Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Péntek Norbi hazatért a moszkvai kezelés után

Hazatért Moszkvából Péntek Norbert, elvégezték rajta az első őssejtbeültetést. A szegedi fiú orosz orvosai szerint nagy remény van arra, hogy a deréktól lefelé megbénult fiú állapota néhány hét múlva látványos javulásnak induljon. Novemberig, amikor újra utazniuk kell, ismét össze kell gyűlnie a szükséges összegnek, ami a mostaninál kevesebb lesz, a számla végösszege azonban még így is megközelíti majd a kétmillió forintot.
Norbi a moszkvai kórházi ágyon. Fotó: DM/DV
Négy hónapja mutattuk be lapunkban Péntek Norbertet, aki egy autóbalesetben deréktól lefelé megbénult. A 17 éves fiatalember és szülei nem nyugodtak bele, hogy a fiú tolószékhez kötve lesz kénytelen élni. A jelenleg még kísérleti stádiumban lévő, úgynevezett őssejtkezelési módszer azonban, mely segíthet rajta, milliókba kerül. A Szeged Alsóvárosért Közhasznú Egyesület viszont számlát nyitott Norbinak, és adományok gyűjtésébe kezdett. Jó szándékú emberek összeadták az első kúra árát, így a fiú három hete elutazhatott a moszkvai magánklinikára, ahol a kezelést végzik.

Norbi és édesanyja a hét végén, élményekkel telve érkezett haza Oroszországból.
– Az első héten reggeltől estig jártunk különféle vizsgálatokra, köztük olyanokra is, melyekről Magyarországon még nem is hallottunk – mesélte Norbi édesanyja, Péntek Imréné Ági. – Kiderült: csak akkor végzik el az őssejtbeültetést, ha az összes eredmény megfelelő. Norbi szerencsére itthon nagyon jó kezelést kapott, így mindent rendben találtak nála.
Olyannyira, hogy a fiú orosz kezelőorvosa felajánlott egy másik gyógyítási módot is.

– Egy nyolcórás műtéttel „kitakarítanák" a gerincvelő sérült szakaszát, szabaddá téve így az őssejtek számára az utat – magyarázta az édesanya. – Ez a módszer 1-2 év alatt százszázalékoshoz közeli állapotba hozza vissza a betegeket, viszont van kockázata is: ha valami hiba történik, akár még a mostaninál is rosszabb állapotba kerülhet.
Mivel hirtelen kellett dönteni, Norbi és édesanyja az eredetileg is tervezett transzfúziós kezelést választotta. A fiút így négy napon keresztül injekciózták, hogy a csontvelőből előhívódjanak az őssejtek, majd ezeket, vérét átszűrve, összegyűjtötték. Két adagot a következő napokban már vissza is injekcióztak a gerincvelői folyadékba, és ezt ismétlik a következő alkalmakkor is.

A számlaszám

Aki készpénzadományt ajánlana fel Norbinak, a Szeged Alsóvárosért Közhasznú Egyesület erre a célra elkülönített számlájára fizetheti be, melynek száma: Partiscum 11 Takarékszövetkezet, 57600084-11080958.

– Azt mondják, három hét alatt jutnak fel az őssejtek a sérült részbe, ekkortól várható majd változás. Először a hasizom és a hátizom, valamint a vizeletszabályozás tér majd vissza. Szóval most várunk – mosolygott az anyuka. – Egyelőre megnézzük, hogy alakul Norbi állapota ettől a módszertől. Ha több beültetés után sem lesz változás, akkor majd elgondolkozunk a műtéten.

A kezelések mellett Norbival gyógytornász foglalkozott, de kapott elektromos kezelést, masszázst, és reflexológus is járt hozzá. Mindezeken kívül egy speciális kerékpáron naponta nyolc kilométert kellett letekernie megállás nélkül. Ezt az edzést itthon is kell folytatnia, így a családnak újabb kiadással kell szembenéznie: meg kell vásárolniuk egy ilyen kerékpárt, melynek ára 700 ezer forint.

Ez az utazás viszont valamennyi pénzüket felemésztette. Ráadásul novemberig, amikor újra utazniuk kell, ismét össze kell gyűlnie a szükséges összegnek, ami a mostaninál kevesebb lesz, mivel a repülőutat a következő alkalomtól a Malév ingyen biztosítja, és az előzetes vizsgálatokat sem kell még egyszer elvégezni. A számla végösszege azonban még így is megközelíti majd a kétmillió forintot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patkós Attila: Tisza-part

Mi a kedvenc helye? – kérdezzük Szeged és Csongrád megye lakóitól, közszereplőktől, és nem… Tovább olvasom