Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Parlagfüvet enni nem tanácsos

Szeged - Nem tanácsolja az allergológus, hogy a lapunkban bemutatott vásárhelyi férfihoz hasonlóan bárki parlagfüvet egyen. Bár elismerte: a módszer orvosilag is egy évszázada alátámasztott, egyáltalán nem mindegy, milyen dózisban visszük be szervezetünkbe az allergént.
Lelkes parlagfűvédők bukkantak fel lapunk internetes oldalának fórumán, levélben is érkezett hozzánk visszajelzés azok után, hogy megírtuk: egy hódmezővásárhelyi férfi parlagfüvet eszik allergiája ellen. Szakemberek mégis óva intenek attól, hogy népi mozgalommá váljon hazánk legallergénebb növényének rágcsálása. Azt mondják, ez akár nagyon súlyos következményekkel is járhat.

– Amit ez a férfi a lapban bemutatott, az nem valami új keletű dolog, hiszen a specifikus immunterápiát már száz évvel ezelőtt kitalálták – mondta el Csörgő Sándorné Bata Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának allergológus professzora. – Valóban megvan tehát a tudományos alapja annak, hogy az allergiát az allergén szervezetbe juttatásával gyógyítják, nem mindegy azonban a módszer. A kezelés során ugyanis a pollent tisztítva, megfelelő koncentrációban, az adagot folyamatosan növelve adagoljuk a betegnek, orvosi ellenőrzés mellett.

A szakember szerint ha valaki önjáró módon áll neki parlagfüvet enni, nem tudja, mennyi allergént visz be a szervezetébe. Ez pedig mindig veszélyes, akár az ellenkező hatást is kiválthatja. Bizonyos dózis után ugyanis már nem gyógyítja az allergiát, hanem heves tünetekkel előhozza azt. – Arról nem beszélve, hogy nem lehet tudni, esetlegesen milyen keresztreakciók lépnek fel, mondjuk azért, mert előtte zellert evett. Ilyen esetben akár bele is halhat a hirtelen fellépő, heves tünetekbe – tette hozzá a professzor asszony.

Cikkünk nyomán többen felhívták a figyelmet arra, hogy a parlagfüvet szárított formában nem kevés pénzért már árulják is – mindenféle csodatételt tulajdonítva neki. A professzor erre azt mondta: a betegségeket a psziché köztudottan tudja szabályozni – az allergiára ez különösen igaz. Amiben hiszünk, az akár meg is gyógyíthat. – De mi értelme kifizetni vagyonokat valamiért, aminek van ellenőrzött, orvosi készítmény megfelelője is? – tette fel a kérdést.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. dblaci 2011. július 20. 09:37
  „"A kezelés során ugyanis a pollent tisztítva, megfelelő koncentrációban, az adagot folyamatosan növelve adagoljuk a betegnek, orvosi ellenőrzés mellett."

  Érdekes, én allergiás vagyok, és mindig csak gyógyszert írtak föl, még csak nem is hallottam róla, hogy ilyen "bio" gyógymód is létezik! Olyan gyógyszereket kaptam, aminek mindenféle mellékhatásai voltak, és emiatt inkább elviselem, hogy folyik az orrom egy hónapig. Ki fogom próbálni ezt a parlagfű evést, ha nem sikerül, akkor jó lesz elrettentésnek!”
 • 30. Kamoca 2011. július 18. 11:49
  „Nem érdeke a hatalmaknak és az általuk irányított egészségügynek, hogy mi egészségesek legyünk! Ébresztő!
  Itt most még semmi sem értünk van, mérgeznek, hogy élősködhessenek belőlünk. Nekünk kell megtalálni mindenre a megoldást, mert van! Isten nem teremtett olyan betegséget, aminek nem teremtett volna gyógyszert is a természetben. Mert a világ így kerek, poárisan.
  De hamarosan minden betegség el fog múlni, azoknál, akik szeretetben élnek, mert felemelkedés következik magasabb dimenzióba, ahol már alacsony rezgésű energiájú dolog nem tud megmaradni, ez fizikai törvény.
  Alacsony rezgésű dolgok: félelem, betegség, harag, gyűlölet, aggódás stb.”
 • 29. őrgróf 2011. július 17. 20:29
  „persze hogy nem tanácsos: akkor ki a fene eszi meg a rengeteg gyógyszert? A gyógyszergyári maffiában szinte mindenki érdekelt...miért nem tanácsolja az orvos, hogy pl. együnk sok almát? ( nem banánt, narancsot, méregdrága idegen gyümölcsöket!!!!)”
 • 28. ágimami 2011. július 16. 12:50
  „Édesanyám kórházba került, nagyon sok gyógyszert kellett neki szedni. A cukrától kezdve, szív, keringés vérnyomás, ér, szem, hadd ne soroljam. Ezek összeségében, napi, több mint 30 db.-ot tett ki. Megkérdeztem a kezelőorvost, ez az iszonyú sok gyógyszer egymásra hatása vajon mi tehet az emberi szervezetben? Hatalmas ilyedt szemekkel nézett rám! Választ nem kaptam.”
 • 27. mondanám 2011. július 16. 10:35
  „"De mi értelme kifizetni vagyonokat valamiért, aminek van ellenőrzött, orvosi készítmény megfelelője is? - tette fel a kérdést."

  Mi értelme kifizetni vagyonokat a gyógyszerért, amiben lévő hatóanyagot (többségüknél) a gyógynövényekből vonják ki???”
 • 26. Kisg 2011. július 16. 10:21
  „Speciel van alapja ennek az önimmunizációnak... Gyerekkoromban lerombolták az immunrendszeremet. Többek között macskaszőr allergiám lett. Na már most. Tanyasi gyerek, aki imádja az állatokat. Aztán panelproli, aki talál egy apró kismacskát... Eleinte dupla adag gyógyszer, tüsszögtem, folyt az orrom rendesen. Majdnem két évtizede élünk együtt, mindenhová feljárhat, mint lakásmacska. Megszűnt a macskaszőr-allergiám. Ha bajuszt csinálok macskaszőrből az orrom alá, akkor sincs reakció. Amúgy hadd legyek némileg cinikus... Én még emlékszem, amikor pár éve feljött ez a téma a DM-ban... Csak akkor nem parlagfűvel. És bizony maga az orvos mondta, hogy ez milyen költséges módszer. Tehát számomra sajnos az orvosi ellenőrzés=paraszolvencia vagy kezelési költség. 100 éve ismert eljárás... Miért nem ezt kutatják, fejlesztik, a mellékhatásoktól hemzsegő gyógyszerek piacra dobása helyett??? A közvélekedéssel ellentétben az ember nem hülye. Ha megmondják neki, hogy ehhez a szerhez ezt meg ezt nem szabad enni, szagolni, inni, érinteni, megérti és elkerüli. Ezt csak a keresztreakciókra értem...”
 • 25. piccola 2011. július 16. 09:49
  „http://haziorvos.blog.hu/2011/07/06/tisztelt_betegeink”
 • 24. 6664 2011. július 15. 20:40
  „T. Kriszta, vaJon KI LEHETEK”
 • 23. 6664 2011. július 15. 17:51
  „... bár teleraktam felesleges betűkkel a hozzászólásomat, kérném T.Krisztát, hogy a természetes gyógymódokkal kapcsolatban is kérdezze meg a Professzor Asszonyt, ha lehetséges. Köszönöm!”
 • 22. klj_54 2011. július 15. 17:48
  „14. Kamoca 2011.07.15. 13:41
  A gond ott kezdődik, hogy nem tudod mit veszel!
  Én libazsírral főzök mert az olajra algériás (:-) vagyok, semmilyen húsipari terméket (parizer, felvágott) nem eszek meg.
  Viszont szép nagy röfikéket vágnak lányaim, megyek segíteni és kapok tőlük szalonnát, töpörtyűt.
  A koleszterinem világbajnok!
  Már a Pick is a fene tudja milyen génkezelésen keresztül és átesett Szóját rak mindenbe:(”
 • 21. cumania 2011. július 15. 17:21
  „Jó olvasni, hogy lassan kezd kinyílni a szemünk... pár éve még mindenki a fűevőn poénkodott volna, most, elkezdtünk gondolkodni is! :)
  Vágó úr (gondolom) eszi a kefét... :)”
 • 20. kadnarv 2011. július 15. 16:57
  „V I S S Z A A T E R M É S Z E T H E Z !”
 • 19. 6664 2011. július 15. 16:54
  „Hajrá a termászetes gyógymódokért, és nem érdekelnek a gyógyszerlobbik! Mind csak meggazdagodni akar rajtunk. Ha az allergia gyógyítható terméászetes úton, miért ne tennénk?
  Professzor Asszony csak a gyógyszeres, drága megoldásokat ajánlja? Nincs valami a nép gyógyászat tarsolyából? Köszönöm előre is!”
 • 18. qrumpli 2011. július 15. 16:22
  „Szerintem az a megoldás ha minden szál parlagfő mellé orvost állítanak ,
  és mérik a hatóanyagtartalmát!
  Tehát orvosilag ellenőrzik.
  Onantól kezdve lehet bátran fogyasztani.
  Éljen a király!”
 • 17. Morpheus_RexXx 2011. július 15. 16:17
  „A cikk lényege:
  Persze, hogy féltik az allergológusok is a munkájukat és ezért haza beszélnek. :)
  Régebben az "orvosoknál" más területen is erőteljesebb volt a természetgyógyászat ellenzése. Ma már többnyire elfogadják, de még mindig csak akkor engednek neki teret igazán, mikor már maguk kénytelenek szembesülni azzal, mikor csődöt mond a tudományuk... de addig viszont "gyógyítanak" olyan "betegségeket is" amiknél nem lenne szükség arra, hiszen természetes úton is megoldható lenne... főként gyógyszeripari ÁRUCIKKEK nélkül...

  16. Nórikám 2011.07.15. 16:03
  Én is ismerek ilyen orvost/orvosokat, akik itt is hagyták országunkat és olyan helyen praktizálnak hosszú évek óta, ahol együtt és párhuzamosan használják a természetes és orvosi gyógymódokat is... kiegésszítve egymást.”
 • 16. Nórikám 2011. július 15. 16:03
  „Azt hiszem korábban már írtam, hogy nem túl rég hallottam egy rádió riportot, egy idős házi orvossal. Azt mondta nem volt kezdetben túl népszerű a településen mert többnyire jó tanáccsal látta el a hozzá fordulókat és haza küldte. A sikerei azután meghozták az elimerést is. Úgy nyilatkozott, hogy a betegségek több mint 50 %-a - kivéve a műtétet igénylő betegségeket- önmagától meggyógyul.! Valahogy én is ezt tapasztaltam.”
 • 15. szunyi 2011. július 15. 15:47
  „14,
  Legegyszerübb, ha beültetsz néhány bélférget.
  Azok kémia szerkezete hasonló a pollenekére.
  Ha van természetes ellenség, akkor az immunrendszer nem ugrik az ártalmatlanokra.”
 • 14. Kamoca 2011. július 15. 13:41
  „http://www.magyarokszovetsege.hu/content/parlagfu-leghasznosabb-gyogyito-noevenyuenk
  Keresztanyámnak súlyos gyógyszermérgezése lett nemrég, mikor a már meglévő 4 gyógyszer mellé felírtak még egy ötödiket is! Most lecseréli mindet természetes gyógymódokra!
  Bárcsak mindenki rájönne erre minél hamarabb!
  Nem a természet okoz allergiát, hanem a sok mesterséges vegyianyaggal telítődik a szervezet, az ételből, vízből, stb. És akkor már minden mi az allergén. Méregteleínő kúrával gyógyítható az allergia, csalántea , kombuchatea, búzafűlé, stb.”
 • 13. rt0831 2011. július 15. 13:18
  „Pár évvel ezelőtt egy gazdálkodó Szeged környékén,a kecskéivel etette a parlagfüvet ( úgy tudom a kecskéknek semmi bajuk nem lett ) és az allergiás gyerekek kik fogyasztották a kecsketejet rendbe jöttek.
  Akkor is volt tiltakozás az orvosok részéről!”
 • 12. xene@freemail.hu 2011. július 15. 11:25
  „Ha jól tudom Európában Magyarország az egyik parlagfűben legjobban fertőzött ország...

  Indulhatna egy új kampány! Fogyasszon parlagfüvet! Egészséges lest tőle :)!”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mitől magyar a magyar zene?

A médiatörvény szerint a rádióknak éves szinten a zenére fordított műsoridő 35 százalékában magyar zenét kell sugározniuk – de mi számít annak? Tovább olvasom