Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Párbajszabályok és világkrónika – örökbe

Könyv-örökbefogadással és munkatársának kitüntetésével ünnepelt tegnap a Somogyi-könyvtár. Kiadónk pártfogoltja, a Délmagyarország első évfolyamának kötete újjászületett, Szetey András főszerkesztő pedig újabb kiadványt segít.
Lapunk támogatásával a Délmagyarország első évfolyamának számait tartalmazó kötet újult meg. Fotó: Schmidt Andrea
A Somogyi-könyvtár régi gyűjteményének két kötete talált tegnap örökbefogadóra. Lapunk főszerkesztője, Szetey András, aki korábban válogatott kardvívó volt, örökbe fogadta báró Chappon Samu A nemes vívás művészetének elmélete című munkáját, amely Engel Lajos szegedi nyomdájában készült 1911-ben. Szetey András neve és a fekete-fehér fotókkal illusztrált kötet címe tizenötös sorszámmal került be az örökbe fogadott művek anyakönyvébe.

Mivel a kisalakú párbajszabályzat, amelyet Szőkefalvi-Nagy Erzsébet könyvtárigazgató ajánlott az örökbefogadó figyelmébe, nem szorul sürgős restaurálásra, a főszerkesztő egy másik régi kötet megújulásában vállalt anyagi segítséget. Korábban kiadónk a Délmagyarország első, 1910-es évfolyamát tartalmazó kötetét fogadta örökbe, amelyet mostanra restauráltak. Az akkori támogatásból egy másik kötet is megszépült: Bóna Györgyné restaurátor a legrongyosabbra olvasott 1922-es évfolyam lapjait is átmosta, kisimította és megerősítette.

A könyvek anyakönyvébe tizenhatos sorszámmal jegyezték be, hogy a MÉH Rt. általános vezérigazgató-helyettese, Szabó Csilla Hartmann Schedel 1493-ban írt, kézzel színezett fametszetekkel illusztrált csodaszép világkrónikáját vette pártfogásába – és vállalta annak restaurálási költségét.

A Somogyi napján a munkatársait is ünnepelte az intézmény. Kollégái titkos szavazással Agárdi Lászlóné olvasószolgálati osztályvezető-helyettes munkáját ismerték el a könyvtár első szakképzett könyvtárosáról, Fischhof Ágotáról elnevezett oklevéllel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életeket is menthet a gázszerelő

Itt az újabb fűtési szezon. Kétévente célszerű átvizsgáltatni a ház kéményét, gázkészülékeit. Rossz… Tovább olvasom