Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Pély Barnabás: ''Én vagyok a hangulat''

Szeptemberben két lemezt ad ki. Egyikről úgy gondolja, senki nem veszi majd meg. Pély Barnabással beszélgettünk a megasztáros szerelmekről, a tolongásról a zenei piacon, és szóba jött a lópatkolás is.
Pély Barna: A zenészek más dolgokat érzékelnek a világból. Fotó: Schmidt Andrea
Szegeden a Uniteddel koncertezett, de több formációval is rendszeresen fellép a szombaton lezárult Megasztár egyik zsűritagja, Pély Barnabás. Ebből kettőnek, a Unitednek és az acid jazzt játszó
Groovmastersnek a tervek szerint egy időben, szeptemberben jelenik meg lemeze.

– A kettő nem zavarja egymást. Az utóbbi undergruond zene, és kicsi esélyt látok rá, hogy bárki megveszi a lemezt. Ez nem baj, mert néha teljesen kompromisszummentes dolgokat is kell csinálni, és a Groovmasters az. A Unitedben alapvetően azért küzdünk, hogy megtaláljuk azt a piaci részleget, ami eltarthatja a zenekart, ezzel együtt gyönyörködteti az embereket és minket is.

S hogy miért küzd a többi zenész? Barna szerint azért, hogy egy kicsinyke piacon elmondhassa a mondanivalóját. – Tolongunk – mondja. – Ugyanakkor Magyarországon rengeteg a tehetséges rockzenekar, melynek tagjai nem zenélésből élnek.
– Van egy haverom, Fecske András, aki a Sun Workshop nevű zenekar gitárosa-énekese. Lópatkolásból él. Egyébként zseniális zenész.

Kiüresedni akarok

Pély Barna szerint a zenészeknek speciális impulzusok kellenek, ami számára például Steve Wonder. Könyvben és filmben a szórakoztató dolgokat szereti. Kiüresedni akarok – mondja, ezért Rejtőt olvas. Barátnője pedig a Da Vinci-kódot. Pély egy évig teológiát tanult, hittanári szakra járt. Szerinte a világ megismerésére törekedni felesleges, helyette a saját magunkba vetett hit és a hozzánk közel állók szeretete a legfontosabb.

– Ha így is nagy a tolongás, jó ötlet volt a Megasztár? – kérdezzük a zenészt. Kifejti: a jó zenészek jó frontember mögé tudnak felsorakozni, akikből viszont kevés van. A megasztárosok erre jelenthettek volna megoldást, de a „36 új énekes széthaknizza az országot, és ezzel még a haknisoktól is elveszik a piacot". A műsor szerinte a kultúraformáló erőtől volt jó, és attól, hogy kiszolgálta az igényt, hogy új tehetségeket lássunk, és rácsodálkozhassunk: milyen sokan vannak!

– Ezek az énekesek azonban nem túrták föl magukat, fél év alatt lettek ismertek. Ezért nehéz tisztán látniuk, hogy hol is vannak a rendszerben. Azok látják helyesen, akik nagyon sokat kommunikálnak más emberekkel. Sokan csak azt tapasztalják, hogy bent voltak a tévében, és már jönnek is az autogramjukért. Az a baj, hogy a közönség nem is a zenéjüket szereti, hanem az autogramjukat. Ez nagyon szomorú.

Partik

Szegedhez „hatalmas partik" emléke köti. Például azé az estéé, amikor vödörnyi white russian koktélt ültek körül és ittak az egyik szórakozóhelyen. „Jó élményeink vannak. Jó kis hely ez."

A műsor szereplői közül sokan a magánéletben is egymásra találtak. Pély Barna például az első Megasztárnak köszönheti párját, Galambos Dorinát. A zenész szerint mindez teljesen logikus, hiszen hasonló érdeklődésű fiatalok kerülnek össze.
– Van mondjuk egy orvos lány és egy énekes fiú. A srác bekerül ebbe a műsorba. Ilyen sokan vagyunk? – csodálkozik, majd rájön: itt sokkal jobb! Itt büntetlenül lehet délután aludni, elszívni egy cigit, inni hajnalig. Ez egy világ fölötti élet. A művészek, főleg a zenészek más dolgokat érzékelnek a világból, mondhatnám úgy is, hogy kapuk az univerzum pulzálására. Hullámformát közvetítenek.

Magyarázatot kérünk. – Amikor meghallgatsz egy zenét, és azt érzed, hogy hú, de jó hangulata van, akkor én vagyok a hangulat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díszközgyűlés Szeged napján

Szeged városi rangra emelésének évfordulója alkalmából díszközgyűlést tartottak tegnap a városházán.… Tovább olvasom