Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Pártpolitikai kérdéssé vált az egészségügyi integráció

Mivel hétfőn az egyetem szenátusa leszavazta a szegedi egészségügyi integrációt, a mai közgyűlésen nem tárgyalják az ügyet. Július 9-én viszont újra a szenátus elé kerül a téma.
Mivel hétfőn az egyetem szenátusa leszavazta a szegedi egészségügyi integrációt, a mai közgyűlésen nem tárgyalják az ügyet. Július 9-én viszont újra a szenátus elé kerül a téma; megkérdeztük Szabó Gábort, a Szegedi Tudományegyetem rektorát, mire számít. Véleményt kértünk Pajor Lászlótól, a szegedi városi kórház főigazgatójától, és szembesítettünk kormánypárti és ellenzéki politikusi érveket.

Noha a hétfői egyetemi szenátusi szavazás döntetlennel végződött, ezzel, a szabályzat értelmében, a különböző karok, a hallgatók, az érdekvédők képviselői valójában nemet mondtak a várossal folytatott tárgyalások során létrejött szerződéstervezetre. Ezért a másik szerződő fél, a mai szegedi közgyűlés sem tárgyalja a kérdést. Július 9-én azonban az egyetem döntéshozó szervezete, a rektorral együtt 48-tagú testület újra napirendjére tűzi, átveszi-e az intézmény a városi kórház és rendelőintézet működtetését.

Tegnap megkérdeztük Szabó Gábort, a Szegedi Tudományegyetem rektorát, mit gondol, változik-e az igennel vagy nemmel szavazók aránya az újabb szavazáson.

Az egyetem első embere meglepődött a kérdésen, hiszen ő a szavazás eredményéről nem nyilváníthat véleményt, sem utólag, sem előre nem fogalmazhatja meg gondolatait. Neki – mint mondta – az egységet kell képviselnie, a békét kell fenntartania, és tisztességgel végeznie a munkáját. Éppúgy rektora a szenátus 47 tagjának, mint a hétezer dolgozónak és a 30 ezer egyetemistának. Ráadásul tartja magát ahhoz – tette hozzá –, amiről a polgármesterrel megállapodtak, hogy kölcsönösen zárt ülésen tárgyalják az egészségügyi integráció kérdését, és ami ott elhangzik, azt nem adja ki.

Kíváncsiak voltunk az integrációban érintett szegedi városi kórház főigazgatójának, Pajor Lászlónak a véleményére is. A professzor kijelentette: egyetért az integrációval, mivel ennek köszönhetően magasabb lehet az egészségügyi ellátás színvonala, valamint takarékosabb lehet a működtetése. Az a kérdés, mikor és hogyan valósul meg – mondta. Ha a folyamat elhúzódik, elbizonytalanodnak a dolgozók.

A „hogyanról" azt közölte, kidolgozták, milyen funkciók kerülnek a kórházba, és egyértelmű, hogy a felújított épületet, műtőblokkot használni kell. Az azonban még a jövő kérdése, szükség van-e ennyi épületre, és mi lesz egyes felszabaduló ingatlanokkal.

A politikusok közül tegnapi lapunkban Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő, Mórahalom polgármestere, valamint Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke már kifejtette véleményét. Mindketten üdvözölték, hogy az egyetem szenátusa nemet mondott az integrációra. Ellenzi az integrációt Gyimesi László, a Fidesz szegedi szervezetének elnöke is – derül ki szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből.

Botka László MSZP-s országgyűlési képviselőt, Szeged polgármesterét, valamint Oláh Jánost, a szegedi közgyűlés ellenzéki frakciójának vezetőjét – aki helyi népszavazást is kezdeményezett a témával kapcsolatban – arra kértük, öt pontban érveljenek – az integráció mellett, illetve ellene. Érveiket – az áttekinthetőség kedvéért – táblázatba foglalva mellékeljük írásunkhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

200 milliót kér számon egy homokbánya tulajdonosa a múzeumon

Kétszázmillió forintot, elmaradt hasznát kéri számon a Móra Ferenc Múzeumon egy homokbánya… Tovább olvasom