Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Példamutató hölgyeink

Szeged - A barátság gyűrűjével tüntettek ki 12 jeles magyar személyiséget, köztük Katona Márta szegedi gyermekgyógyász professzort és Rúzsa Magdolna énekesnőt.
Varga Zoltán Lajos ékszerész alkotta meg a barátság gyűrűjét, amely az emberi kapcsolatok erősítésére hivatott. A gyűrűvel évente kétszer tüntetnek ki 12 jeles személyiséget, akik tevékenységükkel példát mutatnak, nemzetünk hírnevét öregbítik. Az első díjátadón két Szegedhez kötődő, méltán elismert hölgy: Katona Márta gyermekgyógyász professzor és Rúzsa Magdolna, a 2006-os Megasztár-győztes vajdasági énekesnő is megkapta az arany ékszert, amelybe a Pro patria, non nobis domine (A hazáért, nem magunkért, Uram!) feliratot vésték.

– Nagy örömet okozott az elismerés, hiszen a mai, személytelenedő világban óriási jelentőségük van az emberi kapcsolatoknak – beszélt a díjról a szegedi gyermekgyógyászati klinika újszülött intenzív osztályának empátiaképességéről és szerénységéről ismert vezetője, akinek nevéhez több ezer kis élet megmentése fűződik. A barátságot jelképező ékszer a második legfontosabb gyűrűvé lépett elő az életében, természetesen a jegygyűrű után.

Úgy véli, azok az emberek, akikhez őszintén, érdek nélkül fordulhatunk, megszépítik a világot. – Nyitottnak kell lenni az új barátságokra, időt kell szánni a kapcsolatok ápolására – hívta fel a figyelmet a professzornő. – Mint orvos, aki emberekkel foglalkozik, szintén azt vallom: egy jó szó csodát tehet – utalt a beleérző képesség fontosságára az orvos-beteg viszonyban. A beteg kicsik szülei is az empatikus gyógyítóban bíznak igazán.

– Nagy megtiszteltetés! Örülök, hogy van egy ember, aki úgy döntött: szeretne nekem barátság gyűrűt ajándékozni – írta le az elismeréssel kapcsolatos érzéseit Rúzsa Magdi, aki mostanában igencsak elfoglalt: szombaton a Megasztárban Király Viktorral ad majd elő duettet, és nemrégiben adták ki vadonatúj lemezét.

És hogy miben szeretne példát mutatni – remek hangján kívül, amelyet lapunk idei ajándékkoncertjén is bizonyított? Abban, amit értékel magában. – Számomra a legfontosabb az őszinteség és tisztaság, ezt hoztam magammal, ezt köszönhetem a gyökereimnek – fejtette ki az énekesnő, aki szívesen visel gyűrűt – és elárulta, nem ez az első jelentőségteljes gyűrű, amit életében kapott. Ezekhez a dolgokhoz mindig nagyon ragaszkodik.

A gyűrű tulajdonosai

Az aranygyűrűt megkapta még Szegedről Király Levente, a Nemzet Színésze és Vajda Attila, olimpiai bajnok. Rajtuk kívül Demjén Ferenc énekes –zeneszerző, Papp Lajos szívsebész professzor, Tőkés László, király-hágómelléki református püspök, Sánta Ferenc, Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész – prímás, Széles Gábor, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke, Földesi Margit történész, az Echo Tv műsorvezetője, vitéz Várhelyi András, címzetes egyetemi tanár, a Vitézi Rend elnök-főkapitánya, vitéz Pákh Imre, a Vitézi Rend Amerikai Központi Törzskapitánya. A gyűrűt George W. Bushnak és Vlagyimir Putyinnak is elküldték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Órajáték a szegedi dómnál

Szeged - Naponta kétszer, negyed egykor és háromnegyed hatkor is többtucatnyian nézik-hallgatják… Tovább olvasom