciót hozott össze. Persze volt miből, a Csárdáskirálynő teljes költségvetése 60 millió forint. Ebből a díszlet 12, a jelmez 9 millióba került – mindkettőre közbeszerzési eljárással kellett kiválasztani a kivitelezőket.

Hernádi Judit Cecíliaként, a legendás Honthy Hanna szerepében a próbán. Fotók: Hollósi Zsolt
– Szerettünk volna szép, különleges, meghökkentő, ugyanakkor ízléses jelmezeket kitalálni. A Csárdáskirálynőt sohasem állították még színpadra art deco stílusban. Ez ugyanis egy olyan kor, amitől kicsit tartanak a tervezők. Itt viszont jól sült el, mert hozza a kor hangulatát, ugyanakkor átértékelődik kicsit az orfeum is – mondja az extravagáns, finoman erotikus ruhák megálmodója, Gyarmathy Ágnes, akit Szabó István Oscar-díjas Mephistójának jelmeztervezőjeként jól ismernek a filmes világban is. Rekordszámú, összesen 268 ruhát készítettek a produkcióhoz. A táncosok és a kórustagok sem kölcsönzött, innen-onnan összeszedett jelmezekben lépnek színpadra, mindannyian vadiúj ruhát kaptak – a budapesti Nemzeti Színháznak is szállító szolnoki Triolló Szalon varrta valamennyit.

Rálik Szilvia a pávatollas jelmezcsodában. Fotó: Hollósi Zsolt
A rafinált díszlet a szokásosnál jóval levegősebb játékteret biztosít, Tóth Kázmér cége, a tápéi Scabello készítette. A társtervező Selmeczi György szerint tökéletes, profi munka.

– Példás összefogást tapasztalok a városban, mindenkinek szívügye a szabadtéri – állítja a játékok igazgatója, Bátyai Edina. Például Básthy Gábor, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. vezetője felajánlotta, hogy cége ingyen szállít hatszor 30 köbméternyi 60 fokos vizet. Merthogy a fináléban a zenekari árok helyén kialakított két úszómedencébe ugranak a főszereplők. Kedd éjszaka láthatóan élvezték a csobbanást, és már arról tanakodtak, lehet, hogy olyan hőség lesz péntekre, hogy nem is kell a meleg víz.

Alföldi Róbert határozott rendező, rögtön rászól a sztárokra is, ha pontatlanok. Hernádi Judit, Bodrogi, Gregor és a többiek hősiesen fogadják az újabb és újabb ismétléseket. Alföldi a szubrettnek még azt is megmutatja, hogyan kellene a magasba lendítenie a lábát – látszik, hogy ebben a szerepkörben számára Oszvald Marika az etalon. A szimfonikusok felköltöztek az árokból az első emeletre, Silló István karmester így hátat fordít a szereplőknek, ezért a két hangosító toronyra vetítik, amikor dirigál. Nyoma sincs a premier előtti pánikhangulatnak, nem hallani nagy hisztiket. Olajozottan működik a gépezet, bár egy-egy porszem néha bekerül a fogaskerekek közé: Alföldi többször is jelzi a hangosítóknak, hogy tőlük is profi munkát várna...

A Csárdáskirálynő három előadására már minden jegy elfogyott. Aki lemaradt, abban bízhat, hogy nem változnak a tervek, és jövőre újra műsorra tűzik a produkciót.


Szilvia kétszáz pávatolla

Az operett hangsúlyos jelenete a primadonna, Szilvia belépője. A szerepet alakító Rálik Szilvia – aki két hete még bravúros Abigél volt a Nabuccóban – igazi dívaként lép színre. Jelmeze káprázatos: egy tükrös mézeskalácsot idéző, erotikusra formált piros szív a ruhája. Derekán és díszes pártájában száz-száz eredeti pávatoll leng. A deréktáji díszek később az orfeum törzsközönségéhez kerülnek – aprólékos munkával egy óra ezeket visszavarázsolni a helyükre. A megfelelő méretű, hibátlan pávatollak beszerzése nem ment könnyen. Több hazai pávafarmot is felkerestek, de így is csak nyolcvan darabot sikerült összegyűjteni, és azok sem voltak elég nagyok. Thaiföldi üzletekben bukkantak szebbekre, végül pedig eljutottak az Asia Centerbe, ahol sikerült nagy szemű, gyönyörű tollakat találni. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állami gondoskodásban élők tábora Szegeden

Több mint százharminc állami gondoskodásban élő gyermeket táboroztat július 31-éig Szegeden az Ágota… Tovább olvasom