Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Párizsban is hódít a Kalapos hölgy

Hatalmas siker egy szegedi szobor másolata Párizsban: Lapis András Tisza-parton álló Kalap alatt című alkotásának másodpéldánya a Magyar Intézet nevezetessége lett a francia fővárosban.
Lapis András szegedi szobrászművész nevezetes alkotása, a Kalap alatt (sokan tévesen Kalapos hölgy címen ismerik) került a Párizsi Magyar Intézet tavaszi-nyári műsorfüzetének címlapjára. Erről Ecsedi-Derdák András, az intézet igazgatója tájékoztatta Botka László polgármestert – és rajta keresztül a szegedieket. Lapis András még 1975-ben mintázta a hatalmas kalapja alá rejtőző nőalakot. A bronz szobrot csak két évtizeddel később, 1992 májusában avatták fel a szegedi Tisza-parton, a belgyógyászati klinika előtt. A turisták hamar megszerették a kedves nőalakot azért is, mert mellé lehet ülni, át lehet karolni, jól lehet fényképezkedni vele.

A szegedi szobor pontos mása 6-7 évvel ezelőtt, még Csernus Sándor igazgatósága idején került a Párizsi Magyar Intézetbe, ahol először a belső térben volt látható, tavaly azonban kihelyezték az épület elé. Ecsedi-Derdák András elmondta: naponta százak és százak állnak meg előtte, nézik meg és fényképezik le. Láthatóan egy csapásra meghódította a párizsiak és a külföldi turisták szívét, általa a magyar intézet is ismertebbé vált. Friss hír: a francia főváros egyik legrangosabb galériája, a Grande Palais kölcsönkérte egy kiállításra.

– Örömmel hallom, hogy milyen hatalmas sikere van Párizsban a Kalap alattnak. Számos kiállítási meghívást is kaptam Franciaországba neki köszönhetően, csak nem biztos, hogy eleget tudok ezeknek tenni, mert komoly anyagi előfeltételei lennének – mondja Lapis András, aki úgy érzi: harminc évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a kor megérjen alkotása befogadására. – Életem első bemutatkozó kiállítására készítettem el gipszben, de meg kellett történnie a rendszerváltásnak ahhoz, hogy bronzba öntve felállíthassuk a Tisza-parton. Az eredeti gipszről két bronzöntvény készült, az első látható ma is Szegeden, a második került Párizsba. Többet nem lehet csinálni, mert a gipszet megsemmisítettük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beázhat a Feszty-körkép

Tíz éve nem sikerült rendes tetőt építeni a megye leglátogatottabb kiállítóhelyének legfontosabb… Tovább olvasom