Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Péccsel együtt Szeged is nyert

Magyarországról Pécset javasolja a kormány 2010-re Európa kulturális fővárosának – jelentette be tegnap Bozóki András kulturális miniszter, aki úgy értékelte: a döntés nyitást jelent dél és a Nyugat-Balkán felé. Péccsel együtt a pályázatban fő partnerként szereplő Szeged is nyert.
Pécs központja, a Széchenyi tér Európa kulturális központja lehet DM/DV-fotó
A tizennégy tagú zsűri véleményezése után a kormány Pécset javasolja 2010-re Európa kulturális fővárosának. Ezt tegnap Bozóki András, a NKÖM minisztere jelentette be, aki azt is elmondta: a második helyen Miskolcot, a harmadik helyen Debrecent javasolta a kabinet. Pécs és a vele fő partnerként közösen pályázó Szeged győzelme nyitást jelent dél és a Nyugat-Balkán felé.

– A kormány döntése egyértelműen igazolta az összefogásra épülő stratégiánkat. A vesztes pályázatokkal szemben Pécs és Szeged közös projektje hangsúlyosan szerepelteti mindkét város programjait. 2010-ben, épp az idegenforgalmi szempontból legfontosabb nyári hónapokban a szegedi programok lesznek a rendezvénysorozat kiemelt elemei – kommentálta a bejelentést Botka László, Szeged polgármestere, aki szerint további összefogásra van szükség, hiszen Magyarország nem egyedül kapta ezt a címet, hanem Németországgal, sőt talán Isztambullal is megosztva. A győzelemmel nem jár uniós pénz, de a különböző EU-s pályázatokon remélhetőleg előnyt jelent majd a programban való hangsúlyos részvétel a támogatások odaítélésekor.

– Már készül a „Szeged 2015" program, amit a nyertes pályázat résztvevőjeként remélhetőleg nagyobb támogatással tudunk majd megvalósítani. Ennek fontos része a Dóm tér és a Széchenyi tér felújítása. Az elkövetkező tíz évben egy város akkor lehet sikeres, ha hosszú távú, végiggondolt fejlesztési programja van. Pécs úgy döntött, hogy ezt a kultúrára építi. Szeged kulturális élete ma is roppant sokszínű.

Ahhoz, hogy a város kulturális intézményeit fenn tudja tartani és megtudja újítani, sokat kell a gazdaságnak fejlődnie. Ezért mi a következő évtizedben elsősorban a gazdaságfejlesztést, a
A szegedi programok

Szeged 2010-ben 250-300 saját programmal fő partnerként vesz részt az egész éves rendezvénysorozatban. Négy pillérre építkezve mutatkozik be a város: egyetem és a tudásipar; fesztivál és művészet; regionális természeti környezet; épített környezet. Mindegyik pillér több tucatnyi konkrét programot takar a szabadtéri játékoktól, a Thealter fesztiváltól a Szecessziós Promenádon és a hungaricumok bemutatásán át a biopoliszhoz kapcsolódó tudományos konferenciákig, képzőművészeti és régészeti kiállításokig.  
munkahelyteremtést, a tudásalapú gazdaság kiépítését, a tudomány és az infrastruktúra fejlesztését tartjuk a legfontosabbnak. De nem akartunk kimaradni az Európa kulturális fővárosa programból sem, ezért választottuk a Péccsel való összefogást, hiszen így láttuk legbiztosabbnak a sikert. Szegednek így volt a legnagyobb az esélye, hogy megmutathassa önmagát, kultúráját. Jól döntöttünk. Az igazi munka csak most indul, sokat kell dolgoznunk azon, hogy ez a cím jelentsen is valamit – hangsúlyozta Botka László, aki szerint sok rossz példa is van. Az is előfordult már, hogy egy város túl nagy ráfordítással rendezte meg a programsorozatot, amely végül túl kevés hasznot hozott. A polgármester elmondta: 2010-ig jelentősen javul a két város közlekedési kapcsolata, a közvetlen légi összeköttetés a repterek fejlesztésével már jövőre megvalósulhat. Az M9-es déli autópálya megépítése mellett is jó érv lehet a közös rendezvénysorozat.

– Abban bízom, hogy ez a döntés elindít egy olyan decentralizációs kulturális politikát, amelynek nemcsak Pécs lesz a haszonélvezője, kedvezményezettje, hanem azok a regionális centrumok, így Szeged is, amelyek hasonló szerepet töltenek be. A két város együttműködése előtt nagy perspektíva nyílik, 2010-ben Szeged is úgy tekinthet majd magára, mint olyan városra, amely helyet ad a kulturális főváros programjai közül nagyon soknak. Arra kell készülnünk, hogy rengeteg turista látogat majd el a városainkba, erőteljesen ránk irányul az európai médiumok figyelme, és ezt jól ki kell használnunk. Olyan együttműködési minták alakulhatnak ki a következő néhány évben, amelyeknek hosszú távon is sok pozitív hatása lehet – nyilatkozta tegnap a kormánydöntés után lapunknak Takáts József, a pécsi pályázat szerzője, aki szerint Nyugat-Európa és Dél-Kelet-Európa között Pécs és Szeged közvetíteni tud, ami erősítheti a saját, szűkebb régiójában betöltött szerepét is.

A két város kampányában aktív szerepet vállaló Gregor József Kossuth-díjas operaénekes épp sárospataki dalestjére tartott tegnap, amikor értesült tőlünk a pályázat sikeréről: – Nagyon boldog vagyok, mert a dél-magyarországi régió kicsit el volt hanyagolva mostanában. Végre nem az ország vízfeje, Budapest kapta meg ezt az óriási lehetőséget. Azt remélem, 2010-ben Szegedet is jobban megismerik Európában. Nemcsak a szalámijáról és a paprikabotrányáról lesz híres, hanem a zenekarairól, a színházáról, egyeteméről is, és a szabadtéri játékok is jobban bekapcsolódik a nemzetközi vérkeringésbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétezer forintos vizsgálat

Kétezer forintot kérnek egy vizsgálatért a beutaló nélkül érkező betegektől a szegedi… Tovább olvasom