Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Pattanásokra is jó a rántott nyúlárnyék

Öttömös - Hagyománnyá vált a tegnap kezdődött öttömösi spárgafesztivál. Kiderült, miért a nyúlárnyéknak is nevezett spárga a zöldségek királya, a királyok zöldsége. Az idei szezon nem sikerült jól, ennek ellenére még Ausztriába is szállítanak a terményből.
Nyúlárnyék – így hívják a spárgát Öttömösön. A név onnan jött, hogy a bajt érző tapsifüles előszeretettel bújik meg a növény hatalmas, rezgő levelei alatt. A zöldségek királya, a királyok zöldsége – így is méltatják, mondván: termesztése munkaigényes, ám íze fenséges. Öttömösön immár hagyomány a spárgafesztivál.

Tegnap szakmai nappal, ma mulatsággal ünnepel a település (részletes program a Sziesztában olvasható) – bár az idei szezon a gyengébbek közé tartozik. – A minőségnek nem kedvezett az aszály. Mégis nyomottak az árak: az önköltségi ár feléért, 100 forintért veszik át a portékát, hogy aztán 400 forintért adják tovább. A németek, dánok, svédek már rákaptak az ízére. Nálunk még nem népeledel, de egyre több embernek fontos az egészséges táplálkozás. Főleg a spárgakrémlevest és a rántott spárgát szeretik – meséli Fődi Zsolt, aki 3 hektáron termel fehér spárgát. Szegedről hetente 10–15-en is járnak ki friss áruért, de már Ausztriába is szállítanak belőle. Sőt: az országgyűlési képviselők is öttömösi spárgát ropogtatnak egyik kedvelt fővárosi éttermükben. Svájcban Európa egyik legnagyobb gyógyszergyára készít orvosságot az itteni növényből.

A spárgaszüret után a legfontosabb tennivaló a növények kiválogatása. Fotók: Segesvári Csaba
A spárgaszüret után a legfontosabb tennivaló a növények kiválogatása.
Fotó: Segesvári Csaba

– Hat nagyobb termelő van Öttömösön, sokan feladták a gazdálkodást az elmúlt években. A szezon 45–50 napig tart, idén április 10-én kezdődött, hektáronként 45–80 tonna terem, típustól függően – mondja Fődi Zsolt, aki a vízben, cukorban megfőzött, vajban megforgatott spárgára esküszik. Ez mindössze 15 perc alatt elkészül.

De az öttömösiek kedvelik a rántott, töltött, rakott spárgát, és puffancsot is készítenek: a spárgát apróra vágják, tésztába keverik, majd olajban kisütik.

Az általános iskolás Vojnics-Kortnics Alexandráéknál rendszeresen kerül az asztalra a zöldségből. – Anyukám szokott rakott spárgát csinálni, de nálam nincs nagy sikere. A répa meg a spárga csak a pattanásokra jó – vallja, míg barátnői, Scheffer Dóra, Fődi Regina Anna, Zádori Angelika és Tóth Kiara megegyeztek: a spárga és a tiszteletére rendezett fesztivál közül a lányok utóbbit kedvelik jobban.

Heibl István öttömösi feltaláló saját ötleténél, a spárgaosztályozónál.
Heibl István öttömösi feltaláló saját ötleténél, a spárgaosztályozónál.
Fotó: Segesvári Csaba

Számítógép válogat

A tegnapi szakmai nap érdekessége a számítógép vezérlésű spárgaválogató berendezés volt. – Előbb vág, majd 12-féle méretcsoport, átmérő és hossz szerint válogat a gép. Óránként 6 ezer darabot, akár 200 kilogrammot feldolgoz. Egy mérőegység segítségével egy számítógép felméri a zöldséget, egy forgókéssel levágja a szükséges részt, majd szelektálja. A gép ára 1,7 millió forint – mutatta be az öttömösi találmányt egyik kivitelezője, Heibl István.

Olvasóink írták

  • 1. varadipal 2009. június 14. 17:29
    „A falramászott fogkefe aranyérre jó, a megvadult mosogatórongy pedíg a szemölcsökre.Attól nőnek nagyra.
    A rántott borjúszárny pedig a cikkíró kedvence az étlapon, de csak fissen, amíg gágog, uborka jár mellé, annak most van a szezonja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a Délmagyarral: Népgazdasági tervek

Szeged - Negyvenkilenc hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott… Tovább olvasom