Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Patkányból rózsa, skorpióból sárkány lehet

Az első tényleg fájdalmas? Aki egyet csináltat, nem tud leállni? Nem zavar, ha kínaiul ránk írják: lekváros csirke? Hogyan lesz a patkányból rózsa? Kérdéseinkre egy szegedi tetoválószalonban kerestünk választ.
– Kisördögöt szeretnék vasvillával, mert az olyan bulis – idézi a 14-15 évesek leggyakoribb kérését Keresztes Noémi Ninetta, aki egy szegedi szépségszalonban segédkezik a tetoválások készítésénél édesanyjának, Major Amirának. Az említett, izgalomra vágyó kiskamaszok nagy része azonban mintegy tíz év múlva újra megjelenik: akármivel, csak takarják le a mintát!

– Skorpiót szeretnék – toppan be édesanyjával és kívánságával a 15 éves Bomba Tamás. A katalógusok böngészése közben változtat: 4-5 centis sárkányt kér felkarjára. – A suliban nem lehet majd mutogatni – meséli az első tetoválására váró fiú, aki azért jött el, mert „anyának is van, megtetszett". Édesanyja, Mária bokáját valóban díszíti már egy motívum. – Középiskolában már rá lehetne bízni a gyerekekre a döntést, ha egyeztetnek szüleikkel. Inkább én hozom ide, mint hogy titokban csináltassa meg – szögezi le.

Tamásnál jóval rutinosabb az Amira golyóstoll nagyságú tetoválógépe alatt eközben néha fel-felszisszenő Tormáné Visnyei Erika. – 11 éve készült az első rajz rajtam, azóta van mindkét bokámon, a fenekemen, a csuklómon, az ujjaimon is, de tetovált a szemem, az ajkam és a szemöldököm is.

Nyelv alá, talpra is lehet

Egy 5-10 centis felület tetoválása 5-10 ezer forintba kerül. Lézeres eljárással a tetoválások kilencven százalék feletti arányban eltüntethetők, ám ezért az elkészítésnél tízszer többet kell fizetni. Major Amira a leghosszabb időt eddig egy erdélyi fiatalember alkarjával töltötte, mivel a férfi csak egy napot tartózkodott Szegeden. – Berúgattuk, csak így tudtam rajta egész nap dolgozni – mesél a fortélyokról Amira, aki már nyelv alá is tetovált, kínai horoszkópot. Egy tanár kérte, mert nem akarta mutogatni, viszont szerette volna magán tudni a motívumot. A talpra varrt vonalkód is hasonló megfontolásból készülhetett.  
Ezek között akad nonfiguratív minta, van galamb, napocska, rózsa – meséli a fiatal nő, akinek most a gyűrűsujjára készül barokkos virágmotívum.Ű

Amira fertőtleníti, majd egy desztillált vizes vattával törölgeti a bőrét. – A nők ujjra, bokára, csípőre, a finom, szexisebb területekre csináltatják tetkóikat, míg a férfiaknál 90 százalék felkarra, lábra, vállra kéri. A nők szebbek szeretnének lenni ettől, a másik nem férfiasságát kívánja bizonyítani – meséli.

– Minél közelebb van a csonthoz a tetoválás, annál jobban fáj a művelet, amely egyszerre két-három óráig tarthat, hiszen ekkorra már végét járja a páciens toleranciája – tájékoztat Major Amira, miközben – kezében a zümmögő tűvel – vattával törölgeti a kicsorduló festékanyagot. Apropó, higiénia: nyáron többen tetováltatnak, ám ilyenkor az utókezelés is bonyolultabb. – A seb 7-10 napig gyógyul, ezalatt folyamatosan hipoallergén, gyógyulást segítő krémekkel ápolandó. Tévhit, hogy nem érheti víz: akár a művelet után öt perccel leöblíthető a terület langyos, átfolyó vízzel.

Direkt napfénytől, szoláriumtól, szaunától viszont óvni kell. Aki ezeket a szabályokat nem tartja be, súlyos fertőzést kaphat – figyelmeztet a szakember.

Utólagos módosításra is van lehetőség: a megunt tetkók átalakíthatók. Erika bokáján eredetileg patkány díszelgett, ám érezte, nem illik hozzá – végül rózsává varázsolták. Ez azoknál a férfiaknál is reményt adhat, akik utólag tudják meg, a karukra tetovált kínai írásjelek jelentése: lekváros csirke.

Erika ujján mintegy fél óra alatt készül el a minta. Megtudjuk, ápolónőként dolgozik a börtönben, és munkájához is jól jönnek a testét díszítő rajzok. – Odabenn erőt kívánnak sugallni a tetoválással. Ha látják, hogy rajtam is van, erősebbnek, kikezdhetetlennek gondolnak – osztja meg velünk, hozzátéve: a börtönben már nem a klasszikus „Szeretlek, Mari" felirat dívik. Aki például Tökölön, a fiatalkorúak börtönében ült, egy ötöst ábrázoló dobókockát visel a kézfején.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenévesen diploma

Tovább olvasom