Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Patikák: átlagos forgalom

A szegedi patikákban csökkent a roham, tegnap a legtöbb helyen átlagos volt a forgalom. Az emberek tudomásul vették az árváltozást, a térítési díjat fizetők sem elégedetlenkedtek.
A Kristály patikában tegnap már térítési díjat is fizettek. Fotó: Karnok Csaba
A megszokott forgalmat bonyolították a szegedi patikák tegnap, a gyógyszerárváltozás első napján. Ennek egyik oka az volt, hogy aki tehette, az elmúlt napokban még a régi áron váltotta ki receptes gyógyszereit. Csökkenni látszik az Algopyrin-hisztéria is, aki akart, már korábban nagyobb mennyiséget vásárolt a hamarosan csak receptre kapható készítményből.

– A legtöbben, akik betértek hozzánk, nem rendszeres gyógyszerszedők, megfáztak, ezért volt szükségük valamilyen készítményre – mondta dr. Major Tiborné, a szegedi Kristály gyógyszertár tulajdonosa. – Úgynevezett „dobozdíjas" vásárlónk is volt, dobozonként 300 forintot fizetett a gyógyszerekért. Ebből nem volt probléma, a betegek tudták, mire számítsanak.

Dr. Major Tiborné úgy látja: nagyon drasztikus az áremelés. Volt olyan betegük, aki korábban 2500 forintot fizetett három gyógyszeréért, tegnap viszont már egyért fizetett ugyanennyit. Az új árakat tartalmazó számítógépes szoftver remekül működött náluk. Az új programot tartalmazó lemezeket hétfőn kapták kézhez, este betöltötték a programokat a számítógépbe, és tegnap reggel aktivizálták.

Vényköteles fájdalomcsillapítók

Bővítette a vényköteles fájdalomcsillapítók körét az Egészségügyi Minisztérium – közölte tegnap Horváth Ágnes, a tárca államtitkára. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet a már korábban bejelentett négy ismert fájdalomcsillapító – Algopyrin, Quarelin, Demalgon, Germicid – mellett további 15 gyógyszer forgalmazását köti vényhez. Ezek olyan készítmények, melyek metamizolt, amidazofent vagy ezek más hatóanyagokkal való kombinációját tartalmazzák.

Vargha Lajosnéval az egyik belvárosi patika előtt találkoztunk. Nagy táska gyógyszer volt nála, ám kiderült, ezeket még hétfőn váltotta ki. – Most csak egy kis vitamint vettem, ami itt van a zacskóban, azt hétfőn váltottam ki a lányoméknak. Most viszem hozzájuk. Két apró gyerekük van, nekik sem mindegy, mennyit fizetnek a gyógyszerért – mutatott a zacskóra az idős asszony. – Úgy számoltuk, egy kicsit több mint fele pénzt spóroltunk azzal, hogy hétfőn mentem el a patikába. Az asszony ismerősével együtt egyetértett abban, a gyógyszeráremelés senkinek nem hiányzott, azonban ők sem tehetnek mást: tudomásul veszik.

Szerintük a következő nagy patikai rohamra február elején kell számítani, a vizitdíj bevezetése előtt sokan fel fogják íratni gyógyszereiket, hogy ne kelljen még ezért is 300 forintot kiadni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beteg gyermekeken segít Gregor József portréja

Internetes árverésen szeretnék értékesíteni azt a festményt, amely 2005-ben, operabáli fellépése… Tovább olvasom