Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

˝Pénzen akartam örömöt venni˝

Szeged - 20 évig szobafestőként dolgozott, most Kárpátalja legnagyobb szenvedélybetegeket gyógyító missziójának lelkésze Pocsai Sándor. A magát vándorprédikátorként bemutató férfi azt mondja, szakmunkásként mindene megvolt, örömöt azonban pénzén nem tudott venni.
Három napig vendégeskedett Kübekházán Kárpátalja legnagyobb szenvedélybetegeket gyógyító missziójának vezetője, Pocsai Sándor. A csongori református lelkész esténként előadásokat tartott a faluban, saját életével mutatva példát arra, hogy a hit mennyire megváltoztathatja egy ember életét.

– Vallásos családba születtem, hároméves korom óta templomba jártam – kezdte történetét a lelkipásztor.

– A paraszti létnél azonban többet szerettem volna magamnak, így amikor 4 évesen egyszer azt láttam, hogy a szobafestők melegben dolgoznak, esznek, isznak, és a végén még egy marék pénzt is kapnak, elhatároztam, hogy én is erre a pályára lépek. Ki is tartottam emellett, ennek köszönhetően pedig hamarosan gazdag ember lettem. Mire betöltöttem a 18-at, már egy Lada árát megkerestem – Pocsai Sándor.

A férfi hamarosan meg is nősült, két gyermekével pedig teljes lett az élete. Párjával azonban rivalizáltak a pénzkeresésben, így hamarosan már nem tudtak a vagyonukkal mit kezdeni. – Építkeztünk, külföldről öltözködtünk, két autóval jártunk, az életünk viszont sivár lett. Hamarosan a váláson gondolkodtunk, miközben én egyre gyakrabban nyúltam a pohár után, és mentem el az éjszakába. Pénzen akartam örömöt venni.

A férfi élete akkor változott meg, amikor unokatestvére meghalt, és emiatt lelkészhez ment. Hívő emberként ajánlatot kapott: nem próbálná-e meg ezt a pályát.

A kárpátaljai vándorprédikátor, Pocsai Sándor nem csak lelki segítséget nyújt. Kübekházán a pogácsakészítésből is kivette a részét. Fotó: Karnok Csaba
A kárpátaljai vándorprédikátor, Pocsai Sándor nem csak lelki segítséget nyújt. Kübekházán a pogácsakészítésből is kivette a részét. Fotó: Karnok Csaba

– Nem gondoltam, hogy erre alkalmas vagyok, hiszen sosem voltam bőbeszédű. De hazamenve felütöttem a Bibliát, és az pont egy olyan résznél nyílt ki, mely választ adott kishitűségemre. Sosem tapasztaltam még korábban Isten jelenlétét, ezért akkor annyira megijedtem, hogy kimentem a házból, és nem is mertem egy darabig visszamenni.

Sándor családja előtt is titkolta, hogy készülni kezdett a lelkészi pályára. Két hónapos próbaidőt kért, másfél hónap után már négy gyülekezetben helyettesített. Így lett a szobafestőből lelkész.

– Azt hiszem, ha a pályán maradok, ma már nem élnék – gondolkodott el életútján.

– Emberileg mindenem megvolt, mégis hiányzott valami az életemből. Értelme azonban mindenképpen volt annak a 20 évnek: sok családban megfordultam, és láttam sok nyomorúságot is. Ezért határoztam el, hogy segítek ezeken az embereken. Tizenhat éve működtetem a missziót, amelyben több mint 6000 alkoholista, drogos, elvált vagy más miatt a padlóra került ember fordult meg. Sokaknak rendbe jött az élete, és egy hatalmas családdá váltunk. Festőként nem volt már meg az örömöm, itt viszont ezt megkaptam azáltal, hogy visszahozhatok embereket a kilátástalanságból.

Pocsai Sándor egész családja lelkész lett. A gyülekezetet fia vette át, ő maga pedig egész Kárpátalját bejárja vándorprédikátorként. Arra a kérdésre, hogy a mai modern világban meg lehet-e még szólítani az embereket a vallással, egyértelmű igennel felelt.

– Az Isten-kérdés nem valami régimódi dolog. Ma is szükségük van rá az embereknek. Elég csak látni az értelmetlen válásokat: sajnos ma már nincs értéke a szemünkben a másik embernek. Sok minden mást sem tudunk értékként kezelni Isten nélkül – ezért tart ott a világ, ahol.

Olvasóink írták

 • 10. sikan 2013. október 11. 22:46
  „"Két hónapos próbaidőt kért, másfél hónap után már négy gyülekezetben helyettesített." Ez a papi gyorstalpaló! Ide kell küldeni a munkanélkülieket, erre van szüksége az egyre rosszabbul élő népnek! Az egyházaknak ad az állam bőséges támogatást, így szépen fellendülne, javulhatna sokak sorsa a missziók (és milliók) által. Nem csak szobafestők, diplomások is jelentkezhetnek, nekik könnyebb elsajátítaniuk a prédikációk szövegét, már van bőven gyakorlatuk a sok tananyag elsajátítása révén (csak ne herdálják el magukra a támogatásokra szánt pénzeket!).
  9. Roland1000:
  Szerintem ez másik cikkhez készült! Sajnálom a szerencsétlen családot, de Attila nagyon felelőtlen volt! Ennek ellenére mielőbbi gyógyulást kívánok neki, hogy valamilyen módon ő tudja segíteni kis családját, s ne ő szoruljon támogatásra! Sokaknak sikerült már talpraállniuk hasonló tragédia után, neki is sikerülhet!”
 • 9. Roland1000 2013. október 11. 18:53
  „Kívánom Attilának, hogy a lehetőségeihez mérten gyógyuljon meg teljesen, és tudja megtalálni a családjában azt az örömöt, ami átsegíti ezen a tragédián! Ez egy szörnyű tragédia. Egy pillanat..., és életek vannak romokban.”
 • 8. Roland1000 2013. október 11. 18:45
  „" Elég csak látni az értelmetlen válásokat: sajnos ma már nincs értéke a szemünkben a másik embernek."

  Úgy ám! Egy gyilkosságot akár börtön nélkül meg lehet úszni...”
 • 7. fenyő 2013. október 11. 16:40
  „5. Nem, nem önben van a hiba !
  Sajnos az emberek többségének a jó hír, nem hír. Tökélyre fejlődött a közömbösség, rosszabb esetben a mocskolódás, dühöngés, egymás gyalázása. A pozitív híreken nem lehet " csámcsogni ". Amikor az ember keresi a TV csatornák közt azokat, amelyekből nem ömlik a vér, a tűz, a robbantás, az öldöklés, az ármánykodás, akkor az az érzésem, hogy ugyanaz a történet folytatódik minden csatornán más - más szereplőkkel.( 4-5 csatornát kivéve !) Egy kaptafára készülnek a filmek, ezen szocializálódnak a tömegek, így ne csodálkozzunk, hogy a szeretet, a jóindulat, a segíteni akarás meg sem érinti lassan őket.
  Remélem jó irányba fog változni a "kultúra" és az emberek ízlése. ( Térjünk vissza a jó könyvekhez! )
  Elismerésem a Pocsai családnak.”
 • 6. petrov 2013. október 11. 16:31
  „Nincs ebben semmi rossz. :) Tisztelek minden jóakaratot, bármilyen fogantatásból is származik.

  Ha szigorúbb akarok lenni, akkor azt mondanám: nekem kevés az általános "Istenhit", mert attól még senki nem lesz jobb, hogy hiszi az Istent. Meg van írva ugyanis; "az ördögök is hiszik, és rettegnek..."

  Aki viszont személyes gyarlóságán keresztül találkozik a szentséggel a tisztasággal, az isteni emésztő tűzzel, és Krisztusban elnyeri a kegyelmet, (Jézus az Isten áldozati báránya) nos ez esetben beszélhetünk kereszténységről, és nem valami ködös általános kultúrmázzal leöntött "istenhitről".

  Ezért mondtam hogy hívőnek kevés. Nem hívőnek pedig sok, mert a racionalitás padlót fog amikor azt olvassa, "megijedtem Isten jelenlététől és kimentem az utcára..." Miért ? Ott nem volt jelen ?

  Ha már lúd, legyen kövér. Ha már református lelkész, akkor tegyen bizonyságot az ő megváltó Uráról és Krisztusáról, mert anélkül csak emberi erőlködés, (még ha jó szándékú is), az egész !

  Ha pedig még nem találkozott Krisztussal személyesen, akkor hiába a lelkészi diploma, csak iparos-lelkész ő, és nem Krisztus tanítványa !”
 • 5. partizánok 2013. október 11. 11:55
  „Magyarázza már el valaki, mi ebben a rossz!?
  Mert én csak jót látok.
  Lehet bennem van a hiba....”
 • 4. KamuNeni 2013. október 11. 11:54
  „Nem kell leszolni. Sok emberen segit es ezt kevesen mondhatjatok el magatorol. Annak akinek segit o jelenti a vilagot. A legfontosabb ember az eleteben, mert mast is segithetett volna vagy nem nem kellett volna neki segiteni egyaltalan.”
 • 3. jozkó 2013. október 11. 11:37
  „Ezt a sületlenséget!
  És most mi jön?
  Politikusi pálya?
  Ott lehet ám igazán "segíteni"...”
 • 2. pachakuti 2013. október 11. 11:28
  „Aki ismeri Kübekházát és annak polgármesterét, nem lepődik meg, miért pont ott vendégeskedett a "vándorprédikátor" és csongrádi lelkész.”
 • 1. petrov 2013. október 11. 08:11
  „Sándor lelkész bizonyságtétele nem győzött meg. Hívőnek "kevés", nemhívőnek "sok". /Bocsánat./”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjszaka irány a múzeumok meg a dóm tornya!

Nemcsak nappal, éjjel is remek programok várnak ezen a hétvégén mindenkit! Íme a kínálat! Tovább olvasom