Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Parkolás: három város - két rendszer

Szeged - Egy év alatt megtérül annak a harmincöt, nemrégiben vásárolt parkolóautomatának az ára, melynek első négy darabját tegnap üzemelték be Vásárhelyen. Győrben az automatás fizetőparkolási rendszer bevételéből parkolóházat építettek. Szegeden egyelőre nem szerelnek fel automatákat.
Egy év alatt megtérül annak a harmincöt, nemrégiben vásárolt parkolóautomatának az ára, melynek első négy darabját pénteken üzemelték be Vásárhelyen. Győrben az automatás fizetőparkolási rendszer bevételéből parkolóházat építettek. Szegeden egyelőre nem szerelnek fel automatákat. Itt hiteltörlesztésre és az elektromos tömegközlekedés fejlesztésére fordítják a parkolási bevételeket.

Négy parkolóautomatát üzemeltek be pénteken Vásárhely belvárosában a Dr. Rapcsák András út, Kossuth tér és Deák Ferenc utca közötti szakaszon. További harmincegyet a városközpont más részein telepítenek hamarosan. Vásárhelyen 2007 május elseje óta kell fizetni a parkolásért. A jegyet egyelőre a parkolóőröknél lehet megvásárolni. Az önkormányzat tavaly év vége felé harmincöt parkolójegy-kiadó automata beszerzésére, telepítésére, folyamatos karbantartására és esetleges javítására írt ki gyorsított, meghívásos közbeszerzési pályázatot, amelyre egy ajánlatot kapott. A budapesti Interparking Kft.-vel 71 millió forint értékben kötött szerződést decemberben.

Vásárhelyen pénteken debütált a berendezés.
Fotó: Tésik Attila

Göbl Vilmos, a vásárhelyi polgármesteri hivatal médiareferense lapunknak elmondta: a harminc parkolóőr bére és közterhei évente 30-35 millió forintot tettek ki. A parkolójegyekből évente 45-50 millió forint bevétel folyik be. A parkolóőrök közül csak heten maradnak alkalmazásban, ők pótdíjazók lesznek.

Szegeden 1996 áprilisa óta szelvénnyel lehet parkolni, amit a parkolási üzletág igazgatója szerint hatszáz helyen lehet megvásárolni a városban. Mégis sokan rugalmatlannak, nehézkesnek tartják a rendszert, amely ráadásul a januári emelés után az egyik legdrágább az országban. Ilyen rendszer nincs is már máshol hazánkban, csak Szegeden. – Ezért is vezettük be négy éve a mindenki számára elérhető, gyors, mobiltelefonos parkolást, amit ma már sokan használnak – mondta Nagy Sándor. (Azt már nem említette, hogy ha valaki a belvárosban negyedóránként vált így „jegyet" 60 percre, mert mindig megcsúszik az idővel, akkor az 720 forintjába kerül.)

Szegeden számos vitára adott okot, amikor leparkolt az autós, elszaladt jegyet vásárolni, mire visszaért, már meg is büntették. Fotó: Segesvári Csaba

A városfejlesztési alpolgármestertől megtudtuk: az önkormányzat egyelőre nem tervezi automaták felszerelését, ami számítása szerint több száz millió forintba kerülne a városnak. Hogy mire fordítja az SZKT a parkolásból befolyt több száz millió forintos bevételt? Ebből törlesztik az Arany János utcai parkolóház építésére az ezredfordulón felvett hitelt és ebből működtetik, fejlesztik az elektromos tömegközlekedést.

Győrben korszerű, háromszáz férőhelyes parkolóházat építettek négy éve a parkolási bevételekből. Itt a kilencvenes évek dereka óta parkolójegy-kiadó automatákat működtetnek. Az üzemeltető cég sajtóreferense, Nagy Csaba elmondta: a nyolcvan készülék teljességgel kiszolgálja a helyieket és a turistákat. Ráadásul a belvárostól öt perc sétára, az alsó rakparton hatszáz férőhelyes, kirándulóbuszok számára is ideális, ingyenes parkolóhelyet alakítottak ki a fizetőparkoló-hálózat bevételeiből.

Egy óra várakozás

Hódmezővásárhelyen egy óra várakozás 100 forintba kerül a belvárosban. Győrben egy óra parkolásért 290, Szegeden pedig 310 forintot kell fizetni a legdrágább övezetben. Ha a csongrádi megyeszékhelyen mobiltelefonon rendeli meg az autós a jegyét, akkor egy óráért 390 forintot kell fizetnie.

Olvasóink írták

 • 15. S.Grandpierre Cecília 2008. január 27. 20:31
  „Elöször is az "agyakban" kellene rendet tenni, azután hozzá kezdhetnének valamiféle parkolási rend kialakitásához. Lehetetlen kifizetni már a összegeket, persze nem mindenkinek. Most is csak az szorul ki autójával - ha még van- akinek kevés a bevétele. A luxusautókkal járók ezútán is oda állnak, és addig, amig akarnak. Az útakról nem akarnak beszélni? Meg arról, hogy miért nem figyelik azt is, hogy egy autó /inkább már teherautónak tekinthető személygépkocsi / két helyet foglal el. Nagyképűen beáll középre, mintha ő lenne az ... Pedig, talán ha el kellene számolnia, hogy miből futja olyan járgányra, hirtelen melege lenne és "odébb állna" gyorsan. "Bábeli zűrzvar, ez jellemzi a "reformok"-nak nevezett szinte minden területen beinditott intézkedéseket. Szegeden is!”
 • 14. Sumér 2008. január 27. 15:21
  „A Hódmezővásárhely központjában kialakított parkolási rend egyszerűen katasztrofális. Az eddig normális szélességű útból sikerült olyat csinálni, amin félve megy végig az ember, nehogy elüsse a tőle fél méteren belül közlekedő biciklisteket. Ugyanez a helyzet a parkolókból történő kitolatáskor.
  Ha már ennyi parkolóhelyre van szükség, legalább halszálkaszerűen festették volna fel a parkolóhelyeket, így nagyobb helyet hagytak volna a közlekedőknek.”
 • 13. Felháborodott városlakó 2008. január 27. 10:25
  „ifj. Nagy Gábor részére:
  Például követhetnék Győr példáját: "ingyenes parkolóhelyet alakítottak ki a fizetőparkoló-hálózat bevételeiből". Esetleg az utak minőségére is költhetnék, amely szintén nem kifogástalan... Stb., stb., stb.”
 • 12. bizly 2008. január 26. 23:41
  „_Miért a férjed autójával jársz bevásárolni?
  _Tudod ő képviselő, és ott állok meg a kocsival, ahol akarok.
  Idézet egy elhangzott beszélgetésből.”
 • 11. ifj. Nagy Gábor 2008. január 26. 22:16
  „A parkolási rendszer kritikusaitól kérdezném, ha a csúnya gonosz önkormányzat helyett ők költhetnének a parkolásra, akkor konkrétan milyen fejlesztéssel javítanának a helyzeten? Mert közterületet rajzolni a belvárosban semmi pénzből nem lehet, szerintem legalábbis...”
 • 10. Giga 2008. január 26. 17:35
  „Hogy miért nincs érdeke a polgármesteri hivatalnak a változásban? Na, mégis miért?! Jut a zsebekbe bőven.
  Mint infós látom u.a. megy mint a szintén a Ritek nevű "önkormányzat közeli" cég esetében. (Közintézmények tőle szerezhetnek be mindent, állítólag 4% haszonkullcsal dolgozik, de drágább mint bármely más szegedi kisker. Kellemest a hasznossal, csak tőlünk vehetnek, ezért annyiért adjuk amennyiért más már szégyelli. Hát ez van itt parkolás terén is.”
 • 9. Szegedi 2008. január 26. 14:52
  „Én 3 éve elköltöztem Szegedről, változást a parkolási rendszerben csak negatív irányút észlelek. Pesten is előfordult már, hogy kifutottam az időből és meg kellett fizetem az 1200 Ft-os pótdíjat, Szegeden ellenben érvényes parkolójegy mellet fizettem meg ennek a négyszeresét bűntetésként. Képzelhetik felháborodásomat, amit még az "ügyfélszolgálaton" tetézett a parkolótársaság munkatársának hozzáállása, érdektelensége. Véleményem szerint összefogással lehetne, kell változtatni!!! Rajtam nem múlik :)”
 • 8. Devil 2008. január 26. 14:41
  „Én is elgondolkodtam ezen a cikken amikor olvastam... Egyébként állandóan példálóznak a parkolóházzal, de nem nagyon ismerek senkit, aki használta volna már ha mégis akkor meg letörték a tükrét meg ilyenek...
  De ha annyira jó akkor miért van a polg.hivatalnak is parkolója a városházánál és miért nem használják a parkolóházat??? Nem lenne túl nagy séta... ha már itt tartunk, nem?”
 • 7. ifjúság 2008. január 26. 14:31
  „Az 5. és 6. hozzászólna nagyon is igaza van. Én még annyival egészíteném ki, hogy szerintem nagyon sok szegedi lakó az aláírásával is hozzájárulna, hogy változtassunk a parkolási helyzeten.”
 • 6. AndiAnitaEdinaTimiGyörgyi 2008. január 26. 14:21
  „Mi is egyetértünk az előttünk szólókkal. Felhábórítónak és vérlázítónak tartjuk a jelenlegi helyzetet. Hol van ilyenkor a Polgármester? Hogy hagyhat egy ilyen helyzetet eluralkodni a városon. Tény hogy sokat tesz a városért, de nem is értjük, hogy ebben a témában miért nem lép semmit?! Nem lenne logikus, hogy versenyhelyzetet teremtsen és ezzel a fejlődés felé mozdítsa a parkolási helyzetet? Mi sem csodálkozznánk azon ha az emberek fellázadnának. (mint pl: Baján)”
 • 5. Felháborodott városlakó 2008. január 26. 13:48
  „Elviselhetetlen és tarthatatlan a parkolási rendszer Szegeden. Legtöbbe kerül és ennek a fejlesztését az Arany J. u-i parkolóház hiteltörlesztésére költik?? Ugyan ki használja azt a parkolóházat? Macerás és nem tudnak róla az emberek.
  Budapesten, ha nem váltok parkolószelvényt megbüntetnek. A pótdíj fizetése: 1.200 Ft. A szegedi pótdíj -késsen 10 percet vagy egyáltalán ne tegyen ki- irreálisan magas: 5500 Ft. És nincs bocsánat, alig akad olyan kifogás, amit elfogadnak.
  Nem gondolom, hogy a parkolási díjakból és a pótdíjakból befolyt összeg ténylegesen fejlesztésre megy, mert akkor az feltehetően meg is látszódna a városon és a kialakított parkolókon.
  Egy gyökeres változásra lenne szükség, amely mind a szegediek, mind az ide látogató turisták számára kielégítő.”
 • 4. Csaszi1973 2008. január 26. 12:58
  „Szegeden a parkolási rendszer külföldiek számára teljesen érthetetlen. Ezen kellene változtatni.”
 • 3. autós 2008. január 26. 12:18
  „Hmvhely automaták: 30 embernek volt munkája. Bevételt is hoztak nyereséggel. ezután segélyből élnek...
  Az automatáknak is fenntartási költségük. Biztos, hogy olcsóbb megoldás ez?”
 • 2. Giga 2008. január 26. 11:34
  „Nem kell ide automata, amig elmész jegyet venni, jól meg lehet büntetni, az is plussz bevétel. Pláne a turistát.

  A héten bűntették meg a kollégámat, mert 10 másodperce lejárt a parkolójegye. A kocsiban rádiófrekvencia által hangol óta van. Mutatja a két tűagyúnak az időt, ha 10-15 másodperce lejárt a szelévény hogyan tudták kitölteni a papírt: Őket ez nem érdekli náluk lejárt az idő. Jah, kérem, a parkolóőr már mérvadó időkiszolgáló a szeged nevű tartományban...
  Panasszal éltek, de természetesen elutasították a panaszt.
  Nevetséges ez a város. Nem lennék meglepődve ha valaki rájuk gyújtaná az egész hóbelevancot.
  Pénz-pénz-pénz”
 • 1. GAgyi 2008. január 26. 08:23
  „Na az lenne nagy gáz, ha autómatákat szerelnének fel jó pénzért... van mobil..

  Inkább arra törekednének, hogy a mobilon váltott jog ne legyen drágább mint a szelvényes..Biztosan megoldható lenne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabálysértés, ha hiányzik a házszám

Szeged - Sok szegedi magánházról, de még közintézményről is hiányzik a házszám. Elvileg pedig még az sem lenne elég, hogy van. Mindig jól látható helyre kell felszerelni. Aki ezt elmulasztja, szabálysértést követ el. Tovább olvasom