Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Patthelyzet a szegedi közgyűlés előtt

Harmincnyolc százalékot szeretne magának a közgyűlés bizottságaiban az ellenzék. Botka László polgármester azt mondja: 40 százalékot ajánlottak nekik. A két oldal mégsem tud megegyezni. Oláh János, a Fidesz–KDNP listavezetője a kormánypárti koalíció ajánlatával elégedetlen.
A csütörtöki alakuló szegedi közgyűlésen meg kellene választani legalább a jogi-ügyrendi és a pénzügyi bizottságot, ám a kormánypárti koalíció és az ellenzék közötti konszenzusra kevés az esély. Az MSZP–SZDSZ és Fidesz–KDNP ugyanis nem tud dűlőre jutni néhány bizottság elnöki posztját illetően. Az ellenzék, vagyis a Fidesz–KDNP és az MDF–Együtt Szegedért Egyesület magának szeretne hármat a városüzemeltetési, környezetvédelmi, víz és csatorna bizottság, az egészségügyi és szociális bizottság, a pénzügyi, valamint a városrendezési, tulajdonosi és lakásügyi bizottság elnöksége közül.

A korábbi gyakorlat

Bartha László polgármestersége idején, 1998 és 2002 között a szegedi közgyűlés tizenegy bizottsága közül egynek sem volt ellenzéki elnöke. Botka László előző polgármesteri ciklusában a nyolc bizottságból kettő elnöke és kettő alelnöke ellenzéki volt.

A koalíció az első kettővel (egészségügyi és városüzemeltetési) egyetért, de harmadiknak az ifjúsági és sportbizottságot adná. Ezenkívül az ellenzék megkapná a tulajdonosi, a pénzügyi és a kulturális bizottság alelnöki posztját. Ez egy elnöki és egy alelnöki (valamint három tagsági) pozícióval több, mint az előző ciklusban.

Oláh János, a Fidesz–KDNP listavezetője a kormánypárti koalíció ajánlatával elégedetlen. – Az önkormányzati választáson a szegedi szavazók 38 százaléka voksolt ránk. Azt szeretnénk, ha ez megjelenne az önkormányzati bizottsági feladatok elosztásánál is – mondta a listavezető.
A koalíció számításai szerint azonban ennél többet is kapnak, hiszen a bizottságoknak külsős, szakmai szervezetek által delegált tagjai is vannak (például Szabó Imre, az SZTE jogi kar dékánja vagy, Dobozy Levente, Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke). Őket leszámítva az ellenzéknek a bizottsági helyek negyven százaléka jut.

Pécsett és Debrecenben

Az előző önkormányzati ciklusban a különböző közgyűlési bizottságok élén Pécsett egy, Debrecenben négy elnöki posztot kapott az ellenzék. A szocialista többségű pécsi képviselő-testületben a tizenhárom állandó bizottságból az elmúlt négy évben a pénzügyi bizottságot vezethette jobboldali politikus. Debrecenben a jobboldali városvezetés ezzel szemben a tizenkettőből négy elnöki és négy alelnöki posztot adott a baloldalnak. A fideszes többségű testület az etikai, a környezetvédelmi, a pénzügyi és a városfejlesztési bizottságok vezetését engedte át szocialista politikusoknak. Az új bizottságok vezetéséről és összeállításáról Pécsett és Debrecenben is még folynak a tárgyalások.

További konfliktusforrás, hogy Oláh ragaszkodik a Fidesz–KDNP számára a pénzügyi vagy a tulajdonosi bizottság elnökségéhez is. Mint mondta, azért, hogy a város vagyona, pénzügyei és gazdálkodása feletti őrködésben kivegyék a részüket. Botka László polgármester azonban közölte: három bizottság ellenőrzi a város gazdálkodását. A fenti kettőn kívül a városüzemeltetési az, amit felajánlottak az ellenzéknek.
A patthelyzet egyébként tegnap reggelre alakult ki. Hétfőn a listavezetők még tárgyaltak egymással, a koalíció előadta javaslatát. Oláh János kedd reggel jelentette be, hogy elégedetlen az ajánlattal.

Solymos László alpolgármester hangsúlyozta: mindenképpen megalakítják a bizottságokat, hiszen azoknak a következő közgyűlésig látniuk kell az előterjesztéseket. Csupán az a kérdés, hogy a Fidesz–KDNP delegál-e képviselőket és külsősöket, vagy nem.

Az MDF–Együtt Szegedért Egyesület frakcióját a fenti vita nem érinti – közölte Ványai Éva, a frakció listavezetője. Ványai egyébként várhatóan az önkormányzat egészségügyi és szociális bizottságát irányítja majd.

Tegnap este a városházán a frakcióvezetők újból egyeztettek, de előrelépés az ügyben nem történt. Botka László hangsúlyozta, hogy a nyolc bizottságból hatban vezetői pozíciót – háromban elnöki, háromban alelnöki – kapna az ellenzék. – Ha a Fidesz nem akarja ezt elfogadni, akkor egyértelmű, hogy nem a városért akarnak dolgozni, hanem politikai botránykeltés a céljuk – jegyezte meg a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS-t küld a komposztáló üzem

Elkészült, és már próbaüzemben dolgozik a sándorfalvi úti hulladéklerakó gigantikus méretű… Tovább olvasom