Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Partfürdő volt, van, lesz – csak másként

Szeged - Teljesülhet sok szegedi álma, szabad strand lehet a városban. Lapunk úgy tudja: két helyszín jött szóba, a Partfürdő és a Lapos. A Partfürdőn néztünk szét: a gondozott strandon táborozókkal és fürdőzőkkel találkoztunk.
Élénk vitákat vált ki Szeged-szerte az újszegedi Partfürdő sorsa és folyton visszatérő téma a szabad strand hiánya is. A legutóbbi közgyűlésen az ellenzék összekapcsolta a kettőt: a Partfürdőn követelte a szabad strandot. Utánajártunk, hogy lehetséges-e.

Az ÁNTSZ szerint a Tisza vizével nincs baj, alkalmas rá, hogy fürödjenek benne. Belügyminisztériumi rendelet tiltja azonban a fürdőzést hajózási útvonalon (Sárga), ahol veszélyes tárgyak vannak az élővízben (Foka) és hidak száz méteres körzetében. Elvileg bójákkal ki lehetne jelölni a hídtól a száz métert a Partfürdőn és a Laposon is. Úgy tudjuk, a városüzemeltetési bizottság és a Szegedi Ifjúsági Ház Non-
profit Kft. éppen azon dolgozik, hogy eldöntsék, melyik lenne a jobb helyszín.

Boros Gyula is töri a fejét, hogyan lehetne a lepusztult Tisza Gyöngyét visszaszerezni. Fotó: Schmidt Andrea
Boros Gyula is töri a fejét, hogyan lehetne a lepusztult Tisza Gyöngyét visszaszerezni.
Fotó: Schmidt Andrea

Hamarosan teljesülhet tehát a szegediek vágya: a szegedi tiszai strand. Ha azonban az érvek a Partfürdő mellett szólnak, akkor inkább szabad strand pluszról lesz szó. Vagyis a Tiszában fürdőzők használhatnák a Partfürdő mostani szolgáltatásait is: a termálvizes medencét, a sportszereket, a vízicsoppert, a tusolót, a napozóágyat, a játszóteret, a mosdókat, az öltözőket, a focipályát, a lábtengópályát, de – ahogy most is – belépőt kellene fizetni. A Laposon csak a kötelező elemek – tusoló, öltöző – lennének, ingyen. Bármelyik helyszín is nyer, mindenképpen kell bója, vízőr, csónak.

A Partfürdőn néztünk szét tegnap, gyerekekkel, családokkal, nyugdíjasokkal találkoztunk. A gondozott strandon önkormányzati (Százszorszép Gyermekház és IH által szervezett) táborok zajlanak, szerdán az idősügyi tanács rendezett bográcsozást. A strand a fentebb felsorolt szolgáltatásokat nyújtja, a belépő egy napra felnőttnek 490, diákoknak 350, nyugdíjasnak 250 forint. A családi jegy – legfeljebb két felnőtt és három gyerek – 990 forint.

Jó hangulat a Partfürdőn. Hamarosan talán a fiatalok is csatlakozhatnak a nyugdíjasok Tisza-parti mulatozásához. Fotó: Schmidt Andrea (Képgaléria)

A Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója Boros Gyula elárulta: további terveik vannak. Jövőre szeretnék fejleszteni a kempinget, a terület híd felőli részére egy a fővárosi Zöld Pardonhoz hasonló, időnként koncerteket tartó szabadtéri szórakozóhelyet álmodtak meg. Az álmokra azonban a közgyűlésnek a költségvetés elfogadásakor még rá kell bólintania.

Megvennék a Gyöngyét?

A Tisza Gyöngye magántulajdonban van, egy pécsi vállalkozásé. Információink szerint a Partfürdőt elcsúfító, a közlekedést akadályozó, lerobbant épületet megvenné a város, hogy rendezze a területet.

Kalandnap

Családi és kalandnapot tartanak a Partfürdőn szombaton és vasárnap. Lesz strandfoci, strandröplabda, kézműves játszóház, pónilovaglás, pilates, aquafitnesz, futóverseny, fekvenyomás, aerokickbox, családi kötélhúzás és még sok más szórakozás.

Olvasóink írták

 • 11. ivcsek 2008. július 11. 10:18
  „A "Tiszagyöngye" azért lesz megvéve, mert eladhatatlan:)
  Most ne firtassuk, hogy kié, tudja azt mindenki, de körön belül van, megveszik, és elosztják a pénzt...
  De ettől még jogos: mi legyen az épülettel, a Partfürdővel, melynek értéke valójában Tiszamentisége, a fák alattisága, árnyassága: és mindez pont akkor élvezhető ki, ha ott csend van és béke.
  Ugyanakkor belátom, valamiből ezt a vegetáló állapotot is fent kell tartani valamiből, miből ha nem rendezvényekből.
  Nem is értem mit keres a sör a bor a grill a boszorkány és xyz fesztivál a belvárosban és a ligetben? Komolyan nem értem a városvezetést! Ki irányítja ezt a várost? Néhány vendéglátós és kereskedő?
  A most hétvégi ingyenes családi hétvége jó ötlet, sikere esetén vízválasztó lehet!
  És, kell oda a tiszai strand!
  Mert ez így strandtalanság a köbön:(
  http://szegedma.hu/2008/06/25/strandtalansag-a-kobon/”
 • 10. Diaz 2008. július 11. 08:33
  „Géza!
  Nem kötelezö oda járnod...mehetsz a szemközti strandra is potom 1000 ft-ért hogy állva pancsolj 500 másik emberrel egy medencében..hajár néplavor!
  Amúgy Szegedtől nem messze van egy jó kis tó...senkinek nem kötelező strandra járni!”
 • 9. GÉZA 2008. július 10. 21:47
  „VAN BELÉPÖ A RATFÜRDÖRE ,DE MIÉRT ? 1ÜLÖS MELEGVIZES MEDENCÉJÉRT ? A CSEMPÉS MEDENCÉBEN PEDIG BOKÁIG ÉRÖ VIZ VAN HA VAN . A NAGY MEDENCÉBEN BÜDÖS SZAR VAN. EZÉRT KELL FIZETNI ? EZ IGEN .”
 • 8. het 2008. július 10. 11:08
  „Jól értettem,hogy a partfürdőt ezen a nyáron még rendeltetésszerűen fizetős stradnak használják?Mármint hogy van víz is a medencékben?”
 • 7. Morgós 2008. július 10. 10:25
  „Botka már megint hazudott "ÁNTSZ szerint a Tisza nem alkalmas fürdésre" de természetesen ezt majd letagadja a főjegyzővel együtt amint kijelölik a fizetős szabadstrandot a partfürdön. Ne legyen senkinek vérmes reménye a Tisza Gyöngyével kapcsolatban ahogy a Hági a Ligetbeli dzsumbuj ez sem lesz megoldva...”
 • 6. banditák 2008. július 10. 10:17
  „Örülök, hogy végre a nyomtatott sajtó is felkapja a témát és nyomást gyakorol a strandügyben.
  A témát amúyg a SZEGEDma.hu internetes helyi újság birizgálta több cikkében is.

  http://szegedma.hu/2008/07/07/szabad-strandfurdot-szegeden/
  http://szegedma.hu/2008/07/10/szabad-a-strand-es-a-gazda/”
 • 5. radikalis 2008. július 10. 09:21
  „A gyöngyét megvásárlása után egy őszi nap föl kéne robbantani, nyárig a romokat eltakarítani, füvesíteni. Van ott még elég épület, ha zöldpardont akarnak. Bár úgyis csődbe menne.”
 • 4. Bagoly Pagpny 2008. július 10. 09:06
  „A TIsza Gyöngye nem véletlenül a hírhedten bumburnyák Márkus Tamásé? Végülis mindegy, de szerintem nagy szükség nincs arra a lerobbant épületre.

  A Partfürdőből Zöld Pardon szerű, ligetes, parkos, fürdőzős, néha koncertes családi (!) szabadidő park építése NAGYON JÓ ötlet. Nem kell hogy ingyenes legyen mert akkor minden homeless, és véglény ott lebzselne, lopna, aludna non stop. LEgyen egy minimális belépőjegy, mondjuk 250Ft ami kiszűrné a huligánokat.”
 • 3. Diaz 2008. július 10. 08:01
  „Kedves strandolo!
  A partüdröt nem érdemes fejleszteni, mivel elég régóta minden évben elönti a Tisza.A szabad strand jo ötlet lenne, de ha nincs bevétel miböl fogják tisztán és igényesen tartani a környezetet(persze ha az emberek hozzáállása változna talán nem is lennének nagy gondok ebből).”
 • 2. Strandoló 2008. július 10. 07:41
  „Már bocsi...
  De ha fizetni kell azért, hogy a szabadstrandra jussak, akkor hol marad a SZABAD STRAND??????????
  A prtfürdőt hagyják békén, hadd fejlesszék, és csináljanak a laposból szabad strandot!
  Évtizedek óta az van ott, csak egy kicsi fejlesztés, fellújítás kell oda (Illemhely és öltöző). No meg azokat illene naponta takarítani.”
 • 1. joy 2008. július 10. 05:39
  „Tiszagyöngye.
  Hogy a francba lett egy pécsi vállalkozásé, miért nincs rajta profilkötött üzemeltetési kényszer?
  Mi a bús lesz már a HÁGIal, a HUNGIval??????????????????????????????

  Jó ötlet az a szabadtéri szórakozóhely!
  Éj jó ötlet lenne az összes sör-bor és egyéb tivornya-fesztiválokat is ide pakolni!
  Mind épp úgy ide való, ahogyan a SzIN!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három óra a menza szavatossági ideje

Szeged - Hiába lakna jól a kimaradt éttermi menüvel ember és állat, a vendéglátósoknak rendelet írja… Tovább olvasom