Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Párbeszédet és békét hirdetnek a bibliakutatók

Szeged - Könyvet és kétféle bort is készítettek a bibliatudósok szegedi világkonferenciájára, amelynek lényege a különböző vallások és kultúrák közötti párbeszéd. 55 államból 267-en tanácskoznak három nyelven.
Története során először tartja Magyarországon világkonferenciáját a Studiorum Novi Testamenti Societas (SNTS), vagyis az Újszövetség-kutatók Társasága. Nemcsak szakmai, hanem kulturális párbeszéd is folyik szombatig a szegedi eseményen, amelynek fővédnöke Áder János államfő, Pálinkás József korábbi MTA-elnök és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter – mondta el a szerdai sajtótájékoztatón a Püspöki Székházban Benyik György főszervező. Két bora is van a rendezvénynek, illetve a professzorok megkapják A Biblia és a gazdaság című könyvet, amely az előző szegedi biblikus konferenciát foglalja össze.

– Az SNTS alapgondolata mindig is az volt, hogy megértessük és megbékéltessük egymással a népeket. A vallás minden országban fontos eleme a párbeszédnek – fogalmazott a német Udo Schnelle, az ökumenikus szervezet új elnöke. Német, angol és francia nyelven bárki tarthat előadást; a többnyelvűséget fontosnak tartják a különböző kultúrák megértéséhez.

Oxfordból érkezett Christopher Tuckett, az SNTS leköszönő elnöke. A legfőbb értéknek azt tekinti, hogy a határokon átnyúlva hozzanak egymáshoz közel embereket, különösen a kereszténységen belül. Az első ülést 1939 szeptemberére tervezték, de a háborús konfliktus miatt lezárultak a határok. Egy ideig szüneteltetni kellett a találkozókat. A holland Martin De Boer titkár szerint éppen ezért csoda, hogy ezek után nem halt el az ötlet. A nemzetközi perspektíva folyamatosan bővül. A szegedi konferencián 55 állam 131 egyeteméről 267 fő van jelen, többek között Indiából, Kínából, Ghánából, Moszkvából, Mexikóból és Dél-Koreából.

Az Újszövetség-kutatók Társasága 69. találkozóján azt is vizsgálják, a korai keresztények a saját korukban hogyan tudtak együtt élni más vallásokkal. A jövő egyik nagy kérdése éppen ez: a különböző vallású emberek hogyan lesznek képesek együtt élni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rossz termés, gyenge forint: árat emelnek a pékek

Egy kiló fehér kenyeret ma 300 forint körüli áron adnak az üzletekben, hacsak nem akciós. Most 100… Tovább olvasom