Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Példás gyorsasággal épült fel a templom és közösségi ház

Felépült Újszegeden a Boldog Kalkuttai Teréz Templom és Közösségi Ház, amit szombaton délelőtt 10 órakor Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök és Gyulay Endre nyugalmazott püspök szentel fel. A beruházás 160 millió forintba került. Az oltárképet Sonkodi Rita szegedi festőművész készítette.
Sonkodi Rita festőművész elsőként Kiss Imre plébánosnak mutatta be az oltárképet. Fotó: Frank Yvette
Az utolsó simításokat végezték tegnap a Fő fasor és a Radnóti utca sarkán felépült Boldog Kalkuttai Teréz Templom és Közösségi Házban. A háromszintes, összesen 480 négyzetméter hasznos alapterületű épület Újszeged legszebb közösségi épülete. A családi házas környezetbe remekül illeszkedő templom példás gyorsasággal és precizitással nyolc hónap alatt épült fel. A külső falfelületeken ízlésesen kombinálták a fát, a dísztéglát és a festett vakolatot. A templom kupoláját a réznél is időtállóbb, kadmiumos lemezzel fedték be. A templomhoz kapcsolódó toronyban helyezték el az 1800-as években Pesten öntött harangot, amit a korszerűsített templomokhoz hasonlóan elektronika vezérel.

A templomba és a közösségi házba a Radnóti utca felől lehet bemenni. A főbejárat kerengőbe nyílik, ahol majd Krisztus keresztútját mutatják be. A közösségi házba lépve balra két kisebb, összenyitható terem nyílik: a templomhoz közelebbit gyermekmegőrzőnek alakították ki, ahonnan ablakokon keresztül lehet követni a miséket. A bejárattól jobbra alakították ki a sekrestyét, az irodát, a gyóntatószobát és a melegétel-előkészítő konyhát. Az innen nyíló alagsorban ruhatárat, vizesblokkokat és raktárt helyeztek el.

Százhatvanmilliós beruházás

A beruházás teljes költségvetése
mintegy 160 millió forint, melynek több mint a felét a Szeged-Csanádi Püspökség, a többit az újszegedi hívek és más jótevők adományai, valamint pályázatok által nyert pénz fedezi. Az egyházközség 2004-ben létrehozta az Újszegedi Szent Erzsébet Alapítványt, melynek egyik célja a templom és a közösségi ház felépítése, annak berendezése. Támogatást kaptak Ausztriából, a Kirche in Not segélyszervezettől, és számítanak az Amerikai Püspökkari Konferencia támogatására is.

A földszinti előtérből, ha benézünk a kör alapú, kupolában végződő templomba, a rafinált tervezői megoldásnak köszönhetően úgy tűnik, mintha középen helyezkedne el a fából készült tabernákulum – hívja fel a figyelmet Zsembery István, az egyházközség gondnoka. Mikor belépünk a templomba, az asztalosok éppen azon dolgoznak, hogy a 220X150 centiméteres, két mázsás oltárképet a helyére emeljék. A monumentális festményen Sonkodi Rita szegedi festőművész a templom névadóját, Kalkuttai Teréz anyát ábrázolja.

– Teréz anya hitével gyógyított, ápolt. Az oltárképen a fizikai megjelenítésen túl sokkal inkább a szellemiségét, a hitben való rendíthetetlenségét és az ebből táplálkozó, lelket gyógyító munkát helyeztem előtérbe. Ezért került az oltárkép fókuszába a haldokló vagy már elhunyt ember imára zárt keze, melyet Teréz anya szorít és kulcsol át – magyarázza Sonkodi Rita.

Jótékonysági hangverseny

Az újszegedi Szent Erzsébet-templomban jótékonysági hangversenyt rendeznek vasárnap 19 órakor. Fellép Szécsi István, a grazi operaház énekművésze. Orgonán közreműködik Lucz Ilona. Az adományokat az új templom és közösségi ház javára fordítják.

A helyére került oltárképet a templomban szorgoskodó szakmunkások, takarító asszonyok ragyogó szemmel nézik a bazilikás megvilágításban. Láthatóan a tervezők arra törekedtek, hogy minél több természetes fény szűrődjön a templomba és a közösségi házba. A templomban a százhúsz ülőhelyet félkörben helyezték el, az elektromos orgonát – amit még ezután hoznak Németországból – a karzaton állítják fel. Tulajdonképpen ez már az épület harmadik szintje, ahol a hittan és klubfoglalkozásoknak helyet adó nagy közösségi terem, és a társalgóból, hálószobából, vizesblokkból álló gondnoki, papi lakás található.

– Ezentúl Perlaki Flóriánnal ketten látjuk el Újszeged hitéletét – mondja Kiss Imre általános püspöki helynök, az újszegedi Szent Erzsébet-templom plébánosa. Hozzáteszi: az isteni gondviselésnek, az újszegedi hívek összefogásának és sokak áldozatos szeretetének, adományának köszönhetően az építmény abba a stádiumába jutott, hogy azt szombaton délelőtt 10 órakor szentmise keretében Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök és Gyulay Endre nyugalmazott püspök fölszentelheti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felesküdött a szegedi képviselő-testület

Botka László polgármester és a szegedi képviselő-testület tagjai tegnap letették a hivatali esküt.… Tovább olvasom