Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Partizánakció a sétányon?

Magánakciót sejtenek a horgászok és mások egy rézsű kialakításában, mely elzárja Szegeden a Holt-Maros partján az egyik sétányt. A szakemberek szerint talajtörés miatt kellett megerősíteni a Szövetség utcai egyik ingatlan mögött a partot. A holtág más szakaszán ezt cölöpözéssel oldották meg és a járdát nem torlaszolták el. A környéket ismerők ezért gyanakodnak.
Itt vége a sétának. Aki a rézsűn megbotlik, akár belegurulhat a vízbe. Fotó: Karnok Csaba
A szegedi Szövetség utca 33-as számú sárga ház mögötti részen, a Holt-Maros partján eltűnt a holtág rehabilitációjakor megépített sétány. A kerítéstől a vízig – a környékbeliek számára ismeretlenek – hatalmas rézsűt építettek, erre tovább csak hegymászó technikával lehet járni. A szomszédságban élő Sándor János azt mondja: őt nem zavarja a zsákutcába torkolló sétány. Természetesen észrevette a változást, de nem foglalkozott az átalakítással.

Tehetetlen egyesület

A környéken lakó horgász, Nagy Béla viszont a rendellenességre felhívta a közterület-felügyelők és a Herman Ottó Horgászegyesület figyelmét is. Schreiter Tibor ügyvezető alelnök felháborítónak tartja az itt elvégzett munkát. Kijelenti: a halászati joggal rendelkező egyesület nem tud mit tenni. A nyugdíjas horgász, ha nem is a miniszterig ment el, de felkereste a helyi képviselőt, Molnár Gyulát is.

A lecsorgó víz hatása

– A képviselő úr azt mondta: ne érdekeljen az ügy. Már hogy ne foglalkoznék vele – adtam tudtára. Kitördelték a fákat, elcsúfították a környéket. Az egyszer már megépített sétányt tönkretették, az átjárást megakadályozták – bosszankodik a férfi, aki partizánakcióra gyanakszik. A helyi képviselő, Molnár Gyula viszont úgy tudja: a kerítések tövétől a lankákon lezúduló víz okoz gondot, s ezt kell helyre állítani.

A nagy sárga ház mellett építkezést irányító férfi úgy saccolja: a körülbelül hatvanméteres szakaszra a közeli erdőből legalább negyven köbméter földet hordtak, de arról fogalma sincs, hogy miért. Ugyanezt kérdezi a szomszéd, Sipos László is, akit már a közterület-felügyelők is kifaggattak: – Tőlük is megkérdeztem: mögöttünk és a rézsűn túl, azon a tízméteres szakaszon miért nem szüntették meg a sétányt. Elég furcsán néz ki így a partszakasz – nyilvánít véleményt a szomszéd.

A sétány lezárásának híre a Holt-Maros rehabilitációját a szegedi önkormányzat részéről végigkísérő, a kivitelezőktől a partszakasz átvételét irányító Vaskeba Györgyöt, környezetgazdálkodási és közműfejlesztési osztályvezetőt is meglepetésként éri. Tájékozódása után elmondja: a Holt-Maros beruházás műszaki ellenőre, a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Rt. még tavaly rendelte el a rézsű készítését, mert attól tartottak, hogy a part beszakad. A cég műszaki ellenőre, Terhes Csaba kijelenti: talajtörés történt az említett hatvanméteres szakaszon. Ha máshol is ilyet észlelnek, akkor a munkát ott is elvégezik.

A cölöpözés drága lett volna

– Akár az említett ingatlan kerítése is összedőlhetett volna, ha nem erősítjük meg a partot – magyarázza a szakember, aki nem titkolja: a Szeviép Rt.-től az olcsóbb megoldást rendelték meg. A partszakadást – mint a Holt-Maros más részein – vízi cölöpözéssel is meg lehetne állítani. Terhes Csaba és Vaskeba György szerint az a megoldás legalább kétmillió forintba kerülne.

Szerettük volna megkérdezni az érintetteket, a Szövetség utca 33-ban lakókat is. Többszöri próbálkozásunk ellenére tegnap a tulajdonossal nem tudtunk beszélni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Süllyed az Anna-kúti téglaburkolat

Az Anna-kútnál a díszburkolat, Kecskéstelepen pedig az utcák betonszőnyege süllyed a hatalmas… Tovább olvasom