Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Parlagon hever a félmúlt a megyei szoborparkban

A fővárosban több mint tíz éve jelentős haszonnal működik az előző rendszer köztéri alkotásait bemutató szoborpark. Csongrád megyében is létrejöhet egy ilyen turistavonzó látványosság. Az „átkos" képzőművészeti hagyatékának nagy része most a makói múzeumkertben kihasználatlanul porosodik.
Megállt az idő... Fotó: Segesvári Csaba
Több mint tíz éve nyílt meg Budapest külvárosi részén a kommunista diktatúra köztéri szobrait, emlékműveit bemutató Szoborpark Múzeum, ami máig remekül prosperál – évi negyvenezer látogatót fogad. A Kelet-Európában mindeddig páratlan kiállítóhely sikere láttán jogos a kérdés: mi történt az „átkosban" készült, ideológiai töltetű Csongrád megyei szobrokkal, van-e esély ezek bemutatására?

A rendszerváltozás után, a kilencvenes évek elején minden köztéri emlékét eltörölték a több mint négy évtizedes, magát szocialistának tituláló diktatúrának. Az utcanévtáblákon kívül eltávolították a köztéri szobrokat is: Szegeden a megyeháza elől eltűnt a Lenin-szobor, a Stefániáról a Tanácsköztársaság-emlékmű, a Széchenyi térről a szovjet hősi emlékmű. Az 1959-ig a Tanácsköztársaság-emlékmű helyén álló közös Lenin–Sztálin-szobrot már a rendszerváltás előtt magába olvasztotta – a „libás asszony". A munkásmozgalmi emléktáblákat, domborműveket is leszedték – hol egészben, hol darabban.

Tolnai József, a Móra Ferenc Múzeum történeti osztályának vezetője munkatársaival megpróbálta összeszedni Szegedről az összes „átkoshoz" köthető szobrot, emléktáblát. A „mentőakció" miatt még a rendőrséggel is összetűzésbe is került, amikor a Belvedere-udvarán álló, nehéz Komócsin-szobrot a föloszlóban lévő munkásőrséggel átszállíttatta raktárukba – az ugyanis akkor már az önkormányzat tulajdonába tartozott. A Szegedről összegyűjtött relikviákat néhány Makóival – például Kun Béla-mellszobrával – együtt előbb a múzeum algyői raktárában, annak eladása után a makói múzeum udvarán helyezték el pár éve. A mai napig is ott állnak, nyár óta elkerítve – így senki sem láthatja őket.

– Jó ötletnek tűnik egy speciális megyei szoborpark kialakítása. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a jövőben létrehozunk egy, a pestihez hasonló kiállítóhelyet – mondta el Horváth Ferenc, a Móra Ferenc Múzeum megbízott igazgatója. Hozzátette: előbb természetesen fel kell mérni, hogy a megye településein hány ilyen relikvia volt, és abból mennyi maradt. Ilyen összesítés egyedül Szegeden készült, máshol a helyi építési irodák archívumaiban kell felkutatni az információkat. A szobrok helyreállítása szerinte nem kerülne nagyon sokba, jelentős részük ugyanis becsomagolva vészelte át az elmúlt tizenöt évet.

– Ezeknek a szobroknak, emléktábláknak, domborműveknek nem szabad eltűnniük egy magánkertben vagy egy öntödében, mert a múltunk részei. Akármilyenek is, képzőművészeti alkotások és kortörténeti értékük is jelentős – jegyezte meg az igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vidék legnagyobb adótartozója szegedi

Egy szegedi székhelyű cég közel négymilliárd forinttal tartozik az adóhatóságnak. Tegnap kerestük az… Tovább olvasom