Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Pénzt hozhat a cégeknek az internetes honlap

Szeged - Alig találni ma már olyan céget, amelynek nincs még saját weboldala. Megkérdeztünk internetes portállal rendelkező felhasználókat, milyen előnyei vannak a világhálón való jelenlétnek.
Az eső is eleredhet a monitoron látható felhőből, és a pizza is automatikusan gőzölög – ilyen és ehhez hasonló grafikákat láthatunk egy-egy cég internetes portálján.

– Hat-hét évvel ezelőtt már készítettem honlapot a vállalkozásomnak, de akkor még csak ismerkedtek az emberek a világhálóval, különösebb előnyt nem jelentett. Az elmúlt két-három évben azonban az interneten rendelők száma a duplájára növekedett, ez az összforgalomban is érezhetővé vált – magyarázta Erdősi Róbert, egy szegedi pizzás cég tulajdonosa. Fontosnak tartja, hogy egy weblap folyamatosan megújuljon, ezért a különböző ünnepek alkalmából mindig más beköszönő oldalt készíttetett, és amellett, hogy a regisztrált vendégek kedvezményekben is részesülnek a rendelt pizza árából, e-mailben üdvözlést is kapnak névnapjuk alkalmából. A pizzéria vezetője elmondta, a világhálón vásárlók többsége fiatal, és nemcsak a kényelem, a kíváncsiság is készteti őket az internetes rendelésre.

Egy szegedi pizzás cég honlapja – egyre többen rendelnek az internetről. Fotó: Frank Yvette

Sándor Zsuzsanna, aki már tizenkilenc éve egy szegedi ingatlanközvetítő iroda tulajdonosa, elmondta: régen szájról szájra terjedt a jó szakemberek híre, az internet segítségével viszont országosan ismertté vált. Ennek köszönhetően jelentősen megnőtt az ügyfélköre. Mostanában már azon sem lepődik meg, ha Írországból, Svédországból és az Egyesült Államokból keresik fel kint élő magyarok, és érdeklődnek, mire elegendő az összegyűjtött pénzük. Tapasztalatai szerint a fiatalabb, potenciális ügyfelek már inkább az internetről választják ki, melyik ingatlant érdemes megnézni.

A legrövidebb út

– Nem utolsó szempont, hogy egy weblapnak jó grafikája legyen, mutatós legyen, de sokkal fontosabb, hogy az interneten „szörföző" látogatóközönség rögtön rátaláljon a keresett oldalra. Ez azonban speciális szerkesztést igényel – magyarázta Horváth Zoltán, aki egy szegedi webstúdió tulajdonosa és elengedhetetlennek tartja a keresőmarketing alkalmazását. Ez azt jelenti, hogy egy weblap elkészítésének során, vagy egy elavult rekonstrukciójának esetében, ők biztosítják, hogy ügyfeleik oldala az első tíz-húsz ajánlat között szerepeljen, amikor a Google-ban egy kulcsszóra keres a böngésző. Ehhez az kell, hogy a Google illetékesnek „érezze" azt a bizonyos weblapot. Ez úgy érhető el, hogy sok szakmai szöveget tartalmazzon az oldal, illetve a különböző link gyűjteményekben magas legyen a rá hivatkozók száma.

– Nyolc éve csináltattam saját internetes oldalt, de egy vendégem sem annak segítségével kereste fel a szépségszalonomat. Jobbnak láttam megszüntetni – osztotta meg tapasztalatait Lehőcz Szilvia szegedi kozmetikus. Saját honlapnak most sem látja értelmét, de elmondta, egy olyan speciális, természetes alapanyagok felhasználásával készült magyar termékkel dolgozik, amelyet csak a hozzá hasonló szaküzletekben lehet megvásárolni. Szeretne felkerülni a gyártó cég honlapjára, így majd szegedi referenciaüzletként bárki megtalálhatja.

– Egy egyszerűbb weboldal – amely maximum tíz szöveges oldalt tartalmaz – körülbelül már három hét alatt elkészülhet, és a szegedi árakat tekintve 50-150 ezer forintba kerül. A webáruház nagyságú oldalak már több hónapos munkát is igényelhetnek, és 150 ezer forinttól kezdődően akár több száz ezer forintot is fizethet érte a megrendelő – magyarázta a szegedi Bedő Tibor, aki weboldalfejlesztéssel foglalkozik. Elmondta, ha az interneten egy honlapot regisztrálunk, ahhoz saját nevet kell vásárolnunk, amely két évre körülbelül háromezer forintba kerül. A névhez tárhelyet is kell bérelnünk. Ennek ára mérettől függően három és tízezer forint közötti költséget jelent évente. A nagyobb cégeknek folyamatos karbantartást is érdemes igényelniük, a szolgáltatáshoz tartozik, hogy folyamatosan frissítik internetes portáljukat. Havi összege 1000-5000 forint.

Mindenféle anyagi kötelezettség nélkül is lehet honlapja bárkinek. Az ingyenes tárhelyek használatáért cserébe nem egyedül a tulajdonos határozza meg a regisztrált nevet, reklámot is feltehet az oldalra a szolgáltató.

Kis fantáziával és weblapsablonok segítségével mi magunk is készíthetünk saját honlapot.

Olvasóink írták

 • 13. Jenci 2008. január 30. 21:01
  „Roland fiam, teljesen igazad van!Minden péztárca kérdése!”
 • 12. Roland 2008. január 30. 18:52
  „Kedves hgabor!
  "a többség már döntött a minőség mellett" ???
  A márkás autó számomra (és sok más átlag ember számára is) nem DÖNTÉS kérdése, hanem pénztárcáé. Hiába szeretne valaki mercit, ha nem engedheti meg. Ezek az emberek elégedettek az olcsóbb dolgokkal is, sőt akik keményen megdolgoznak az áráért, azok nagyra becsülik, és boldogok, hogy egyáltalán van valamijük.
  Aki számára viszont csak döntes kérdése, hogy milyen autót vesz, az soha nem fogja megérteni, hogy miért felel meg valakinek egy olcsóbb autó, olcsóbb honlap. Én viszont úgy látom nem csak méreg drága autók rohangálnak az utcán. Igény van olcsóbb dolgokra is.
  Persze akiknek döntés kérdése az ilyesmi, az vegyen drága dolgokat. Ha megtehetném én is ezt tenném, de nem, így boldog vagyok azzal, amim van.

  "tapasztalatait kivetíti az egész autóiparra" -ez így nem igaz. A cikkben világosan le volt írva, hogy több százezerért kaphatunk sokkal jobb honlapokat is. De az számomra amúgy is egyértelmű, hogy pénzért a határ a csillagos ég is lehet.”
 • 11. Tomi 2008. január 30. 12:46
  „Zexxen! Szerintem Te is tudod, hogy minden nagy cég kicsiként kezdte el tevékenységét, majd szépen kinőtték magukat. Én nem nevezném a kisebb vállalkozásokat garázscégeknek.
  Tekintsd meg egyik társaságunk honlapját: www.epuletdiszek.hu Nem egy sablonokból összeollózott, bár nem is agyonbonyolított, de talán elegendő információtartalommal ellátott honlap.
  Vevőink, látogatóink visszajelzései alapján elkezdtük a frissítést, mert mindig van min javítani, reméljük most is elégedetten zárodik a webfejlesztésünk, mert szakembereink ismét azt készítik el nekünk, amit megrendeltünk/szeretnénk!
  HGabor! Mi teljeskörű információt kaptunk mielőtt megrendeltük a weboldalainkat, azaz cégeink anyagi lehetőségeit és jövőbeli terveit figyelembevéve alakítottuk a webfejlesztések árajánlatát.”
 • 10. Jenci 2008. január 29. 19:37
  „Kedveseim:)!
  Mért bántjátok a kis "garázscégeket"?Talán azért mer ők magasan képzett szakemberek, akik igenis tisztességesen dolgoznak!
  Attól hogy valakinek nagy a cége és sok a pénze még nem lesz "webszakértő"!!!!!”
 • 9. hgabor 2008. január 29. 19:16
  „Isti, itt nem arrol van szó, hogy minden kis cég szánalmas, vagy hogy szakmailag nulla lenne. Viszont a cikk által hivatkozott, sőt le is fotózott pizzás oldal az, és ahogy nézem a késztítő cég többi weboldala is hasonló minőségű. Ezt etalonként bemutatni pedig nem igazán szerencsés.
  Az design nyilván egy szubjektív kategória, nem lehet egy általános grafikát tervezni, ami az összes látogatónak egyformán tetszik, de azért létezik ergonómia, harmónia és arányosság, ami mentén azért megfejthető, hogy mitől szép egy oldal, és mitől nem. De a webfejlesztésben van objektív minőségi mérce is, ez pedig a szabványosság és az aktuális technológiák használata. A hivatkozott oldalak például a 90-es évek végén használatos technikával készültek (HTML4, táblázatos szerkezettel), sőt a pizzás oldal forrásában vicces dolgok is felbukkannak, pl: content="Paint Shop Pro X". Az elavult szerkezet pedig a megrendelőnek is probléma, mert ha például fel kell újítani a weboldalát, akkor ezeket gyakorlatilag a nulláról kell újrakezdeni, mig egy XHTML+CSS oldalnál a tartalom könnyen kinyerhető, a kinézet könnyen átszabható. Hosszab távon tehét igen is híg lehet az a lé. De majd nyilván a piac eldönti, kire van szükség, csak addig van aki fut még pár kört. :) Aki autót vesz, nézheti úgy is, hogy kell négy kerék meg egy motor, és akkor neki a legjobb választás a Trabant, mert tudja ezeket, és olcsó is. Akinek több szolgáltatásra van szüksége, az többet is kell fizessen érte. Aki teljesen egyedi autót akar, nyilván az fizeti a legtöbbet. A cikkel az a baj, hogy a szerzője elmegy a Trabant gyárba, és utána a tapasztalatait kivetíti az egész autóiparra. Ez alapján nyilván van aki felháborodik, hogy egy Mercedes miért kerül 5-10-szer többe, de ahogy az utakat elnézem, a többség már döntött a minőség mellett.”
 • 8. zexxen 2008. január 29. 06:22
  „Köszönöm Ági, hogy leírtad. Nekem a cikk elolvasása után, csak a "nevetséges" gondolatra maradt időm.
  Tomi! Lássuk a "webstúdió tulajdonosának munkáit"! Vagy inkább ne! Ez a baj ezzel a szakmával, hogy kezdő amatőrök profinak adják ki magukat és azt hiszik, évi 10000-ért megváltják a világot. Persze ha ők is fizetnének adót, járulékkat, esetleg alkalmaznának pár munkatársat, gyorsan rájönnének, hogy mekkora baromságot beszélnek. Persze aki csak egy garázsért fizet és semmibe veszi a szerzői jogokat, (illegálisan használ szoftvereket) addig prédikálhat vizet.
  Szerintem is szánalmas!”
 • 7. Zsolt 2008. január 29. 00:36
  „Sablonból mindenki tud weboldalt csinálni.. de az olyan is! Pár szöveges rész 1 oldalon keresztül nem weboldal.. szánalmas”
 • 6. Tomi 2008. január 28. 21:27
  „Ezúton szeretném jelezni Neked, hogy előbb tekintsd meg webstúdió tulajdonosának munkáit, és csak utána használd az idézőjelet és a jelzőket, mert célszerű meggyőzödni rágalmak valóságáról.
  Csak nem egy nagy webfejlesztő cégnél dolgozol? :-))
  Szívesen cserélnék Veled gondolatokat az olcsó hús és a webfejlesztők kapcsolatáról.”
 • 5. Isti 2008. január 28. 19:39
  „Lehet, hogy a kisebb cégek szerinted szánalmasak,szakmailag nullák.
  Szerintem meg sok közülük ugyanazt a minőséget nyújtja, mint a nagy cégek, csak nem 5x-ös áron.
  Magam részéről úgy vagyok vele, minek fizessek ugyanazért 5x többet. Csak mert neves nagy cég készíti el?
  Azt hiszed a nagy cégek "szakértői" jobbak? Kifizettetik a többezer forintos órabért a keresőmarketing-specialistára, aztan nem csinalnak semmit.
  Nekem a lényeg az, ha valaki eredményt mutat fel. Es ha ezért még kevesebbet is kell fizetni az plusz öröm.:)”
 • 4. Agi 2008. január 28. 15:54
  „Ez a cikk a szánalmas kategória egyik remeke.
  Amit itt összehordtak a weboldal fejlesztéssel foglalkozó "szakértő" és a webstúdió tulajdonos, annak semmi köze ehhez a szakmához, csak el akarják adni a szánalmas, szakmailag nulla, gagyi előre gyártott termékeiket. Az, hogy a cikk írója képes leírni a cikkben, minden utánajárás után, amiket ezek az emberek állítanak, az a média szégyene. Nézzék már meg a referenciákat, mielőtt elhiszik amit ezek az emberek összehordanak!
  Ez a bannercsere hülyeség amivel a szegedi cégeket hülyítik, röhej. Mondja már meg nekem valaki, miért jó az, ha egy honlap, aminek semmi köze a kertészethet, a tuja.hu és egyéb nem releváns bannerekkel van tele????

  Van szegeden olyan cég is, akik értenek is ahhoz amit csinálnak! Talán őket kellett volna meginterjúvolni!
  Ez a sok garázscég az oka annak, hogy minden dilettáns azt hiszi tud weboldalt fejleszteni!
  évi 10000 ft-ért ugyan milyen minőségű üzemeltetési szolgáltatást tud nyújtani az a szolgáltató?

  Persze, kellenek ezek a cégek, hogy miután egy-egy munkát minimális pénzért elkészítenek és a cégek rájönnek, hogy olcsó húsnak nagyon híg a leve, mehetnek új honlapot csináltatni azokhoz, akik valóban értenek hozzá.

  Minden józan embert kérek, ezt a cikket felejtse el!”
 • 3. Misi 2008. január 28. 09:59
  „A pizzás céghez lenne egy megjegyzésem: Ha az alapanyagok minőségét figyelnék akkora odadással, mint ahogy az oldalukat babusgatják, biztos vagyok benne, hogy sokkal több megrendelésük lenne!!! Jómagam régóta rendelek tőlük, azonban egyre kevesebb alkalommal, mert lassan ehetetlen és méregdrága amit kihoznak! :( De hogy jót is mondjak, az oldal valóban tetszetős és a futáraik baromi jó arcok!”
 • 2. Jo Bacsi 2008. január 26. 09:33
  „Nem nevetseges mert a naci APEH szervezet ezt is megfogja adoztatni es bezarja ezt a lehetoseget is azok elol akik penzt akarnak csinalni. Magyraorszagon nem engedik hogy valaki vagy valami ceg is penzt csinaljon. Sorra mennek tonmkre nagyok es kicsik egyarant. Ez a vilag velemenye magyarorszagrol.”
 • 1. zexxen 2008. január 26. 08:08
  „nevetséges!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok múlik az időbeosztáson

Szeged - Egy nemzetközi felmérésből kiderült, hogy a magyarok többsége nincs megelégedve… Tovább olvasom