Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Partfürdő: medence nincs, mégis jönnek a vendégek

Szeged - Rendezvényhelyszínként bevált a Partfürdő, de vannak még ötletek a fejlesztéséhez – mondja az új üzemeltető, az IH vezetője. Az idei a második szezon, hogy a vízforgató nélküli medencék miatt nem működhet strandként a Partfürdő.
– Strandként katasztrófa, de rendezvényhelyszínként jól bevált. Ahhoz képest, hogy évek óta nem kap reklámot, elégedett vagyok a kihasználtságával – összegezte július óta szerzett tapasztalatait Boros Gyula. Arra kértük, értékelje a Partfürdő idei szezonját. A Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. vezetője két hónapja vette át a Partfürdő üzemeltetését a Szegedi Fürdők Kft.-től, miután a szegediek egykori kedvelt strandja eredeti funkciójában már nem használható.

Tavaly január elsejétől él ugyanis az az uniós szabályozás szülte törvény, ami csak vízforgatós medencék működtetését engedélyezi. A Partfürdő több évtizedes medencéi viszont töltő-ürítő rendszerűek. Állandó vízforgatót nem éri meg beszerelni az árterületen lévő medencékhez, mert ennek javítása egy-egy árvíz után rengeteg pénzbe kerülne. Így most csak a gyógyvizes medence üzemel, amihez nem előírás a vízforgató. A termálvíz azonban nyáron csak kevés látogatót vonz.

Sátorváros az idei Szin-en. Fotó: Schmidt Andrea
Sátorváros az idei SZIN-en. Fotó: Schmidt Andrea

– Az önkormányzatnál napirenden van a „csempés" medencéhez egy mobil vízforgató beszerzése, ami nagyjából 30 millió forint. A másik nagy medence sajnos túl lepusztult ahhoz, hogy megérje költeni rá – magyarázta Boros. Persze ha lesz vízforgató, ha nem, később sem a strandszerep lenne az elsődleges – az csak szolgáltatásbővítés. Valójában a Tisza-parti szabadidőpark-funkció erősítése a Partfürdő jövője – hangsúlyozta.

Csalóka adatok

A 2007-es szezonban a Partfürdő pénztárában összesen 3500-an váltottak jegyet, a Ligetfürdőnél 160 ezer, a Gombánál 140 ezer fizető belépőt regisztráltak – mondta el Gömöri Csilla, a Szegedi Fürdők Kft. minőség- és környezetirányítási vezetője. Az adatok azonban csalókák – tette hozzá –, mert a három létesítmény között tavaly még szabad volt az átjárás.

Bár pontos adatai egyelőre nincsenek, Boros Gyula úgy becsli, a Partfürdő kempingjének szálláskihasználtsága idén nyáron 70-80 százalékos volt. Sikerült olyan, több tízezer embert vonzó programokkal megtölteni az egykori strandot, mint a kamionos találkozó, a halfesztivál, a lovas díjugrató verseny, az egyetemi gólyatábor vagy éppen a rekordokat döntő SZIN. Emellett számos céges rendezvénynek is helyet biztosított a Partfürdő.

Tervek

Az erdei iskola program révén ősszel iskoláscsoportokat várnak a Partfürdőre, a Magyar Kempingszövetséghez csatlakozva jövőre pedig még több bel- és külföldi kempingezőre számítanak. Tervezik egy állandó nyári szabadtéri szórakozóhely kialakítását is a terület híd felőli részén.

Olvasóink írták

 • 7. ácseszkó 2008. szeptember 24. 12:25
  „"Az erdei iskola program révén ősszel iskoláscsoportokat várnak a Partfürdőre." - csak épp azt nem közölték melyik ősszel...

  A vízforgatót akár tavaly is meg lehetett volna csinálni. DE amíg a Part önkormányzati tulajdonban van, addig számottevő változásra nem lehet számítani...
  "Tavaly január elsejétől él ugyanis az az uniós szabályozás szülte törvény, ami csak vízforgatós medencék működtetését engedélyezi." - A hajdani Termálfürdő tanmedencéje, ami a parton lévő csempéssel hasonló kaliberű, mégis töltő -ürítő módszerrel üzemelt.

  A szegediek meg nyáron majd jókat fognak "úszni" a Liget és a Spori 1-1 szabad úszósávjában (mert ugye csak az szabad a mezei ember számára, hisz a többiben edzés, gyógyúszás van)

  Mi szegediek azért bízunk abban, hogy a változás szele fúj.”
 • 6. OHIO 2008. szeptember 09. 11:59
  „Én Orosházi vagyok de rengetegszer voltam a strandon.Laknak rokonaink Szegeden és régen minden nyár végén ott strandoltunk egy nagyot.Nagyon sok jó emlék fűz hozzá.Mióta beléptünk az EU-ba sok jó dolgot tönkre tettek már ebben az országban a szabályokra hivatkozva.”
 • 5. A magyar lakosság 10% fukcionális analfabéta 2008. szeptember 09. 11:56
  „Fenti tétel a cikk hozzászólásaiból is látszik.

  2-es hsz.: szegény azt hiszi, hogy a Partfürdő magántulajdon lett. Pedig a cikk éppen arról szól, hogy az egyik önkormányzati cégtől átkerült a másik kezelésébe és soha senki nem akarta sem eladni, sem megvenni főleg hogy nem is lehet (árterület).

  3-as hsz.: tora úr meg azt hiszi, hogy a Partfürdő drága hely lesz. Éppen hogy nem. Szimbolikus 300-500 Ft lesz a belépő ahogy azt egy korábbi cikkben már elmondták és ami ahhoz képest újdonság az éppen az, hogy a sokéves ÁNTSZ támadást elhárítva lesz egy vízforgatós úszómedence ami eddig NEM VOLT. Tegát a "szögedi nép" továbbra is mehet a Sportuszodába, mehet majd az élményfürdőbe és ráadásul a Partfürdőre is ahol jövőre már egy medence sem működhetne ha nem lenne ez a fejlesztés. Sebaj Tóbiás, te keseregj csak tovább.

  4-es hsz.: ő a "szakértő". Valamikor, valahol, valahogy félrehallott valamit és bár végzettsége szerint szakácsinas a Hóbiártban, de a neten úgy adja elő a tudás morzsáját, mintha uszodatervező főmérnök lett volna világ életében. :) Nem, nincs olyan hogy "állványra rakott, konténeres vízforgató rendszer". Kedves 4-es, mutass már olyan magyarországi, Tisza vagy Duna parti strandot ahol vízforgatós medence van az ÁRTÉREN!”
 • 4. Carlo 2008. szeptember 09. 10:41
  „Vízforgatót meg tudtak volna csinálni, 1 nagy konténerben állványra rakva, hogy ne tegye tönkre az árvíz,,. de így maradt volna a szegedieknek is pancsolóhely
  így meg megmagyarázva le lesz nyúlva a hely mások hasznára

  ehhh, nem is mérgelődöm már”
 • 3. tora 2008. szeptember 09. 08:22
  „Lócsöcs a markodba, Boros + maszop, nem a Partfürdő! A szögedi nép meg járjon drágán vagy messzire, ha egy kicsit ejtőzni akar némi medencékben vagy építsen otthon? Mi nem vagyunk már több tízezren, mint a SZINesek? A durva életbe!”
 • 2. kaky 2008. szeptember 09. 08:15
  „Olvasszunk mindent egybe, legyen egyik helyen Gyuszi, másikon meg Kati a tulaj :D

  Mi meg fizessük az adókat, hogy legyen zsebretenni való!”
 • 1. Végre rájöttek! Tényleg jók a tervek, célok! 2008. szeptember 09. 07:34
  „"Valójában a Tisza-parti szabadidőpark-funkció erősítése a Partfürdő jövője - hangsúlyozta. "”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes trükközések a szervizúti felhajtóknál

Szeged - Sokszor veszélyes trükköket kell alkalmaznia annak a sofőrnek, aki a Szőregi út melletti szervizútról próbál felhajtani a főútra. Mi is tettünk egy próbát. Tovább olvasom