Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Patkányinvázió a szeméthegyek között

Szeged - A város felszámolja a baktói kiskertjében kacatokat halmozó telektulajdonos szeméthegyeit. Évekbe telt a bejelentő szomszéd küzdelme, sokba kerül a takarítás, és nem is végleges.
– Terjeng a bűz és rengeteg a patkány, pocok a „lomos" miatt, errefelé csak így emlegetik. Hegyekbe gyűjti a szemetet. Van abban bútor, használt hűtő, nejlon, de biztosan ételmaradék is, mert rettentő szaga van időnként. Félünk a rágcsálóktól, hallottam olyan kisgyerekes családról, aki a rokonokhoz költözött, nem mert itt maradni a fertőzésveszély miatt – mutatták a közelben lakók a több méter magas kacatheggyel körülbástyázott telket.

Azt mondják, régóta problémás a tulajdonos, de korábban egy másik utcában lakott a családjával, ott raktározta a kacatok nagyját. Onnan költöztette át nemrég a Hosszú töltés utcához közeli telekre. Úgy látják, naponta többször fordul a kézikocsijával, hozza az újabb fuvart. Nyilván selejtez is, mert naponta, kétnaponta meggyújt valamit, szúrós szagú füsttel borítva be a környéket.

A környéken lakók több hatóságot is megkerestek – eredménytelenül. Egyiküknek két év alatt sikerült az önkormányzattal dűlőre jutni. A férfi azt mondja, a város határozatainak önkéntes teljesítésére minden határidő lejárt, most az önkormányzaton a sor, hogy kitakarítsa a problémás telket.

– Húsz éve tart a huzavona, mi két éve kerültünk abba a helyzetbe, hogy eljárást indítottunk ellene. Ez lezárult, hiába hajtogatta a „lomos", hogy hulladékfeldolgozással foglalkozik, hiszen engedélye sincs rá, tűzrendészeti szempontból problémás, és az elszaporodott rágcsálók is veszélyesek – taglalta a közelben lakó családfő, aki az eljárásban és lapunkban is a neve elhallgatását kérte. Hozzátette, hiába fordult a gyűjtögető az ombudsmanhoz. Zártkertek ezek, és igenis a környéknek joga van egészségesen élni. A tarthatatlan állapot miatt gyakorta a környékbeliek dobnak irtószert a lomok közé, hogy a rágcsálókat féken tartsák. Néhányan úgy vélik, a férfin kényszergyógykezelés segítene.

A baktói szeméthegyek körül terjeng a bűz és rengeteg a patkány. (A lomos telek tulajdonosa – balról – arcképe közreadásához sem járult hozzá.) Fotó: Frank Yvette
A baktói szeméthegyek körül terjeng a bűz és rengeteg a patkány. (A lomos telek tulajdonosa – balról – arcképe közreadásához sem járult hozzá.) Fotó: Frank Yvette

Molnár László, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának vezetője konkrét esetről nem nyilatkozhat. Általánosságban elmondta: a szeméthalmozók ellen hulladékgazdálkodási bírságot tudnak kiszabni. A szomszédok vagy a közterület-felügyelőség bejelentése alapján helyszínelik a felhalmozott hulladékot, igyekeznek felkutatni a gazdáját és megállapodni vele a takarításról. Általában születik egyezség, de a betartása más kérdés. Ha nem sikerül zöldágra vergődni vele, határozatot hoz a hivatal, amelyben tágabb határidőt szab a takarításra.

Ha erre sem lép az illető, akkor következik a bírság a törvény szerinti 500 ezer forintos plafonig. Ez is nehézkes, mert általában szegény emberekről van szó, nem lehet behajtani a büntetést. Ha semmi nem használ, a város költségére elvitetik a szemetet, és az árát az ingatlanra terhelik. Ennek összege a hulladék mennyiségétől és tartalmától függ, akár milliós tétel is lehet. Csakhogy ezzel a folyamat többnyire nem áll meg, mert ha a gyűjtögetőnek ilyen az életformája, a probléma újra és újra megismétlődik. Az illető cselekvőképességét nem korlátozhatják, gondnokság alá helyezési eljárást a család kezdeményezhet.
Találkoztunk a lomos telek tulajdonosával. Nem járult hozzá, hogy leírjuk, amit elmondott.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Albérlői felforgatták a lakását

130 ezer forintos kárt okoztak egy szegedi férfinak az albérlői. Nagyon körültekintőnek kell lennie annak, aki idegeneknek adja ki a lakását. Tovább olvasom