Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Pénzek, régiók, korrupció

Brüsszelben a tagállamok és a csatlakozni kívánó országok jelenlévő képviselőit két kérdés foglalkoztatja: az unió további bővítése, illetve a 2007-ben életbe lépő, hétéves új költségvetés. Ottjártunkkor az Európai Parlament plenáris ülésén éles vita zajlott a bővítésről, miközben az európai negyedben már épül a románok és a bolgárok háza.
Becsey Zsolt európai uniós parlamenti képviselő szerint akár egy évig is elhúzódhat Románia csatlakozása. Fotó: DM/DV
Az Európai Parlament (EP) ülésszakának utolsó napjaiban, a brüsszeli plenáris üléseken éles vita zajlik az unió további bővítéséről. A román és bolgár tisztségviselőket, képviselőket befogadó épületet már teljesen felhúzták az európai negyedben, bár szakértők úgy vélik: a nagyszámú magyar kisebbséget számláló déli szomszédunk valamint Bulgária belépése csúszik. Az Európai Bizottság csak ősszel dönt arról, hogy a két ország 2007. január 1-jén, vagy csak egy évvel később lehet az EU tagja.
– Pozitív, ha Románia az ottani magyarokkal csatlakozhat, ám sok kétely merül fel a román tagság ügyében – nyilatkozta lapunknak a múlt pénteki brüsszeli plenáris ülés előtt Becsey Zsolt európai parlamenti képviselő. – Az EP Gazdasági és Pénzügyi Bizottsága magyar tagjaként is felvetettem: kétlem, hogy a bolgár és román vám-, illetve adóhatóságok felkészültek lennének arra, hogy eleget tegyenek az uniós elvárásoknak és az uniós érdekek védelmének. A nemzetközi szakmai szervezetek értékelése szerint ugyanis súlyos a korrupció mértéke Románia és Bulgária illetékes hatóságain belül.

Az új költségvetési időszakban számunkra az egyik legfontosabb kérdés, hogy marad-e párhuzamosan egymás mellett a megye- és a régiórendszer, vagy – összhangban a kormányzat törekvéseivel – Magyaroszágon is nagyobb szerephez jutnak a régiók.

Kiemelten támogatják

Az EU 2007-ben életbe lépő hétesztendős költségvetéséből 33 milliárd euró áll Magyarország rendelkezésére. Ahhoz, hogy ez az összeg – uniós szaknyelven szólva – lehívható legyen a közösségi számláról, mindegyik tagállamnak meg kell határoznia, mire akarja a pénzt költeni. Ki kell építeni az intézményrendszert, amely egy-egy területen a pályázatok kiírását, lebonyolítását felügyeli. Az EU kiemelten támogatja az ipari technológiával épült – panel – lakások felújítását, a komplex kerületrehabilitációt, az energetikai fejlesztéseket. Lehetőség lesz a kétszámjegyű utak felújítására. A Nemzeti Stratégiai Referencia Kereten belül a gazdasági versenyképesség növelésére, a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére, a környezet-, víz- és természetvédelemre biztosítanak támogatást.

– A legfejlettebb régióra, Budapestre és Pest megyére egy külön fejlesztési program készül – mondta Kóti Éva, a Magyar Köztársaság EU melletti Állandó Magyar Képviseletének regionális politikáért felelős munkatársa. – A többi régió saját területi programot készít, az azonban még kérdéses, hogy ezen felül egy, négy, vagy akár hat régiót érdemes létrehozni. Erről a kormányzatnak kell dönteni.

Az EU-ban ötféle területi felosztás létezik, ezek egyike, a NUTS II. a következőket írja elő a régiókról: a terület minimum 23 ezer négyzetkilométer, a népesség legalább 1,8 millió. A régiók rendszere egyébként csak a magyarok számára idegen: Olaszországban, Hollandiában, Franciaországban, Belgiumban a 12–13. század óta van hagyománya ennek a közigazgatási egységnek. Az európai közösség alapítói saját magukra szabták a kabátot. Némi játéktér azonban az új tagállamok számára is adott: volt rá példa, hogy olyan régiót, amely elért bizonyos fejlettségi szintet, a támogatások érdekében kettéosztották, így továbbra is igénybe vehették az uniós pénzeket. Vagyis a területi és népességi előírásokat betartva, de lehet változtatni a régiók számát. Magyarország tekintheti magát akár egyetlen régiónak, de feloszthatja területét négy, vagy ennél több egységre is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kika is jönne Szegedre

Bevásárlóközpontot terveznek Szegeden, a Szabadkai út és Móravárosi körút kereszteződésében. Lapunk… Tovább olvasom