Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Pénteki tanévkezdés – kis dugóval

Kis torlódás a nagy napon. Elkezdődött az iskola, de a város élete nem borult föl. Egyelőre még nincsenek itt az egyetemisták, és a furcsa pénteki kezdés miatt sem volt igazi a reggeli csúcs.
Régen látott káosz alakult ki a Belvárosi hídnál. Fotó: Karnok Csaba
Elkezdődött. Határozottan éreztem, hogy itt az iskolaidő, amikor négy vidáman csicsergő lányka közé szorultam reggel a buszon. Most indul az igazi csúcsforgalom. Fönn is ragadtam a buszon, mert álmos-bambán igyekeztem utolsóként leszállni, de a kapkodó sofőr ezt úgy értelmezte: helyezkedem.

A mellettünk álló kocsikban a csemetéket szülők fuvarozzák. Itt is, ott is elsőnapos duzzogó vagy épp ettől földobott utódok ültek hátul. Újszeged–Szeged most még elég flottul ment. Ez még nem az az „igazi" csúcs. Ha lassul is busz a város felé haladva, egy nem túl sportos biciklis sebességét azért hozzuk.

A rakpartot már berendezték a halfőzéshez, káromkodik is miatta mindenki, aki rutinból arra venné az irányt. Dugul emiatt a kiskörút, a Dugonics téri zsúfolt körforgalom a buszokat is megfogja. Csak a villamos vág utat magának. Keményen. Csönget, hatalmas rántással vészfékez. Kék Lada állt elé, az anyósülésen a fiú térképet böngész, az apa a volánnál ijedten néz, hátul az anya szidja őket. Biztos albérletet keresnek a gyereknek, szezon van.

Egyébként öt új Volvo buszt vetett be az első iskolai napon a Tisza Volán – tudom meg már az irodájukban. A most albínó alacsonypadlósok idővel bekékülnek. Az utasoknak újra nagyobb, nyitható ablak jutott. Ez jó hír, mert az előző beszerzés buszaiból kicsukták a friss levegőt. Na, szellős azért ez sem lesz, Draskóczy István, a Volán helyi járataiért felelős vezetője szerint a szabványok nem engedik, hogy olyan nagy ablak legyen, mint a régi jó Ikarusokon, mert még kidugja a fejét az utas. A szép, új Volvók a város legforgalmasabb vonalain közlekednek.

Az SZKT is erősít: hétfőtől egy felújított villamossal többet vethet be. A cégnél az izgalmat mostanában az okozza, tudják-e tartani a saját maguk által diktált tempót. Mióta a 4-es vonalról is száműzték az öreg FVV-csuklósokat, olyan sok Tatrára van szükség, hogy a műhely alig győzi. Az SZKT szóvivője, Török Mónika azt mondta, szeptemberben összesen három felújított csuklós Tatrával bővül a villamospark. Beindult a 4A-s járat is, hétfőtől újra közlekedik a 7-es troli. Török Mónika szerint az igazi csúcsforgalom akkor kezdődik, ha jönnek az egyetemisták is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőtől járható a Bakay

Befejeződött a sínfelújítás a szegedi Kelemen utcán, a rakpartot viszont lezárták. Hétfőtől megint… Tovább olvasom