Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Parlament elé került az MHSZ-székház ügye

Szeged - Nem lát bele minden tulajdonostárs az egykori MHSZ-irodaház elszámolásába. Ez vált ki folyamatosan indulatokat a „lakók" – állam, város, magáncégek és civilszervezetek – között. Az ügy megjárta a bíróságot, a rendőrséget, az adóhivatalt, a parlamentet.
Vizsgálatot kért januárban a szegedi Fidesz–KDNP-frakció a Kossuth Lajos sugárút 29. szám alatti régi MHSZ-ház ügyében. Az irodaház 10 éve társasházként működik a Magyar Honvédelmi Szövetség helyén. Az államé benne 35 százalék; ott vannak az állami vagyonkezelő szegedi irodái. Tulajdonos 10 százalékban az önkormányzat is a Szegedi Sport és Fürdők Kft. révén, a sportigazgatóság irodái üresek. Nagyjából 20 százalék a civilszervezeteké, 16-an osztoznak rajta. A többi két magáncégé: az épületben működik a Victoria Autósiskola és a Tiszabusz Kft. A viszonyok azért mérgesedtek el, mert a civilszervezetek szerint az állam és az önkormányzat összejátszott ellenük a magáncégekkel.

Hiszik, ha látják

A sportigazgatóság télen könyvvizsgálót bízott meg, hogy nézze át a gazdálkodást. Kerestük a cég új igazgatóját, Károlyfalvi Zsoltot, hogy lezárult-e a vizsgálat, de lapzártánkig nem válaszolt. Vikor Csaba a mostani helyzetről azt mondta, még mindig nem megnyugtató. Bár van új házkezelő cég, de – a törvény ellenére – nem hívott még össze közgyűlést, hogy elszámoljon a tavalyi évvel, és nem tervezte meg az ideit. A közös képviselő mára hívott össze közgyűlést.

Vikor Csaba, a Nagyító Alapítvány vezetője korábban lapunknak elmondta: a civilek számára érthetetlen módon egyre nagyobb részt kapott a házban a két magáncég, miközben az ő jogaikat megnyirbálták. Drasztikusan megemelték a civilek közös költségét, holott úgy tudják, a többi tulajdonostárs tetemes adósságot halmozott fel. Ezzel ellehetetleníti a civilszervezetek működését. A számvizsgáló bizottság korábbi vezetője szerint csak az segítene, ha belelátnának az elszámolásokba.

A napokban az MHSZ-ház ügye eljutott a parlamentig. Kalmár Ferenc (Fidesz–KDNP) országgyűlési képviselő a nemzeti fejlesztési minisztert kérdezte az ügyről. Úgy fogalmazott, a társasházban az autósiskola világos pénzügyi elszámolások nélkül, borsos áron sarcolta a tulajdonos civileket és az államot. A furcsa, fiktívnek tűnő ingatlancseréivel egyre nagyobb tulajdonossá vált, a civilszervezeteket gyakorlatilag maffiamódszerekkel elűzve. A vagyonvesztés elérheti a 100 milliós nagyságrendet. A honatya hozzátette: az ügyben vélhetően a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) is érintett. Fónagy János államtitkár a bonyolult helyzetről válaszában elmondta: a két magáncég adásvétellel jutott az irodákhoz. A társasház ellen indított per megszűnt. A rendőrség is megszüntette az eljárást bűncselekmény hiányában, és az adóhivatal sem talált semmit. Megoldást az jelenthet az államtitkár szerint, hogy a KVI támogatásával a civilszervezetek bizalmát élvező közös képviselőt választottak, és a civilek szerepet kapnak a társasház ellenőrzésében.

Olvasóink írták

 • 8. klj_54 2011. június 27. 19:43
  „7. Ellenzéki 2011.06.27. 18:45
  Ha valakit megszólítasz, akkor azt illik néven nevezni!
  Tudom, nem jártál tánc és illemtan órákra ezért segítek neked!
  Mint látod, az első sorban a neved és a megszólalásod időpontja szerepel.

  A tárgyra térve:
  Önállóan, minden uszítás mentesen szoktam véleményt írni, nem úgy mint a fideszes bér-kommentelők!
  Én gyerekként (Úttörő) kezdtem a rádiózást. A Petőfi és a Földvári utca sarkán az alagsorban volt akkoriban a rádiós szakosztály. Amikor megtudtuk, hogy új székház épül elemi kötelességnek éreztük, hogy a tőlünk tehetőt megtegyük!
  Tudod, mi abban nőttünk fel, hogy tenni kell magunkért!
  Ne zavarjon ez a tény és sok más sem.
  Bizony nekünk van múltunk akik ebben a hazában születtek és éltek, dolgoztak 1990 előtt!
  Mi tettünk azért amit ma fikáznak és lefitymálnak, miközben Őelmeháborodottsága Első Viktátor Sztálin elvtársat megszégyenítő dolgokat művel:(”
 • 7. Ellenzéki 2011. június 27. 18:45
  „Háromas!
  Kinek a megbízásából írtad amit írtál?
  A Tisza buszos fazon megbízásából?!
  A Victoriás fazon megbízásából?!”
 • 6. Ellenzéki 2011. június 27. 18:42
  „Háromas!
  Mihez fuvaroztál te anyagot annak idején!?
  Tudod mit beszélsz?
  Hogy lett volna az a tied is, részben!?
  Annak idején az M.H.S. a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozott és egyik fő feladata a sorköteles fiatalemberek sofőr képzése volt a néphadsereg számára! Abban az időben ott, a sorköteles egyéneknek egy A+B+C kategóriás vezetői engedély 1200 forint volt, és ráadásul a C kategóriát is beírták a jogsiba!
  Ennek a sofőrképzőnek az utódja az a bizonyos Victoria Kft.
  És a mostani MSZP vezérek közül hányra emlékezel?!
  Az nem zavar, hogy az MSZP idejében "privatizálták"
  Figyelj "öreg" csak az igazat írd!

  Ami Kalmárt illeti, miért is nem szónokolt akkor amikor "kivitték" - mondhattam volna másképp is - az állami tulajdonból!”
 • 5. jozko 2011. június 27. 15:45
  „A "százmilliós " nagyságrendű " vagyonvesztés az rendszerint több száz millió -
  ami ugy a "másik oldalon" kb . ennyi vagyogyarapodás...

  Ekkora pénz - még megosztva is sok - nem terem csak úgy minden bokorban.
  Vannak jópáran, akiknek a rájuk eső rész megér/ne/ egy kis ajtócsapkodást.
  Jó érzékkel rátalálnak a pézforrásra...amíg mások dolgoz/ná/nak.

  Csak folyvást...a fim gyorsan pereg, ámbár ezt a fajta előadást az érdeklődők nagy számára
  /és kitartására/ tekintettel prolongálták!
  Kis malőr beüt néha:
  túl közeli iskola a kiszemelt kaszinó-beruházáshoz, sok ellenérdekű lakos, stb...
  és marad a mozi, a gondozhely, a kultúrális intézmény -egy ideig legalább is.

  Előbb utóbb a pénzzel /nagy pénzzel/ minden zárat kinyitottak.”
 • 4. Commander-V2 2011. június 27. 10:30
  „Nem hiszem el. A kedvenc pártom mikor jön rá, hogy az elszámoltatás jó volt a kampányban de a gyakorlatban 10-ből 9-szer giga öngól ami a Fideszt gyengíti. Itt helyben főleg Póda, Kalmár, Kohári, Keresztúri égette meg magát politikailag mert visszafelé sült el a fegyver. Amikor valaki nem rendőr de rendőröset játszik rossz kottából, annak ekkora pofon a vége de arra is jó, hogy majd 3-7 év múlva ugyanezt az elfogult támadást kapjuk vissza szoci-lmp-kitudja stílusban. :(”
 • 3. klj_54 2011. június 27. 09:56
  „Anno hordtam téglát az épülő MHS (akkor még az volt!) székházban, mert magamnak is építettük. Nem emlékezem egyetlen nyamvadt fideszesre sem!
  Úgyhogy most húzzonak el és a lepcses pofájukkal Budait számoltassák el, a halottakkal aláíratott tulajdon átruházások ügyében!”
 • 2. Ellenzéki 2011. június 27. 09:14
  „A bajszos Kalmár nagyon mellé vert a cimbalmon!
  Hehehehehe!”
 • 1. Egyolvasó 2011. június 27. 08:39
  „Milyen dolog ez, hogy a fidesz fanok kimaradtak az osztásból??
  Most tessék lehet felelni a Parlament előtt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4,96-os osztályátlaggal érettségizett a 12/M

Mindössze hat négyest osztottak ki az idei érettségin a Radnóti-gimnázium 12/M-es diákjainak. Tovább olvasom