Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Parlagfűrazzia: tüsszögni mentünk a városba

Szeged - Tombol az allergiaszezon – Szegeden nem nehéz parlagfüvet és más, tüsszögést, könnyezést, fulladást kiváltó növényt találni. Az elhagyott építési területek a legnépszerűbbek a pollentelepek számára.
– Jöjjön ki onnan, mert megfullad – mondta egy idős férfi a Szent István téren. Egy elhagyott építési területre mentem be a víztoronnyal szemben, parlagfüvet keresni. A férfinak igaza volt: nem kellett sokat várni rá, hogy elkezdjek nagyokat tüsszenteni. Évek óta allergiával küzdök, nem is kellene látnom, hol burjánzik a parlagfű, elég elsétálnom arra, kezdődik a roham. Másfél hete piros, néhol az országban fekete riasztás van érvényben.

A pollentelepek az elhagyott építési területeken burjánzanak leggyakrabban. Ilyen a Szent István téri terület, amely az idős férfi szerint hónapok óta hever parlagon. A Bertalan híd újszegedi lábánál lévő elhagyott területen több száz négyzetméteren burjánzik a gaz, de a Vértó környékén sem jobb a helyzet. Az Európa Liget fái alatt is magasra nőtt a gaz, egy perc alatt kap tüsszögési rohamot az allergiás.

Parlagfű és barátai a Szent István téren. Fotó: Karnok Csaba
Parlagfű és barátai a Szent István téren.
Fotó: Karnok Csaba

– Szerényen indult a szezon az aszály miatt, másfél hete azonban beindult a parlagfű. Jelenleg 63 ügyünk van. Ezek vagy felderítés után, vagy bejelentés alapján alakulnak ki – mondta Hódi László, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója arról, hogy a külterületeken még több a parlagfű. – Mi a külterületekért, a jegyző a belterületért felel. Nekünk csak a bírság kiszabása a feladatunk– mondta az igazgató. Napi 7-8 esetben intézkednek.

Olvasóink írták

 • 19. seawasp 2012. szeptember 07. 03:34
  „Nem a reklám helye, de szánjatok 2 órát megnézni ezt a videót, és mindjárt elfogy az összes gaz! :-D

  WEIXL-VÁRHEGYI LÁSZLÓ: Lakossággyérítés állami segédlettel - keresőbe(gugli felétek!) bemásolni!
  vagy....
  http://vimeo.com/23400937”
 • 18. Tope2006 2012. szeptember 02. 19:21
  „Köszönjük a szoci polgármesternek az igénytelen várost. Amióta a botyka-mozes páros akar uralkodni azóta gaztenger fedi Szegedet. Szégyen... Persze botkáék szerint Gyurcsány után szabadon: el lehet költözni. A mai emberek zöme igénytelen és inkább zabálja a százezres allergia gyógyszert, mint hogy napi pár perc gazolással gyomtalanítana. Ahogyan Bálint gazda mondta pár hete a tv-ben a gyom legjobb ellenszere a 4 betűs eszköz ami a kapát rejti. Néhány mai ember leírni még le tudja, de hogy az mire való szerszám az rejtély.”
 • 17. öregvegyész 2012. szeptember 02. 09:48
  „Itt Újszegeden a lezárt végű utcák milliomos telepén,szép nagy füves területek is vannak. A füvet ugyan rég nem lrl kell nyírni,,mert kiágett,de a parlagfüvet sikerült hét-ágra visszavágni és él vidáman, De kedves egészségökre! Amikor naponta tízszer átpöfögnek vagy zúgnak rajtunk ennyit sem törődneka mi egészségünkkel. Azt meg fel sem telezem hogy tudják a Gazt mindig tövestől kell kitépni!”
 • 16. kvendi 2012. szeptember 02. 06:12
  „...sok-sok megvezetett ember, a parlag fű csak egy indikátor(egy lakmusz papír)...egy jelzés, hogy van a szervezetben egy gyulladás...egy góc...(vagy nem természetes ételek fogyasztása...stb.)...
  azt kell megtalálni(kiküszöbölni), nem a virágok, nem a parlagfű a hibás...!

  (ÚGY VAN:Vágjuk ki az összes gesztenye fát, ha a virága pl.: allergiát okoz)”
 • 15. besenyőmiskabácsi 2012. szeptember 01. 23:45
  „" 14. Mozimasiniszta 2012.09.01. 21:38
  Az a rejtély számomra hogy ha Amerikából származik a parlagfű , az ottani lakosság hogy maradt életben...? "

  A parlagfű gyógynövény és üzemi ültetvényben is termesztik gyógyszer előállítás céljára. Csupán azért lett belőle ellenség, hogy a megrémült emberek vagyonokat költhessenek gyógyszerekre. Ami ugyebár a parlagfűből készül. Sajnos az üzleti gátlástalanságnak nincs határa.”
 • 14. Mozimasiniszta 2012. szeptember 01. 21:38
  „Az a rejtély számomra hogy ha Amerikából származik a parlagfű , az ottani lakosság hogy maradt életben...?”
 • 13. Fatboy35 2012. szeptember 01. 21:29
  „Üzenem Horváth Attila újságírónak valamint a parlagfűmizériában résztvevőknek hogy a hisztériakeltés helyett inkább húzgálják ki az általuk bűnbaknak nevezett parlagfüvet.Ja hogy ez a munka már nem fekszik,könnyebb az "észt" osztani mint tenni érte valami valósat.A parlagfűkommandós megélhetésieket mind egy szálig kizavarnám a határba parlagfüvet tépkedni úgy 35 fokos felhőmentes napon,talán helyrebillenne a gondolkodásuk.Ha már ennyire haragszanak erre a növényre.”
 • 12. micuko 2012. szeptember 01. 16:01
  „Minden sorstársamnak aki allergiától szenved,csak javasolni tudom a goji bogyót.25 év után, idén először nem szedek gyógyszert a parlagfű allergiámra. Néha néha tüsszentek, de a napi 20 zsebkendő helyett csak kettőt használok,éjjel nyitott ablaknál is tudok aludni,elmúlt a torokviszketés,fulladás. A legnagyobb szélben sem kap el a roham,nem úgy mint a korábbi években.”
 • 11. besenyőmiskabácsi 2012. szeptember 01. 13:50
  „1. KamuNeni 2012.09.01. 08:32
  Gyerekkorunkban a parlagfu kozott jatszottunk. Tepkedtuk a levelet es a hosszu szarat ostornak hasznaltuk, gurultunk a gazban soha nem volt es azota sincs allergiank. Akkor meg nem voltak ezek a sok antibakterialis szerek, meg camnpaign hogy igy meg ugy allandoan mosd a kezed. ....

  Akkor is voltak már kötelező oltások, de azt még túl lehetett élni. Ezért módosítottak az oltóanyagok összetételén és a beadási módjain. Magyarországra speciális készítményeket forgalmaznak, hogy itt még a többi országhoz képest is nagyobb legyen a pusztulás.

  Érdemes alaposabban is beleolvasni a cikkbe ! Egyáltalán nem a véletlen műve, amit magad is észrevettél.

  http://nebancs.hu/cikkek/olvasoink-irtak/126-en-most-mar-oltasellenes-vagyokq.html”
 • 10. besenyőmiskabácsi 2012. szeptember 01. 13:43
  „2. balihoho 2012.09.01. 09:00
  Megnézte már valaki, mennyi ember magasságúra nőtt parlagfű bokor található a Tisza védett ártereiben? Ráadásul védelmet élvezve, háborítatlanul tenyészhet!

  Addig jó még így van. A parlagfű értékes gyógynövény. Köztudott dolog, hogy az allergiát nem a növény virágpora okozza, hanem a hozzáragadt civilizációs szennyeződés. Leginkább a kipufogógázok. Persze sokkal könnyebb találni egy bűnbakot, akire rá lehet fogni, mint a tényleges megoldáson gondolkozni.”
 • 9. besenyőmiskabácsi 2012. szeptember 01. 13:39
  „7. achilleus 2012.09.01. 12:08
  "Parlagfű és barátai a Szent István téren."

  A képen ezek szerint az egyik "barát" látható, mert amire élesre van állítva a gép, az éppenséggel egy csalán. Könnyen ellenőrizhető lett volna ...

  Hálás köszönetem az észrevételedért. Nekem is gyanús volt a dolog, hogy ilyen parlagfüvet még nem láttam, de az már nem ugrott be, hogy szerencsétlen emberünk a csalánnal keverte össze. Mentségére szolgáljon, hogy mind a kettő hasznos gyógynövény, amit normális helyeken üzemi ültetvényekben termesztenek.”
 • 8. Maros13O 2012. szeptember 01. 12:10
  „Ki is ezert a felelos? Jol megbszni.. Sok sok nullával..”
 • 7. achilleus 2012. szeptember 01. 12:08
  „"Parlagfű és barátai a Szent István téren."

  A képen ezek szerint az egyik "barát" látható, mert amire élesre van állítva a gép, az éppenséggel egy csalán. Könnyen ellenőrizhető lett volna ...”
 • 6. x 2012. szeptember 01. 10:19
  „1. KamuNeni 2012.09.01. 08:32 ... Menjetek vegig nyugat europan autoval es kilometer kilometer utan semmit nem lattok csak gazt meg parlagfuvet. ...
  Hol láttad azt? (Vagy csak nem ismertem volna fel az iróniát a kijelentésedben?)”
 • 5. haresz 2012. szeptember 01. 10:01
  „KamuNeni-nél a pont! Az emberiség másik vesszőparipája a sima vetett fű ami semmire nem jó. Locsolni kell és vágni, hasznot semmit nem hoz. Helyette simán lehetne zöldséget termelni. Lásd Angliában már terjedőben a gerilla kertészet. Még parlagfűhöz annyit, hogy immunerősítő parlagfű teával le lehet küzdeni az allergiát!
  balihoho! Ne pofázz bele amiről fogalmad nincs. A Tisza ártereiben évente két vágást és vegyszeres permetezést csinálnak. Ha kevésnek találod, akkor a Királyodnál reklamáljál, hogy adjon több pénzt és embert!”
 • 4. Odin 2012. szeptember 01. 09:25
  „Volt rá 1 teljes hónapjuk h elkezdjék az írtást,de nem meg kell várni amíg méteresre megnő és masszívan szórja a polleneket...gratula”
 • 3. papsajt 2012. szeptember 01. 09:08
  „Valószínűleg bármelyik szegedi 10 perc alatt 3 parlagfüves területet talál.
  Pld:
  Bajai út : sarki telek, öntödével szemben (1m), Mol kút melletti telek(2m), Téglagyár (2m)...
  Dorozsmai út volt Délép telep előtt...

  Sokat lehetne találni, de a legnagyobb terület a MÁV töltéseken van. Viszont a Máv hozzáállása nulla. Inkább 5 milliós bírságot fizet, mint 50 millióért kaszáltasson.”
 • 2. balihoho 2012. szeptember 01. 09:00
  „Megnézte már valaki, mennyi ember magasságúra nőtt parlagfű bokor található a Tisza védett ártereiben? Ráadásul védelmet élvezve, háborítatlanul tenyészhet! Ha csak a városban tartjuk fontosnak irtását, akkor ne csodálkozzunk, hogy az egész csak szélmalom harc, mert a parlagfűnek bőven terem után pótlása.”
 • 1. KamuNeni 2012. szeptember 01. 08:32
  „Gyerekkorunkban a parlagfu kozott jatszottunk. Tepkedtuk a levelet es a hosszu szarat ostornak hasznaltuk, gurultunk a gazban soha nem volt es azota sincs allergiank. Akkor meg nem voltak ezek a sok antibakterialis szerek, meg camnpaign hogy igy meg ugy allandoan mosd a kezed. Ma sok beteges gyerek szuletik ennek kovetkezteben. A fereg mar a mehben megtamadja oket, mert az anyjuk is ugy nott fel hogy ellenallo szervezete alig van. Minden steril vagy halalos. Ez a ket valtozat van a mai vilagban.

  Tegyetk ki a gyereket az udvarra a koszba jatszani hogy annak a gyereke kicsit egeszsegesebb legyen. Menjetek vegig nyugat europan autoval es kilometer kilometer utan semmit nem lattok csak gazt meg parlagfuvet.

  MO-n a parlagfu kerdes egy nagy buntetesi campaign lett. Arra hasznalja a kormany hogy buntessen es lekopaszitsa az orszagot. Az emberek vagnak mindent ami a kasza ele kerul csakhogy nehogy maradjon egy kis parlagfu. Micsoda baromsag az egesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ítélőtáblának van, a törvényszéknek nincs új elnöke

Harangozó Attilát nevezték ki a Szegedi Ítélőtábla új vezetőjévé: a bírákra is kiterjesztett általános nyugdíjkorhatár miatt kellett új vezető. Tovább olvasom