Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Pecsét alatt a deszki Ljubo kocsma

Harminc napra lakatolta le a deszki Ljubo kocsma ajtaját a szegedi fővámhivatal, amelynek munkatársai még tavaly szeptemberben találtak az ivó raktárában négy üveg felbontott szeszes italt. A Ljubo bérlője soknak tartja a kényszerpihenőt, és fél, hogy elpártolnak tőle vendégei.
– Nem tesznek különbséget a törvénysértők és a szabálysértők között – mondta csüggedten Novkovné Jaczkó Csilla a deszki Ljubo kocsma belülről pecséttel leragasztott ajtaja előtt. Az ivót május 18-i hatállyal harminc napra záratta be a szegedi fővámhivatal, a bérlőt pedig harmincezer forintra megbüntette. Az asszony elmondta, korábban is voltak ellenőrzések nála, a jegyzőkönyvet, a helyes tárolást, az italok zárjegyét mindig rendben találták a hatóságok.

– Tavaly szeptemberben falunapok voltak Deszken. Mi is kitelepültünk, az italárusításhoz szükséges valamennyi engedélyt – köztük a vámhivatalét – beszereztük. A többnapos rendezvény után elkezdtük a visszahurcolkodást. A falunapokon kinyitott és megmaradt szeszes italok közül négy üveget a kocsma raktárában tettünk le – mesélte Novkovné Jaczkó Csilla.

Az A Capellát tizenkét napra zárolták

Február végén a szegedi A Cappella cukrászdát tizenkét napra csukatta be a fővámhivatal, valamint százezer forintra megbüntette a munkaadót. Akkor három üveg, európai uniós zárjeggyel ellátott szeszes ital miatt büntettek. A tulajdonos fellebbezései itt sem vezettek eredményre.

A bérlő tisztában van azzal, hogy a kocsmában a különböző tömény italokból mindig csak egy üveg lehet nyitva, a raktárban pedig nem tarthat felbontott üveget, de a harmincnapos „zárlatot" túlzásnak tartja. A vámosok két nappal a falunapok után jelentek meg a kocsmában, s az említett nyitott italok miatt szabták ki a büntetést. – Ezzel padlóra vágtak minket, hiszen az alkalmazottakat ugyanúgy kell fizetnem, miközben a bevétel kiesik. Az egyik szegedi cukrászdát, bár ott nem magyar zárjegyű alkoholt találtak, sokkal kevesebb időre csukatták be a vámosok – csóválta a fejét a Ljubo bérlője.

Nemcsak ő, a kocsma tulajdonosa, Bakacsi Róbert is azt mondta: a törvény nem rendelkezik arról, hogy egy külső helyszínen árult és felbontott szeszes ital maradékával mit csináljon később az eladó. Úgy vélik, valaki feljelentette őket, állítólag a vámosok is azt mondták nekik, ne higgyék, hogy maguktól mentek ellenőrizni.

A bezárás egyébként azért húzódott több mint fél évig, mert az ellen, hogy a kocsmára lakat kerüljön, előbb a vámhivatal regionális parancsnokságánál, majd a bíróságon is fellebbeztek – sikertelenül.


Első jogsértés: 30 nap

A Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnokságánál is érdeklődtünk a bezárásról. A VPDARP szóvivője, Bácsi Attila százados elmondta: az ellenőrzés időpontjában hatályos jövedéki termékkel kereskedelmi tevékenységet folytató személlyel szemben az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott intézkedés alkalmazandó: az üzlethelyiséget az első jogsértés alkalmával 30, minden további hasonló esetben 60 nyitvatartási napra be kell zárni. A kocsma-cukrászda párhuzamról elmondta: a két ügy között a körülményekben, illetve az elkövetett szabálytalanságokban lényeges az eltérés, a fővámhivatal mindkét esetben a hatályos jogszabályok alapján kiszabható, a jogsértéseknek megfelelő szankciókat alkalmazta. Kérdésünkre – vajon munkatársaik tényleg egy feljelentés nyomán mentek-e a Ljubóba – azt mondta: a szegedi fővámhivatal ellenőrzéseit szúrópróbaszerűen végzi. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor-emlékkoncert a zsinagógában

Gregor Józsefre emlékeznek utolsó közéleti kávéházi fellépésének egyéves évfordulóján a szegedi… Tovább olvasom