Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Pécsről irányítják a Filharmóniát

Szeged - Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) az eddigi három regionális hangversenyrendező nonprofit kft. összevonásával létrehozta a Filharmónia Magyarország Koncert- és Fesztiválszervező Nonprofit Kft.-t. Az új pécsi központból irányítják a szegedi koncertéletet is – az új vezető több egyházzenét akar.
A párhuzamosságok megszüntetése, a hatékonyság és a lobbierő növelése céljából vonták össze az ország három regionális hangversenyrendező nonprofit kft.-jét. Ezt az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkára, Hammerstein Judit állította azon a sajtótájékoztatón, amelyen nemrégiben bejelentették: létrehozták a Filharmónia Magyarország Koncert- és Fesztiválszervező Nonprofit Kft.-t. Eddig a budapesti, a pécsi és a miskolci önálló regionális cég szervezte az ország filharmóniai koncertjeit – a szegedi Filharmónia is a miskolci központhoz tartozott, amelyet az utóbbi években a Szegeden élő, a Klauzál téri irodát is vezető Finta János irányított.

Filharmóniai koncertre próbálnak a szegedi szimfonikusok – a jövőben több egyházzenét és ifjúsági hangversenyt játszhatnak. Fotó: Frank Yvette
Filharmóniai koncertre próbálnak a szegedi szimfonikusok – a jövőben több egyházzenét és ifjúsági hangversenyt játszhatnak. Fotó: Frank Yvette

Az egyesített új cég ügyvezetője az eddigi Dél-dunántúli Filharmónia vezetője, Szamosi Szabolcs (43) orgonaművész, a pécsi székesegyház korábbi kántora lett – „a decentralizáció jegyében" az új társaság központja is Pécsre került. Hammerstein Judit szerint míg Budapesten gyarapszik a koncerthelyszínek száma, és a komolyzenei élet kínálata bőséges, a vidéki ajánlatok színvonala egyenetlen, ezért is indokolt a központ Pécsre helyezése. Az összevonással ellenőrizhetőbbé válik a támogatás felhasználása. Az idei büdzsé ugyan nem lett több: 135,9 millió forint, vagyis a három regionális cég számára korábban előirányzott pénz együttes összege.

Kész a jövő évad programja

Finta János elmondta, elkészült már a következő szegedi filharmóniai koncertévad programja, de mielőtt véglegesítik, megvárják, hogy kinevezze a közgyűlés a Szegedi Szimfonikus Zenekar új igazgatóját, akivel előbb egyeztetni szeretnének. A 2013–2014-es szezonban több izgalmasnak ígérkező koncertet is kínálnak. Például beszélgetős dal- és áriaestre várják a TIK nagytermébe Rost Andreát. Az egyik bérleti sorozat nyitókoncertje Pál Tamás vezényletével Verdi Requiemje lesz. Koncertet ad Frankl Péter zongoraművész. A fiatal karmestertehetség, Somogyi-Tóth Dániel először, a korábban nagy sikert aratott olasz Roberto Gianola visszatérő vendégként vezényli majd a szegedi szimfonikusokat. Szeptember 1-jén kezdik a bérletezést, október közepéig a régi tulajdonosok tudnak hosszabbítani, utána várják az új bérletesek jelentkezését. A Vaszy- és a Fricsay-bérletek ára nem változik, csak a matinébérleteknél lehet számítani némi áremelésre.

Szamosi Szabolcs prioritásnak tekinti az ifjúság zenei nevelését. Ügyvezetőként már felvette a kapcsolatot a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal, így kiemelt figyelem juthat a beavató koncerteknek. Az országos hatáskörűvé lett Filharmónia új vezetője szeretné hangsúlyosabbá tenni az egyházzenét a hangversenyprogramban is. Orgonistaként akár ő is közreműködne az egyházi muzsika népszerűsítésében. Szamosi Szabolcs kinevezésében a hírek szerint komoly szerepet játszhatott régi „harcostársa", Hoppál Péter DLA egyházzenész, karnagy, a Pécsi Református Kollégium Gimnáziuma volt főigazgatója, fideszes országgyűlési képviselő, a Fidesz országos szóvivője.

– Semmi akadálya nincs annak, hogy még több ifjúsági koncertet rendezzünk, csupán több pénzt kell erre a célra biztosítani. Egyelőre a Filharmónia költségvetése ugyanannyi, mint tavaly. Szegeden eddig minden évadban játszottunk egyházzenei műveket is, ezután is fogunk – kommentálja az elképzeléseket Finta János. A beolvasztott regionális Filharmónia volt igazgatója valószínűleg irodavezetőként dolgozhat majd Szegeden, de már nem ő felel az egész kelet-magyarországi hangversenyéletért, csak a megyeiért. Az elképzelések szerint a jövőben az összes szerződtetést Pécsett intézik majd, és nem készpénzben, hanem 30 napos határidővel átutalással fizetik ki a közreműködőket. Finta János szeretné, ha Szeged kivétel lehetne, mert a kisegítőktől a fellépő muzsikusokig minden szezonban sok száz szerződést kell megkötniük. Roppant nehézkessé válna az új rendszer, ha egészen a művészeknek járó virágcsokorig mindent csak a pécsi központ közbeiktatásával intézhetnének.

Olvasóink írták

 • 3. dipe 2013. június 16. 22:54
  „Nagy az Isten állatkertje...”
 • 2. _csutak_ 2013. június 15. 19:15
  „Miért?
  Miért ne?
  Ezek azt tesznek a lakossággal amit csak akarnak :(”
 • 1. pirosmedence 2013. június 15. 15:57
  „Nagy marhaság - ismét átszervezés, centralizáció, értelme nincs, csak bonyolultabb és nehezebb lesz az egész,lehet Hoppál Péter főfideszes találta ki az egészet..... de minek???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teleki-érdemérem a népszínházért

Algyő - Teleki Pál Érdeméremmel tüntette ki Kátó Sándor színművészt és Bene Zoltán írót a… Tovább olvasom