Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Pásztorok, pásztorok, örvendezve

Aligha van bensőségesebb, meghittebb ünnepe az esztendőnek mint a karácsony – feltéve, ha szép és szeretetteljes. Képes felerősíteni bennünk a jót, tompítani a rosszat, hihetővé tenni a szeretetet. Szerkesztőségünk ünnepi melléklettel kívánja kedvesebbé, teljesebbé tenni olvasóink karácsonyát.
Sárközi Szabolcs gyermekbénulásban szenved, orrával fest, és álmodik – egy napszédítő, tollas páváról. A vásárhelyi Kosztolányi Anna és párja Károlyi Gyula lapunkban olvasott az üllési kisfiú kívánságáról. Teljesítették Szabolcs álmát, igazi pávát kapott karácsonyra.

Népszerű művészeink, Gregor József, Király Levente, Fekete Gizi, Juronics Tamás, Pásztor Erzsi és Pataki Ferenc legemlékezetesebb karácsonyaikra emlékeznek. Voltak, akik régi, gyermekkori karácsonyok hangulatát idézték fel, másokban egy-egy félresikerült ünnep, például a restiben töltött szenteste hagyott mély nyomot. Halász Judit örök – talán azért, mert örök értékeket vall magáénak.

Kálló esperest a nyilasok megkínozták, kivégezték. Egyetlen bűne volt, embereket, munkaszolgálatos zsidókat mentett meg a haláltól. Novemberben a jeruzsálemi Jad Vasem Intézettől posztumusz Világ Igaza kitüntetést kapott. Szegeden Kálló György és testvérei őrzik a mártírhalált halt tábori lelkész emlékét.

Sikerült kapcsolatot teremtenünk a Csabával, Boglárkával és Jánossal, akik távol hazájuktól, Chicagóban, Ausztráliában és Tajvanon töltik a karácsonyt. Lélekben ők is itt vannak velünk.

Időutazásunkkal visszamentünk a múlt század első felébe, elővettük a 95 éves Délmagyarország két karácsonyi ünnepi számát. A bibliai világból kiindulva az ó-, és új szövetség után a legújabb szövetség megfogalmazására tettünk kísérletet.

Csaknem kilencvenévesen fogott neki bibliamagyarázó könyve írásának Hargitai (Hitter) Lajos. A Szegeden élő orosz–történelem szakos tanárról Nyilas Péter ír.

Darvasi László kollégánk félhomályos karácsonyi jegyzetében egy kicsi, imbolygó gyertyafénybe sűrítve mondja el a világ lényegét. Bakos András írása pedig borítékba rejtett kívánságokról szól.

Ünnepi mellékletünk összeállításához olvasóink is hozzájárultak két megindítóan szép levéllel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bolt, jégpálya, vásár és könyvtár

Szegeden az üzletek többsége december 24-én délután 2 óráig tart nyitva. Vasárnap és hétfőn zárva… Tovább olvasom