Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Pedagógusok is kiállnak a Ságvári neve mellett

Szeged - Két ságváris pedagógus írt nyilvános levelet a hétvégén a gimnázium átnevezése ügyében. Barok István egykori ságváris politikusokat szólít meg, Kúti Gergő pedig Rétvári Bence államtitkártól kér állásfoglalást háziállatai elnevezésével kapcsolatban.
Továbbra sem csillapodnak a kedélyek a Ságvári-gimnázium ügyében. Mint megírtuk, miután Szávay István jobbikos képviselő írásbeli kérdéssel fordult az emberi erőforrások miniszteréhez, Balog Zoltánhoz, miért viseli még mindig „kommunista rendőrgyilkos nevét" a Szegedi Tudományegyetem egyik gyakorlógimnáziuma, a minisztérium megerősítette, hogy eltökélt a névváltoztatás mellett. Ennek érdekében a tárca már felvette a kapcsolatot a Szegedi Tudományegyetem vezetésével, az egyetem pedig – mint írták – mindenben együttműködik velük.

Nem hallgathat

Az ügyben megszólalt már két híres öregdiák, Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész és Jáksó László televíziós műsorvezető is. Mindketten érthetetlennek és borzasztónak nevezték, hogy valakinek ez a legfőbb problémája.

A Ne nevezzék át a Ságvárit Facebook-csoportnak is immár több mint ötezer tagja van – ők mindannyian kiállnak az iskola neve mellett.

Az üggyel kapcsolatban két pedagógus is sarkos véleményt fogalmazott meg nyilvánosan. Barok István 37 éve tanít a Ságváriban – ő hosszú levélben fogalmazta meg érzéseit. „Ráment az éjszakám, rengeteget gondolkodtam, ártok-e vagy használok az ügynek a véleményem megírásával, de a Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban eltöltött 37 évem, a Ságvárizmus mint életérzés kialakításában vállalt szerepem nem engedi meg, hogy hallgassak. Mert bűnösök közt cinkos, aki néma!" – kezdi sorait.

Írásának elején Ságvári szerepét és megítélését firtatja. Szerinte legnagyobb bűne az volt, hogy zsidóként nem hagyta, hogy kivégezzék, hanem harcolt, és ellenállva halt meg. Emellett baloldaliként is bűnösnek találtatott, a fő bűne pedig az, hogy 1945 után a kommunista rendszer ifjúsági hőst kreált belőle.

Nyugdíjba megy, ha megtörténik

Barok István felidézi, a Ságvári-gimnázium hatvan év alatt amerikai kontinensen dolgozó professzorokat, különböző országok a nagykövetségein szolgálatot teljesítő diplomatákat és szegedi értelmiségieket nevelt ki. Ugyanakkor kiemeli: azok is egykori diákok, akik most a névváltoztatásban segédkeznek. Három államtitkárt, egy helyettese államtitkárt és egy parlamenti képviselőt szólít meg levelében – többek között Veresné Novák Katalint, Sonkodi Balázst és Répássy Róbertet.

„Ha jól felfogott érdeketekben hallgattatok, bár fáj, de megértelek benneteket, hisz nem ér annyit nektek a Ságvárizmus, hogy kockáztassátok az állásotokat" – írja. Levelét pedig úgy zárja: ha ez a borzalom – vagyis az átnevezés – bekövetkezik, elmegy nyugdíjba, hiszen neki ez az egyetlen munkahelye.

Átnevezi az állatokat

Az intézmény másik oktatója, Kúti Gergő nyílt levelet juttatott el a 444.hu portálhoz, az írást Rétvári Bence államtitkárnak címezte. A cinizmust választotta eszközül, és arról érdeklődik, vajon elég körültekintően járt-e el, amikor két háziállatának nevet adott.

„A macska a Samuel Beckett, a kutya pedig az Amelie nevet viseli" – írja, majd azt kérdezi az államtitkártól, van-e tudomása arról, hogy Samuel Beckett összefüggésbe hozható a 20. századi diktatúrák kiépítésével, illetve fenntartásával, valamint hogy Amelie összefüggésbe hozható-e a 20. századi diktatúrák kiépítésével, illetve fenntartásával. „Biztosítom Önt és a minisztériumot, hogy szükség esetén azonnal gondoskodom az állatok átnevezéséről. Emellett vállalom azt a fáradságot is, hogy leszoktassam őket arról, hogy a korábbi nevükre hallgassanak" – zárja sorait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barna Károlyt választották Szatymaz polgármesterének

A 1317 érvényes szavazatból 658-at szerzett meg, és lett Szatymaz polgármestere Barna Károly a… Tovább olvasom