Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Példaképek, 26 év különbséggel: közös fotó újratöltve - Rajongók találkoztak, csak a szerepek változtak

Hódmezővásárhely - 26 évvel ezelőtt két vásárhelyi úszókislányt fotóztak le a Liszt Ferenc iskolában Egerszegi Krisztinával. Kedden ismét egy képre állítottuk őket: egyikük Risztov Éva, a másikuk pedig egy édesanya, akinek lánya tehetséges úszó. A 7 éves Janka most ugyanazt a lehetőséget kapta meg, mint annak idején anyukája és Risztov Éva: találkozhatott példaképével.
Egykori klubja, a Hód Úszó SE növendékeinek tartott kedden előadást Risztov Éva. Az olimpiai bajnok hosszútávúszó ott felidézte, sportkarrierje egyetlen döntéssel indult, amely azután született meg, hogy 1990-ben Vásárhelyen találkozott Egerszegi Krisztinával. Az akkor már olimpiai bajnok úszónő mellől egy percre sem tágító 5 év fél éves Risztov akkoriban még úszni sem tudott, másnap azonban kijelentette: ő is olimpiai bajnok lesz, és megkérte édesanyját, vigye le az uszodába. Bár szakemberek azt mondták, ilyen testalkattal belőle soha nem lesz úszó, akaratával és kitartásával végül valóra is váltotta, amit kislányként példaképe hatására eltervezett.
Példaképek találkozása 1993-ban és 2019-ben. A háromból két szereplő ugyanaz. Fotó: Kuklis István
Példaképek találkozása 1993-ban és 2019-ben. A háromból két szereplő ugyanaz. Fotó: Kuklis István
Risztov Éva három évvel később ismét szülővárosában találkozhatott Egerszegi Krisztinával, aki a Liszt Ferenc Általános Iskolába látogatott. Akkor már úszópalántaként őt és egy másik kislányt jelöltek ki arra, hogy fogadják az olimpikont. „Igazi példakép, akit érdemes volt követni. Sosem felejtem el azt, amit ott kaptam" – idézte fel azt a napot nemrégiben Facebook-oldalán Risztov, a fotót is mellékelve. 

A kép másik szereplője

Mérainé Rárósi Ágnes, aki Risztov Éva úszótársa volt akkoriban. Ő is ott volt a keddi előadáson, lánya ugyanis, a 7 éves Mérai Janka a Hód Úszó SE egyik tehetséges versenyzője. Példaképe pedig Risztov Éva.

– Nekem is meghatározó élmény volt az a 26 évvel ezelőtti találkozás. Bár én nem lettem olimpiai bajnok, a sport végig az életem része volt, és testnevelő tanárként végeztem – mesélte Ágnes, akivel lánya háta mögött titokban szövetkeztünk. Elhatároztuk ugyanis, hogy a két egykori olimpikonrajongó kislányt újra egy képre állítjuk – Jankával, aki így édesanyjához hasonlóan szintén lehetőséget kap, hogy példaképével személyesen találkozzon és közös fotón szerepelhessen.
1993-ban találkoztak Egerszegi Krisztinával az úszólányok.
1993-ban találkoztak Egerszegi Krisztinával az úszólányok.
A cserfes kislány, aki addig büszkén mesélte, hogy már 61 érme van, és nemzetközi versenyt is nyert már, amint meglátta Risztov Évát, rettenetesen zavarba jött. Pólóját gyűrögetve válaszolt Éva kérdéseire, például arra, hogy a gyorsúszás a kedvence. – Hétéves vagy? Pont annyi, mint én azon a régi képen – állapította meg Risztov Éva, aki miután a kislány sugárzó boldogsággal az arcán köszönt el tőle, azt mondta, ha csak egy ember életére hatással tud lenni ilyen apró gesztusokkal, már megérte. 

Ki tudja: lehet, hogy a most készült fotót húsz év múlva ismét viszontláthatjuk, amikor Janka is olimpiai bajnokként idézi fel mint meghatározó pillanatot az életéből.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bedugult a Csap utca, mert lezárták a tápéi lehajtót - A gyógyszertárig ért a Csillag térre igyekvők sora

Bedugult a Csap utca, mert lezárták a tápéi lehajtót - A gyógyszertárig ért a Csillag térre igyekvők sora
Araszoló kocsisorral és viszonylag türelmes autósokkal találkoztunk szerda reggel a Gábor Áron utca és a Csap utca kereszteződésében. Tovább olvasom