Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Pénzjutalommal és bírsággal ösztönöznék az orvosokat

Jutalmaznák és büntetnék is az orvosokat januártól egy készülő rendelet szerint: pénzt kapnának, ha olcsó gyógyszert írnak fel a betegeiknek, és ők fizetnének, ha nem adnának részletes tájékoztatást minden páciensüknek a betegségük gyógyítására alkalmas összes készítmény áráról és mellékhatásairól.
Keresettebbek lesznek az olcsóbb gyógyszerek. Fotó: Schmidt Andrea
Egy készülő kormányrendelet szerint januártól pénzjutalommal ösztönöznék a takarékosabb gyógyszerrendelést: a hatékony, de olcsó terápiát felíró orvosok évente akár kétszázezer forintot is összegyűjthetnek, ha spórolnak az államnak. Ehhez nem kell mást tenniük, mint két ugyanolyan hatóanyag-tartalmú gyógyszer közül az olcsóbbat felírni pácienseiknek. Az egészségügyi minisztérium milliárdos megtakarítást remél, ha az intézkedést bevezetik.

Az orvosok azonban mindezt másként látják: szerintük a tervezet megvalósításával sem maradna több pénz az államkasszában. – Az egészségbiztosító idén áttért a hatóanyag szerinti fix támogatásra. Ez azt jelenti, hogy az egymással helyettesíthető készítmények esetében a drágább és az olcsóbb gyógyszerek közti különbséget a betegek fizetik. Vagyis: teljesen mindegy, hogy az orvos mit ír fel, és a beteg mit vásárol, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár gyógyszerkasszájában ugyanannyi pénz marad, mint most – magyarázta Borsi Éva, a Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei háziorvosi szekciójának elnöke.
Véleménye szerint az intézkedés semmi másra nem alkalmas, mint hogy korlátozzák gyógyítás szabadságát, semmibe véve az orvosoknak a terápiás eljárások alkalmazása során, hosszú idő alatt megszerzett tapasztalatait.

A szakember szerint azonban van egy még ennél is átgondolatlanabb része a javaslatnak. Azt is tervezik ugyanis, hogy jövő évtől pénzbüntetéssel sújtják azokat az orvosokat, akik nem tájékoztatják betegeiket egy adott gyógyszer helyettesíthetőségéről, valamint arról, hogy melyik készítmény mennyibe kerül, és milyen mellékhatásai vannak. Ennek alapján kellene ugyanis felajánlani a betegnek, hogy válasszon: melyik pirulát írják fel neki. A tájékoztatás megtörténtét a beteg aláírásával is hitelesítenie kell.

– A jelenleg is túlzsúfolt járóbeteg-rendeléseken ez kivitelezhetetlen – mondta Borsi Éva. – Csak el kell képzelni: a váróban ül majd negyven beteg, amíg az orvos megpróbálja elmagyarázni minden betegnek, mi hogyan hat, mi mennyibe kerül.

A Magyar Orvosi Kamara nyilatkozatában hűen tükröződik a gyakorló orvosok egyöntetű véleménye: a készülő rendelet egyetlen eredménye az lenne, hogy megbénítaná a betegellátást. A gyógyszerkassza évről évre visszatérő, ráadásul előre betervezett hiányát pedig szerintük nem az orvosok értelmetlen adminisztratív terheinek növelésével kellene megoldani, hanem például egy új támogatási rendszer bevezetésével, ami mindenkit, orvost és beteget egyaránt arra ösztönözne, hogy ne szedjen a magyar beteg olyan sok gyógyszert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliós kártérítést ítéltek egy horgosi családnak

A kértnél jóval kevesebbet, de még így is több millió forint kártérítést ítélt meg a bíróság egy… Tovább olvasom