Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Paradicsoma lett a vadaknak a határ, az erdő

Végre egy kivételes év: sem árvíz nem fenyegeti a vadállományt, mint tavaly, sem túlzott szárazság, mint pár esztendővel ezelőtt, amikor például a fácántojások ki sem tudtak kelni, annyira páramentes volt a levegő. Vadpusztulás nincs, a szaporulat is jó lesz.
Tavaly ilyenkor magasan állt a víz a folyók hullámterében, óriási vadpusztulás volt, elsősorban őzek hullottak el. Most erről szó sincs – mondja Széll István, a Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Igazgatóság vadászati és halászati felügyelőségének osztályvezetője. S mi a helyzet a hullámtéren kívül? A mezeinyúl-állomány szépen átvészelte a telet: nem volt fagy, hó, és nem volt belvíz sem. A hetekkel a szokásosnál „előrébb járó" tavasz miatt pedig hamarabb beindult az üzekedés. De a végeredmény csak ősszel derül ki. A fácánállomány szintén a szokásosnál nagyobb arányban élte túl a telet, és remélhető: a jelenlegi csapadékmentes idő nem vezet légköri aszályhoz – akkor ugyanis a fácáncsibék ki sem tudnak kelni a tojásból. A szárazság a fácáncsibék első táplálékának, a rovaroknak sem kedvezne.

Agancstalány

Nemrég megkezdődött az őzbakvadászati szezon. Fölmérések szerint az idén nemhogy a szokványosnál jobb, hanem országszerte kisebb trófeákra – azaz: őzbak-agancsra – számíthatnak a vadászok. Holott a példátlanul enyhe tél után épp a fordítottjára lehetett volna számítani. A gödöllői Szent István Egyetem vadgazdálkodási tanszéke kutatja az ellentmondásos jelenség okait.

A megye egyik legnagyobb vadgazdálkodója a Dalerd Dél-alföldi Erdészeti Zrt. Ásotthalom környéke vaddisznós terület, és a vaddisznó szaporodásának nagyon kedvez az idei tavasz. Egy-egy koca most öt malacot is föl tud nevelni, máskor, amikor esős a tavasz, csak kettőt-hármat – mondja Bajorhegyi Tünde vadászati előadó. A többlet, mely a természetvédő erdőgazdálkodás jelentős forrása, remélhetőleg a vendégvadászok itthagyta pénzben is megmutatkozik.

A derekegyházi határban kiváló őzbakok nőnek. A szintén a de-
rekegyházi területen folyó fogoly-visszahonosítási programnak is csak használ az időjárás – mondja az előadó. – A fogoly-visszahonosítás 2005 óta folyik itt, az idén ötven pár foglyot hozott a területre az erdőgazdaság, s a tyúkok már elkezdtek tojni. A fogolypárokat egyelőre bokszokban tartják, mesterségesen takarmányozva, hogy ragadozók ne veszélyeztessék a költés sikerét. S a nyáron, mikorra a felnövekvő csibékkel együtt szabadon lehet őket engedni, a szokványosnál is táplálék- és búvóhelydúsabb környezetbe kerülnek. A Dalerd ugyanis élőhelyfejlesztést is végzett-végez, olyan magkeveréket vetve, mely mindkét célra kitűnő, s a szokványosnál pár héttel előrébb járó tavasz máris nagyon kedvezett a növényzetfejlődésnek. Hogy ennek előnyei érvényesülhessenek, nagyon elkelne egy áztató eső.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pomponlányok Szegeden is tűzbe hozzák a közönséget

A nagyobb tömegeket megmozgató sportesemények manapság már elképzelhetetlenek látványos… Tovább olvasom