Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Perényi Miklós és a szegedi szimfonikusok

A világ legjobb csellistái között tartják számon a csodagyerekként indult, Kossuth-díjas Perényi Miklóst, aki a ma este fél 8-kor kezdődő filharmóniai koncerten Gyüdi Sándor dirigálásával a szegedi szimfonikusokkal játszik a nagyszínházban.

Perényi Miklós próba közben. DM/DV-fotó
Perényi Miklós gordonkaművész Budapesten született, zenészcsaládban nőtt fel. Tehetségét szülei korán felismerték, ötéves korában kezdett csellózni. Hétévesen már a Zeneakadémia diákja, kilencévesen pedig szóló hangversennyel mutatkozott be a budapesti közönségnek. A budapesti Zeneakadémián Banda Ede volt a tanára, majd Rómában, a Santa Cecilia Akadémián folytatta tanulmányait. 1962-ben a budapesti Nemzetközi Casals Gordonkaverseny díjazottja volt, majd meghívást kapott a világhírű csellista, Pablo Casals mesterkurzusára 1965–66-ban.

„A vonóváltástól a fekvésváltásig számos alapvető dolgot tanultam tőle, amelyek a legfontosabb alkotóelemei a folyamatos játéknak. Egy új világot fedezhettem fel általa. Szigorúan megkövetelte a pontos tempót, azt, hogy amit kér, pontosan megcsináljuk. Nagyon komoly munka volt a vele való tanulás, óra közben nem volt túl udvarias a növendékeivel" – nyilatkozta Perényi Miklós, amikor legutóbb Szegeden lépett fel a szimfonikusokkal.

1974 óta maga is tanít a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián, amelynek ma már megbecsült professzora. „A virtuozitás és a pontosság nem választható el az érzelemgazdagságtól, mert annak a követelménynek kell eleget tennünk, amit maga a zeneszerző állít velünk szemben. Ha valakit nem a tetszeni akarás, a közönség kegyeinek mindenáron való keresése vezérel, akkor előbb-utóbb arra az útra tér, ami a legközelebb vezet a zeneszerző szándékaihoz" – vallja Perényi Miklós, akitől ma este Schumann a-moll gordonkaversenyét hallhatja a szegedi közönség. A kiváló muzsikus művészetét Liszt-díjjal, Kossuth-díjjal, Bartók–Pásztory-díjjal, érdemes és kiváló művész címmel ismerték el. Szólistaként és kamarazenészként eljutott a világ legrangosabb zenei központjaiba és fesztiváljaira. Európa majd minden országában, Amerikában, Japánban és Kínában is fellépett. Gazdag repertoárján egyaránt jelen van a régi és az új zene, a 17. századtól napjainkig.

Fellépései és a tanítás mellett komponál is: kamaraegyüttesekre és csellóra ír darabokat. Nemcsak a Hungaroton, hanem a világ vezető lemezcégei is rendszeresen kiadják felvételeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Médiabál lesz Szegeden

Médiabált rendeznek jövő héten szombaton Szegeden. Évek óta nem volt a Csongrád megyei sajtó… Tovább olvasom