Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Patikanyitások – háború még nincs

Verseny: igen, háború: nem – ez a véleménye az egyik gyógyszertárvezetőnek a szegedi patikahelyzetről. A városban hamarosan két új gyógyszertár nyílik: egy a belvárosban, egy a Corában. A kicsik egyetlen eszköze „az emberséges, gyógyszerészhez méltó kiszolgálás".
Fotó: Karnok Csaba
Éleződik a patikák közötti verseny, ennek jelei Szegeden is tapasztalhatók. Konkrétumokat és bizonyítékokat kerestünk a „háború" igazolására. A Tisza-parti városban jelenleg 34 gyógyszertár üzemel. Pécsett 35, Debrecenben 43. Ma még mindhárom megyeszékhelyen érvényesül az az alapelv, mely szerint átlagosan ötezer lakosra juthat egy patika. Az arány azonban hamarosan változik. Szegeden például a jelenlegi Bécsi kávézó helyén és a Corában is patika nyílik.

– Évekkel ezelőtt kért föl egy budapesti cég, de az akkori törvények nem tették lehetővé a nyitást. Most újra megkértek, és vállaltam. Már keressük az alkalmazottakat – mondta Leléné Halmos Katalin gyógyszerész, a szegedi Corában április második felében megnyíló gyógyszertár leendő vezetője.

Lapunk csütörtöki számában megírtuk: a Bécsi Kávéház február 26-án bezár, ott a Sas- és Dugonics-patika tulajdonosa, a Pharmainvest Kft. nyit gyógyszertárat. A kft. vezetője egyelőre arról nem beszélt, terveznek-e ezenkívül újabb patikákat Szegeden.

A megyei gyógyszerészkamara vezetője, Kőhegyi Ferenc sem tudott felvilágosítást adni a leendő gyógyszertárak számáról. A kamarát senki nem értesítette a tervekről – közölte a vezető, aki a verseny várható hatásairól sem akart beszélni lapunknak. A kamarai tagság egyébként már nem kötelező a gyógyszerészek számára.

Aggódnak a kicsik

„Nem bírjuk az árversenyt, és ajándékokat sem tudunk adni a gyógyszerek mellé" – közölte Kovács Pálné, a Kossuth gyógyszertár vezetője, aki elismerte: aggódnak a növekvő verseny miatt. Szerinte a kicsik egyetlen eszköze „az emberséges, gyógyszerészhez méltó kiszolgálás". Így megtarthatják vevőiket.

– Sok minden történhet az elkövetkező 1-2 évben, a törvény óriási kaput nyitott – mondta Zolnay Kriszta, a Kígyó patika vezetője, aki arra számít, hogy most még erősödik, néhány éven belül viszont lecsendesül a patikanyitási láz. Zolnay Kriszta hangsúlyozta: nincs háború a patikák között. Csupán arról van szó, hogy pénzügyi befektetők és szakmán kívül állók is lehetőséget látnak a pirulák forgalmazásában.

– Ami a legszűkebb szakmai kört illeti, ők tudják, hogy ez egy szűk piac, és csak a nagy patikáknak van lehetőségük terjeszkedni, előrelépni. A közepes és kis gyógyszertárak feltehetően arra kényszerülnek majd, hogy átadják saját üzleti vállalkozásukat multiknak vagy nagytőkés nem szakmai befektetőnek – fogalmazott a gyógyszertárvezető, majd hozzátette: bízik a szakmában, a gyógyszerészek józan döntésében. Fontos, hogy betegek érdekében történjenek a változások – mondta a Kígyó vezetője, aki saját nyitási terveikről nem nyilatkozott.

Az eddigi szabályok szerint a 100 ezernél nagyobb lakosú városokban két patika bejáratának legalább 250 méter távolságra kellett lennie egymástól. Ha azonban egy gyógyszertár többletszolgáltatást vállal – ilyen lehet például a házhozszállítás, a 24 órás nyitva tartás –, akkor bárhol megnyithat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiss-Rigó László perre ment

A bíróság első fokú döntése szerint az egyházi vezetők közszereplők. A szeged-csanádi megyés püspök… Tovább olvasom