Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Péntek 13-ának sokan misztikus erőt tulajdonítanak

Már nem is emlékszünk, hogyan alakult ki a péntek 13-ától való félelem, mégis sokunknak borsódzik a háta a baljós dátum hallatán. Mások misztikus erőt tulajdonítanak e napnak, és Fortuna istennő kegyeire bízzák magukat.
– Nagy ívben elkerülöm, ha fekete macskát látok, soha nem taposom el a pókokat, bármekkorák is, elefántot ábrázoló szobrokat gyűjtök, de a péntek 13-a misztikus erejében nem hiszek. Sokan félnek ettől a naptól, és azt gondolják, szerencsétlenséget hoz, de szerintem ez csak buta babona, ami fogalmam sincs, honnan ered – vallja Kiss Judit, akivel közösen próbáljuk megfejteni e misztikus nap eredetét, amelytől oly sokan tartanak.

Több a baleset és a veszteség

A British Medical Journal cikkében olvasható, hogy péntek 13-án 52 százalékkal megnő a kórházakban a baleseti sérültek ellátása. Amerikában készítettek egy felmérést, amelynek meglepő eredménye az volt, hogy a tizenharmadikák akár egymilliárd dolláros veszteséget is okozhatnak. Ezen a napon sokan egyszerűen nem mennek dolgozni, nem váltanak vonat- vagy repülőjegyet, és nem szívesen vásárolnak.

A pontos magyarázat elveszett az évszázadok ködében. Az azonban biztos, hogy a babona erősen kötődik a keresztény valláshoz. A tizenhármas számhoz fűződő negatív viszony oka, hogy Krisztus apostolai közül az áruló Júdás ült tizenharmadikként az asztalhoz az utolsó vacsoránál. Egy másik magyarázat szerint a templomos lovagok nagymestere, Jacques Demolay letartóztatásának napjához, 1307. október 13-ához kötődik. A kabbalisták sem kedvelik ezt a számot, hiszen számukra a tizenkettő a tökéletesség szimbóluma. Az évnek tizenkét hónapja, Jézusnak tizenkét apostola, Izraelnek tizenkét törzse van, a tizenhárom ezzel szemben gonoszságot hordoz magában, hiszen megbontja a harmóniát.

„A pénteken születő gyermek balszerencsére van kárhoztatva" – írta egy ismeretlen szerző 1846-ban. A pénteki naptól való irtózás is valamilyen jelentős bibliai eseményhez fűzhető a hiedelem szerint, mint például Krisztus keresztre feszítése, Ádám és Éva esete az almával, vagy a bábeli torony leomlása eshetett erre a napra.

Határ, Castro, Schönberg

Péntek 13-án született Határ Győző, a tavaly novemberben Londonban elhunyt Kossuth-díjas költő, író, aki 1914. november 13-án látta meg a napvilágot. Börtönben ült Horthy idején, aztán Rákosiék is becsukták a szegedi Csillagba, Kádárt már nem várta meg, 1956-ban emigrált. 1926. augusztus 13-án, ugyancsak pénteki napon született a kubai vezér, az egy hónap múlva 81. születésnapját ünneplő Fidel Castro. Mindketten magas kort éltek meg és ültek börtönben, de nem voltak különösebben balszerencsések. Arnold Schönberg osztrák zeneszerzőről feljegyezték: súlyos triszkaidekafób volt, azaz mániásan rettegett a 13-as számtól, noha maga is 13-án született, 1874 szeptemberében. Arra számított, hogy 76 éves korában fog meghalni, mert 7+6=13. Nemcsak hogy tényleg 76 éves korában hunyt el, de ráadásul péntek 13-án, éjfél előtt éppen 13 perccel.

A 13-as szám elkerülésére a babonás emberek akár cselhez is folyamodnak: Amerikában például sok hotelben a tizenkettedik emeletet a tizennegyedik követi, akadnak olyan repülőgépek, melyeken nincs tizenharmadik széksor vagy ülés, és olyan kórházak, amelyekben nincs tizenhármas kórterem.

Idén már másodszorra esik a péntek 13-ára, az első április 13-án volt. Tavaly is kétszer érezhették a misztikus nap hatását azok, akik hisznek a babonában.
– Számomra eddig csak szerencsét hozott ez a nap. Ilyenkor mindig rendhagyó dolgokat csinálok. Általában nem lottózom, és a pénzemet sem a kaszinó rulettkerekébe ölöm, de péntek 13-án mindig veszek egy szelvényt, és néhány ezret eljátszom – több-kevesebb sikerrel – árulja el Józsa Anita. Hogy a babonás lánynak valóban ezek a napok hoznak szerencsét, az is bizonyítja, hogy nemegyszer ilyenkor kapott prémiumot a munkahelyén.

Anitán kívül még sokan várnak csodát ettől a naptól, ezért feltétel nélkül Fortuna istenasszony kegyeire bízzák magukat. Katona Róbert, a Szerencsejáték Zrt. Szegedi Területi Igazgatóságának hálózati osztályvezetője kérdésünkre elmondta, kizárólag kereskedelempolitikai oka volt annak, hogy a korábban péntekenkénti lottósorsolást szombatra tették. Hozzátette: minden péntek 13-án érezhetően fokozódik az érdeklődés a szerencsejátékok iránt, ezért ilyenkor akciókat is tartanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt Muki édesanyja

Információink szerint nem jelenik meg a Pénzes Henrietta ellen elkövetett bűncselekmények miatt… Tovább olvasom