Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Párt, pénz, korrupció

Nyilvánvalóan és nagyon durva mértékben korrupcióhoz vezet, ha a Fidesz megszünteti a pártok állami támogatását – véli a Political Capital választási szakértője.
– A Fidesz-kormány az eddigi legantidemokratikusabb lépésére készül, ha megszünteti a pártok központi költségvetésből való javadalmazását. Ez teljesen nyilvánvalóan és nagyon durva mértékben korrupcióhoz fog vezetni – mondta lapunknak László Róbert, a Political Capital választási szakértője annak kapcsán, hogy Orbán Viktor kijelentette: 2013–2014-ben meg kellene vonni a pártoknak adott állami támogatásokat a nehéz gazdasági helyzet miatt.

Illusztráció: gepnarancs.hu
Illusztráció: gepnarancs.hu

László Róbert szerint a kormánypárt tökéletesen tisztában van a javaslat várható negatív hatásaival. Egyrészt kommunikációs szempontból vetették fel mégis, „hiszen így az ország gazdasági problémáival és az utóbbi hetekben elharapódzott oligarcházással szemben végre a kormánypárt dobott be egy olyan témát, ami nagyon népszerű lehet a választók körében". A javaslat másik oka, hogy ezzel ellehetetlenítenék a politikai ellenfeleket. Ha ugyanis nincs közfinanszírozás, az a mindenkori kormánypártoknak előnyös, és a mindenkori ellenzéknek hátrányos.

– Azért lehet népszerű a javaslat, mert politikaellenes a hangulat, és jól hangzik, hogy a pártok kapjanak kevesebb pénzt. De a pártfinanszírozással nem az a baj, hogy sokba kerül. Nem sokat tudunk arról, hogy a pártoknak valójában honnan van pénzük, hiszen nagyon lazák a szabályok erre vonatkozóan. Egyetlenegy tiszta pontja volt ennek: a választási eredményen alapuló elszámolása annak, hogy egy évben mekkora összegre tarthattak igényt. Ha ez is eltűnik, onnantól teljesen átláthatatlanná válik a folyamat, és csakis a feketepénzek határozzák meg a pártok bevételi oldalát.

Montázs: Varánusz blog
Montázs: Varánusz blog

Kemény kritikák

A kérdésre, hogy az Európai Unió beleszólhat-e a hazai pártfinanszírozásba, László Róbert úgy válaszolt: kritikát megfogalmazhat, de kényszerhelyzetet nem tud teremteni; az Unió eddig sem sokat tett azért, hogy „ezt a velejéig korrupt rendszert felszámolja". – Az biztos, hogy az Európa Tanács Velencei Bizottságától kezdve a Freedom House-on át a Transparency Internationalig nagyon kemény kritikák fogják érni a kormányt. De azt nehezen képzelem el, hogy az EU ebben az ügyben kényszerhelyzetet tudna teremteni.

A választási szakértő emlékeztetett: Lázár János korábban az Indexnek azt nyilatkozta, hogy a választópolgároknak meg kell érteniük, hogy a demokrácia sok pénzbe kerül. Tehát az a kérdés, hogy ez a pénz legálisan, tisztán, átláthatóan kerül-e a pártokhoz, legálisan, tisztán, átláthatóan költik-e el kampányra, vagy teljesen átláthatatlanul, lazán szabályozva és különböző lobbiérdekeknek kiszolgáltatva.

László Róbert hangsúlyozta: a politika vagy a demokrácia nem tud kevesebbe kerülni. A jelenleginél sokkal több közpénzt kellene kiosztani a pártoknak, viszont nagyon keményen el kellene őket számoltatni.

– Nem tudni, mennyire kiforrott álláspont a pártfinanszírozás befagyasztása – magyarázta László Róbert –, hogy a miniszterelnök úgy dobta-e be mint egyfajta vágyat, és most szondázza a közvéleményt, vagy ez már egy döntés. Véleményem szerint valószínűbb, hogy ez már eldőlt, és 2013–14-ben egy fillér költségvetési támogatást nem fognak kapni a politikai ellenfelek. Természetesen hivatalosan a Fidesz sem.

– Azt azért ne felejtsük el, hogy ez éves szinten mindössze 2,5–3 milliárd forintot jelent, ami a költségvetésben kerekítési hiba. Annak feltüntetni, hogy ezzel komoly pénzeket takarítunk meg, szimplán szemfényvesztés – fogalmazott.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. buhamama 2012. május 23. 21:09
  „Végre ne a mi pénzünkből legyenek pártok , hanem a tagok adják össze, a tagdíjból.Ha ennyi adó belet vezetve a pártok is adakozzanak .HUJ HUJ HAJRÁ.”
 • 29. studyfy 2012. május 23. 17:35
  „DoboI, ha névrokonodnak ilyen érvrendszere lett volna Egernél, akkor még mindig török uralom alatt lennénk.”
 • 28. SP 2012. május 23. 17:24
  „Újabb kéregetők jönnek házalni?”
 • 27. NP1 2012. május 23. 14:51
  „DobóI 2012.05.22. 21:08

  "Mert pl. az egyházak kúltúrát és értékrendet közvetitenek...." - a kultúra számukra kedves szeletét és kizárólag saját értékrendjüket!”
 • 26. saturnus 2012. május 23. 13:43
  „Már a Der Spiegel is foglalkozik Orbán Horthy feltámasztásában,
  Ahogy beszámoltunk róla, szombaton felavatták Horthy Miklós néhai kormányzó, a debreceni Református Kollégium egykori diákja emléktábláját; a kollégium főépületének belső árkádjai alatt elhelyezett táblát Bölcskei Gusztáv református püspök, a kollégium baráti körének tagja és Győri János, a kör elnöke, a kollégiumtörténeti kutatóintézet igazgatója leplezte le több mint kétszáz jelenlévő előtt.

  Az emléktáblát különböző szervezetek is megkoszorúzták, köztük a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda és az újnyilas Nemzeti Őrsereg egyenruhás tagjai is.”
 • 25. info 2012. május 23. 13:02
  „"csak kisemberekhez nyúl Orbán. "mert ők félnek tőle-nincs mivel visszavágni! csak tűrnek némán-a nagyokhoz nem mer nyúlni!”
 • 24. Queenmargareth 2012. május 23. 11:57
  „20. DobóI 2012.05.22. 21:08 Az egyházak még a legnagyobb uzsorások. Mind beszüntetném.”
 • 23. Egyolvasó 2012. május 23. 06:39
  „Még ilyet megvádolni a szent politikusokat? Magyarországon felsőbb szinteken nincs korrupció! Ott lobbi van kérem szépen.”
 • 22. vuk 2012. május 22. 22:41
  „Ez az fidesz, ki kell csinalni a tobbi partot. A cel egyertelmu: 2 ev mulva a szavazolapon csak a fidesz neve szerepeljen... Ennyire verlazitoan demoagog otlet..

  Ha sporolni akarnak, akkor az egyhazaknak adott szazszor annyi penzt fagyasszak be, de orokre!”
 • 21. havranek 2012. május 22. 21:55
  „Töröljék el vagy maradjon meg teljesen mindegy csak minden elköltött forint eredetéről kötelező legyen ellenőrizhető módon nyilvánosan és felelősséggel elszámolni !
  Akik arról értekeznek ,hogy "na végre" a figyelmükbe ajánlom a 2006-os választást amikor bebizonyítottam miszerint az engedélyezett egymillióval szemben Lázár János bizonyíthatóan több mint húszmilliót alappal vélelmezhetően pedig több mint százmilliót költött a kampányára . Ami a lényeges nem volt olyan szerv kis hazánkban aki ezt ki tudta ,vagy ki merte volna vizsgálni . A beadott bizonyítékokat egyetlen hatóság sem vitatta !
  Ez a pénz sem a hivatalos "pártfinanszirozásbol" lett kifizetve ! Javaslom csak óvatosan a helyesléssel mert ez az út az amin már járunk a pénz uralma és bizony sokunknak nem tetszik ! Akinek tetszik az helyeseljen de akkor ne "oligarcházzon" ,akkor szeresse "választott" urait !”
 • 20. DobóI 2012. május 22. 21:08
  „16. studyfy 2012.05.22. 14:55

  Mert pl. az egyházak kúltúrát és értékrendet közvetitenek, az MSZP ennek ellenkezőjét..”
 • 19. maci53 2012. május 22. 19:29
  „Legalább nem lopnak tőlünk.Igaza van Viktornak.Aki uralkodni akar,győzze meg a népét saját pénzén,ne a mi pénzünkön élősködjön.Milliókért szunyókálnak a parlamentben.”
 • 18. lukrecia 2012. május 22. 17:30
  „Nem ertek egyet a nagyobb part finansz<rozassal, sot megfelelznem a jelenlegi penzeket.
  A korrupciot valasszuk kulon a javadalmazastol. Teljesen ket kulon allo dolog. Aki korrupt az lop csal akkor is ha milliardjai vannak, a tisztesseges egeszen mas eletszemletet visz.
  A kepviselok jelenleg keresnek boven annyit hogy befizethetnek a partkasszaba ebbol, sot a szavazok is igy is jelezhetnek a tenyleges szimpatiat. Egyebkent eddig is voltak a partoknak sajat cegeik, legalisan kevesbe legalisan. Onnan is kaptak mindig is penzt, egyeb ellenszolgaltatast. Ne penzzel dobalozzanak a partok hanem tenyleges tettekel , programokkal.”
 • 17. Queenmargareth 2012. május 22. 16:29
  „nem kell félni, ugyanúgy nem kerül bevezetésre, mint a parlamenti képviselők számának csökkentése, vagy az álláshalmozás megszüntetése, vagy luxusadó, vagy 98%-os adó,stb...
  csak kisemberekhez nyúl Orbán.
  Lázár:a demokráciához pénz, kell.:)Mindenhez pénz kell apa, ezért lett doktorid?”
 • 16. studyfy 2012. május 22. 14:55
  „DobóI, miért nem tiltakoztál akkor is, mikor
  - 15 milliárdot adott az egyházaknak,
  - 2 milliárdot kapott Hódmezővásárhely,
  - 3 milliárdba fog kerülni a felcsúti stadion,
  - 500 milliárdért megvette a MOL részvényeket, amin eddig több tíz milliárdot bukott az állam?
  A Jobbik honnan fog pénzt szerezni 2014-ben a választásokhoz?
  Mellékesen a Fidesznek 2009-ben 2,5 milliárd Ft hiánya volt és ehhez vettek fel még hitelt a választásokhoz. Gyorsan eltüntették a hiányt, sőt már pozitívban van a mérleg nyelve.”
 • 15. skyzo50 2012. május 22. 14:42
  „14 Teljesen egyetértünk, aki lopott, azt csukják le. Csak azt mondom, hogy biztosítani kéne e feltételeket ahhoz, hogy lopás nélkül is tudjanak dolgozni azok, akik akarnak. (És persze az átláthatóságot, hogy világosan látszódjon, ki lopott: honnan van pénze és mire költötte el.)
  Ha senki nem kap állami támogatást, akkor a fidesz nevében dolgozik és kampányol a kormány, az ellenzéknek viszont nem lesz semmilyen lehetősége. Ha pedig nincs átláthatóság, akkor a korrupció sem szűnik meg.”
 • 14. DobóI 2012. május 22. 13:55
  „12. skyzo50 2012.05.22. 12:20

  Bűnt követnie kell a bűnhődésnek, aki a politikusként korrupcióba keveredik vagyonelkobzás és börtön legyen sorsa, nem pénzzel agyontömve lássa el a "képviselői" munkáját. Majd jelenlegi parlamentbe bemenekített, korrupt MSZP frakciónak egy fillért se az adóforintunkból..”
 • 13. vandar 2012. május 22. 13:14
  „Lázár János nyilatkozta, hogy a demokrácia sok pénzbe kerül.
  Hát Magyarországon pénz az nincs.
  Akkor mi van a demokráciával?
  Mindenki figyeljen és döntse el maga!”
 • 12. skyzo50 2012. május 22. 12:20
  „9, Dobó1, akkor most azt szeretnéd, hogy a fidesz is lopjon össze annyit, amennyiből el tudja tartani magát?
  Félreértés ne essék, nem azt sajnálnám, ha eltűnnének a plakátok, óriásplakátok, TV-reklámok a választások előtt. A pártoknak hasznosabb dolgokra is kell bevétel: a programok készítéséhez, hatástanulmányokhoz kellenek szakértők, a szervezéshez iroda, pár alkalmazott,... Ha nem kapnak az államtól, akkor csak a korruptak fognak megélni - tehát a jogkövetőknek esélyük sem lesz bekerülni a parlamentbe.
  A másik oldalon viszont fontos lenne a nyilvános elszámolás: honnan mennyi pénzük van, és azt mire költötték.”
 • 11. NP1 2012. május 22. 12:19
  „DobóI
  Az én letompult agyamban (ellentétben a te borotvaéles elméddel) megfogalmazódott néhány gondolat.
  1, Szinte jelentéktelen az az összeg amit megtakarítanak - az óriási korrupciós veszély ellenére.
  2, Az egyházak, a TEK támogatásának csökkentésével nagyságrendekkel többet lehetne megtakarítani.
  3, Ezzel az ötlettel miért nem közvetlenül a kormányváltás után jöttek l - kellett a két év a Közgépnek
  4, Miért csak 2014-ig tart?”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi díjazottak a gyermek néptáncfesztiválon

44 hazai és vajdasági tánccsoport mutatkozott be a vasárnap zárult XXII. Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválon Szegeden. Tovább olvasom