Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Percenként járnak a tilosban a gyalogosok

Szeged - Sok szegedi gyalogos fittyet hány a piros lámpára, vagy a kijelölt gyalogátkelő helyett a rövidebb, ám szabálytalan utat választja. Az emberek türelmetlenségükkel, munkából való késésükkel indokolták vétségüket. November végéig a rendőrök fokozottan ellenőrzik a szabálytalankodó gyalogosokat és kerékpárosokat.
A Diófa vendéglőhöz közeli gyalogátkelőnél és a Csongrádi sugárút végi kiserdőnél néztük meg: mit jelent a járókelőknek a tilos jelzés, illetve a zebrát választják-e a rövidebb út helyett. November végéig ugyanis országos közúti ellenőrzést tart a rendőrség: a gyalogosokat és a kerékpárosokat figyelik.

A hatóság célja, hogy megakadályozzák a zebrákon a gyalogosok tilos jelzés alatti áthaladását, illetve a kijelölt gyalogátkelő közelében a nem gyalogátkelőhelyen történő közlekedést. A kerékpárosokat pedig azért ellenőrzik, hogy kiderüljön: a biciklis fogyasztott-e szeszes italt vagy más bódító szert, mielőtt nyeregbe pattant.

A Diófánál tíz percig időztünk. Alig szálltunk ki az autóból, amikor két fiatal lány egymást követve ment át a tilosban. Szomorúan tapasztaltuk: sok gyalogos amint látja, hogy nincs jármű a közelben, a piros ellenére nekiindul. Az első szabálytalankodót általában többen is követik.

Sokan választják a rövidebb utat a Csongrádi sugárút végén. Fotó: Miskolczi Róbert
Sokan választják a rövidebb utat a Csongrádi sugárút végén.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Nehéz kivárni, amíg zöldre vált a lámpa? – tudakoltuk Lengyel Tamástól. A biciklis férfi bő egy percig állt a pirosnál, majd ezt megunva még mindig a tiltó jelzés alatt átsuhant a másik oldalra. – Naponta egyszer-kétszer biztosan megsértem a szabályokat. Lehetetlenség kivárni a zöldet – magyarázta a férfi. Mit szólt volna egy helyszíni bírsághoz? – Sem iratok, sem pénz nincs nálam. A szabálysértést természetesen elismertem volna – válaszolt. A fent említett időtartam alatt gyalogosok, kerékpárosok vegyesen, összesen tízen keltek át a piroson.

Alapvető hiányosságok

A fokozott ellenőrzésre a rendőrség szerint azért van szükség, mert a tapasztalatok azt mutatják: a gyalogosok és a kerékpárral közlekedők közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal.

A Makkosházi körúti troli- és buszmegállótól félszáz méterre kijelölt gyalogátkelőhelyen lehet áthaladni a MediaMarktig. A tömegközlekedési járművekről leszállók mégis előszeretettel használnak egy másik utat, ami pár méterrel feljebb, tilosban vezet a túloldalra. Negyedóra alatt itt és a közelben tizenöt gyalogos vétett a közlekedési szabályok ellen.

– Általában nem szoktam tilos helyen átmenni, de már két perce a kasszában lenne a helyem. A bírságot azért nem szívesen fizettem volna ki – mondta egy szőke hajú nő az elektrotechnikai áruház felé sietve.

50-ből 36 járókelő vétkezett

Csongrád megyében a rendőrök október 6-áig lakott területen belül 82, azon kívül 50 helyszínen ellenőriztek 50 gyalogost és 487 kerékpárost. – Huszonhét gyalogost kellett figyelmeztetnünk, néggyel szemben pedig 23 ezer forint helyszíni bírságot szabtak ki kollégáink. Öt járókelő ellen szabálysértési feljelentést tettünk – tudatta lapunkkal a razzia első napjainak eredményét Pál János rendőrségi szóvivő. A rendőrök 16 biciklist is figyelmeztettek, huszonnégyükkel szemben 149 ezer forint helyszíni bírságot szabtak ki, négyük ellen szabálysértési feljelentést tettek.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. dornita 2008. október 10. 13:51
  „Na , jó, akkor most egy picit békén hagyva a gyalogosokat, foglalkozzunk már egy kicsit a kerékpárosokkal! Helyszín: Temesvári körút, járda( ami ugye a gyalogosoké, pláne, hogy a másik oldalon ott van a gyönyörű szép kerékpárút. ) A járdán kb. 5 percenként SZÁGULD el egy kerékpáros. Az óvodások békésen, lassan sétálgatnak, az óvónő mindennap megvívja a maga csatáját a biciklisekkel, hiába. Még az sem hatja meg őket, hogy esetleg elütik a kicsiket, mert ha a csoport mögött száguld, és egy gyermek váratlanul kilép a sorból, elképzelhetjük, mi történik. De ez sem szent nekik, nem érdeklik őket, pedig A JÁRDÁN KERÉKPÁROZNI, SZABÁLYTALAN!!!!!!!!!!!!!!! Ha szól az ember, ordítanak, üvöltenek, a gyerekek füle hallatára, még nekik áll feljebb. Tervezzük a rendőrségi feljelentést, hiszen ( ha akarnának) 1 óra alatt kaszálhatnának a rend éber őrei. De idág még nem tűnt fel senkinek, hogy a körúton járdán bicikliznek, szemben pedig a kerékpárút ÜRES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 47. polgár 2008. október 10. 12:48
  „Én csak annyit kérdeznék, hogy minek menjek a (lámpa nélküli) zebrához, ha ott is ugyanúgy megállás nélkül, dudálva, k.rva anyázva hajt keresztül az autó, mint ahol nincs zebra?
  Akkor nem tök mind1, hol kelek át?

  Lámpás átkelőhely más kérdés, ott természetesen megvárom a zöld jelzést.”
 • 46. B@ndy 2008. október 10. 01:32
  „Én meg szoktam nyomni a gombot és kivárom a zöldet, DE LÁTOM A TÖBBIEK ENGEM NÉZNEK BUNKÓNAK ÉRTE !!!
  De tényleg sok idióta gyalogos meg biciklis átmegy a piroson !
  Az ellenőrzés jó ötlet, de egész évben ott lehetnének mert ha elmúlik utána ugyanúgy lesz...
  Miért nem szerelnek fel térfigyelő kamerát?”
 • 45. benq 2008. október 09. 19:52
  „http://mrahalom.myminicity.com/env”
 • 44. Tahószegedi 2008. október 09. 19:05
  „Na végre, már kezdtem azt hinni megszünt a KRESZ szabályozás a gyalogosokra vonatkozóan.

  Aki nem a kijelölt gyalogátkelőhelyen megy át: 10.000.-Ft
  Aki lelép a villogó zöldnél: 12.000.- Ft
  Aki a piroson átszalad:15.000.-Ft
  Aki halazatban követi el: 30.000.-Ft
  Aki mindezt kézenfogott gyerekkel: 50.000.-Ft

  ZÉRÓ tolernacia!!!!!! Itt is”
 • 43. gy.b. 2008. október 09. 18:11
  „Nem ertem ezt a nyavajgast. Tartsa be az autos, a gyalogos es a kerekparos is a szabalyokat. Miert kell mindig egymasra mutogatni?
  Ahelyett, hogy egymasnak jo peldat mutatnank, mindig csak a kibuvokat keressunk. Minap lattam, hogy anyuka, apuka megy at az uton a 5-6 eves kislannyal, holott a zebra kb. 20 meterre volt. Ilyen mentalitassal mit varunk? Ezzel a peldaval vajon a gyerek majd be fogja tartani a KRESZt?”
 • 42. xyxyxyxyxy 2008. október 09. 17:34
  „Segédmotorra rendszám+bünti
  gyalogos nem jó helyen megy bünti
  kerékpáros nem tartja be a kreszt bünti
  az állam meg gazdagodik.”
 • 41. joy 2008. október 09. 17:08
  „"Alapvető hiányosságok

  A fokozott ellenőrzésre a rendőrség szerint azért van szükség, mert a tapasztalatok azt mutatják: a gyalogosok és a kerékpárral közlekedők közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal."

  Csodálkozik Illetékeselvtárs?
  Nincs iskolai KRESz-oktatás, nincs közlekedési tévéműsor, de parlamenti patkóröfögés dögivel!
  Helyette inkább a közlekedési szabályokról informálnák folyamatosan a nézőket!”
 • 40. tyúkocska 2008. október 09. 16:29
  „Szerintem ne csak a szabálytalankodó gyalogossal vvagy biciklissel törődjenek a rend őrei, hanem a sok, komoly veszélyhelyzetet teremtő atóssal, a már szemet szúró szabálytalan parkolással, várakozással, megállással. Ugyanis tömegesen rendetlenkednek az autósok, és sokszor nem kapják meg a megfelelő büntijüket, mert akkor nem csinálnák.
  Kérem az autósoknál kezdeni.”
 • 39. KukoricaJancsi 2008. október 09. 16:20
  „Kb kétnaponta egyszer visz az utam zebrától kb 150m-re át az amúgy forgamas úton.

  Szerencsére nem láttam rendőrt, de nem is kerestem.

  Azonban ezen túl a rendőrt is figyelni kell, hogy van-e a közelben. Na de akkor megyek át az úton, amikor nem jön autó, tehát rendőrautó sem. + A gyalogos rendőrre is figyelni kell ezen túl. Ha egyáltalán van ilyen.”
 • 38. kerékpáros 2008. október 09. 16:11
  „Mindenki közlekedjen szabályosan, az AUTÓS is.
  Számtalanszor tapasztalom,hogy késésben lévő anyukák (hátul a gyerekkel) mit művelnek a Madách utcai iskolánál. Egyik kezükben a telefon, a másikban a kormánykerék....”
 • 37. ifj. Nagy Gábor 2008. október 09. 15:38
  „dion, a 36-ost kinek írtad?”
 • 36. dion 2008. október 09. 13:29
  „Meddő okoskodás...legalább annyira, mint amit Te írtál...de Te persze megállsz minden zebrára lelépő ember miatt. Ha egyáltalán van jogosítványod.”
 • 35. ifj. Nagy Gábor 2008. október 09. 13:23
  „Egyetértek a gyalogosok és kerékpárosok fokozott ellenőrzésével, sőt, ezt nem akciószerűen, hanem mindig csinálni kéne! Hosszabb távon pedig iskolai tananyagba integrált KRESZ-oktatás és vizsga javítaná a közlekedési magatartást, ez egyben feleslegessé tenné az esetleges külön kerékpáros (és gyalogos? :) ) KRESZ vizsgát.

  A kerékpáros adóval akkor foglalkozzunk, ha valaki tud rá olyan külföldi példát, ami működik, valamint ha járdaadóval is kiegészítjük a gyalogosok számára, mert szerintem úgy korrekt. Addig meg inkább felejtsük el, annál is inkább, mert nem a kerékpárút oldja meg a kerékpáros közlekedés problémáit, hanem az, ha minden úton és utcában lesz lehetőség a kényelmes/biztonságos kerékpározásra, kerékpárút nélkül is.

  Ja, ha valaki a helyszínen időmérés mellett bemutatja nekem a Gedóinál az 5 percet a gomb megnyomása és a zöld megjelenése között, vendégem egy sörre valamelyik közeli korcsmában. :-)”
 • 34. love 2008. október 09. 12:23
  „Az utca és az út nem csak a gyalogosoké és a kerékpárosoké, hanem ott vannak az autók, buszok, trolik és a motorosok is......
  Tehát probáljunk meg együtt közlekedni.
  Az autósoknak is fel kell venni a városi tempót, amit követel a közlekedés.”
 • 33. rara_avis 2008. október 09. 12:13
  „jó tudni, hogy ennyire ráérnek a rendőrök, hogy olyanokért csuklóztatják az embert, ami a világ többi részén abszolút nem probléma.
  Észhez kéne térnünk végre, és belátni, hogy az utca a gyalogosoké, és nem az autósoké.”
 • 32. itt a világvége 2008. október 09. 12:10
  „"Intézkedő rendőrökre támadtak helybéliek a Nógrád megyei Szátokon, miközben egy ittas járművezetőt ellenőriztek. Az egyenruhások egy személygépkocsit ellenőriztek, aminek a vezetője elismerte, hogy alkoholt fogyasztott. A jármű két utasa és a helyszínre érkezett további két férfi szidalmazta, bántalmazással fenyegette a rendőröket, egyikük megragadta az egyik rendőr nyakát, ellene testi kényszert alkalmaztak. Ezután további helybéliek érkeztek a helyszínre, és négyen újra rátámadtak a rendőrökre, akik a felszólítást követően figyelmeztető lövést adtak le, amit még kétszer meg kellett ismételniük. A tömeget a kisebbségi önkormányzat képviselője is megpróbálta lecsillapítani."

  Először a cigókat rendreutasítani...ja őket nem szabad, akkor rendőreink keresnek pár fehér embert akit meg lehet büntetni mert nem volt világítás a bicaján, nem itt ment hanem amott stb...szánalmasak.”
 • 31. Morgós 2008. október 09. 11:13
  „Nehéz kivárni, amíg zöldre vált a lámpa? - tudakoltuk Lengyel Tamástól. A biciklis férfi bő egy percig állt a pirosnál, majd ezt megunva még mindig a tiltó jelzés alatt átsuhant a másik oldalra. - Naponta egyszer-kétszer biztosan megsértem a szabályokat. Lehetetlenség kivárni a zöldet - magyarázta a férfi. Mit szólt volna egy helyszíni bírsághoz? - Sem iratok, sem pénz nincs nálam. A szabálysértést természetesen elismertem volna - válaszolta
  Ha elütik akkor megt keresték volna hogy ki ismeri.
  ELŐÁLLÍTANI rabosítani meg jó megbüntetni vagy 100ezerFt-ra”
 • 30. manci 2008. október 09. 11:01
  „bla bla bla ez olyan meddő okoskodás, mint az hogy a tyúk volt előbb, vagy a tojás.”
 • 29. dion 2008. október 09. 10:56
  „Persze velem is előfordult már, hogy nem a zebrán szaladtam át az úton, de minden reggel szembesülök például azzal, hogy az is teljesen mindegy, ha a zebrán állok már (Csanádi utca, a Spar-nál)... hiszen ha a padkán állnék, akkor az út mentén parkoló autóktól nem látom mi jön, ha meg lelépek, akkor meg az autósok mérgelődnek, hogy mi a francnak lépek le, de csak a szájuk tátog, mert sosem állnak meg, hanem ugyanúgy mennek tovább, mintha nem is lennék ott. Akkor most hogy közlekedjek...????Vagy a másik eset, ha megáll az autó, integet, hogy menjek nyugodtan, közben mire elérek a felezővonalig, megint meg kell állni, mert a másik oldalon, a szembejövő sávban haladó autó cseszik rá, hogy ott állok az út közepén...sokszor biztos egyszerűbb átszaladni más helyeken is, persze akkor jogosan mérgelődnek az autósok is. Persze akkor jogosan mérgelődök én is, ha a zebrán állok, és mégsem engednek el...erre is lehetne figyelni, nemcsak a gyalogosokra.”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

26 Celsius-fokot mérünk október közepén

Szeged - „Leolvadt" a lányok lábáról a csizma tegnap Szeged belvárosában. Ugyanezen a napon 63 évvel ezelőtt mínusz 1,7 fokot mértek. Indián nyárról, vagy vénasszonyok nyaráról akkor beszélhetünk, ha legalább egy hétig marad a meleg. Tovább olvasom