Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Pert vesztettek az autósok

Egy szegedi házaspár viszi a prímet, a parkolási perekben rájuk rótták ki a legnagyobb összeget: másfél millió forint megfizetésére kötelezte őket a bíróság. A törvény módosítása miatt ezután egy éven belül le kell zárni a hasonló ügyeket.
Mivel legalább ötvenszer állt meg autójával parkolási zónában, parkolószelvény nélkül egy szegedi házaspár, a férfit és a nőt másfél millió forintos bírság megfizetésére kötelezték. Nem sokkal maradt le mögöttük egy szegedi székhelyű gazdasági társaság, valamint két másik férfi.

A hatalmas összegű bírság több év alatt dagadt ekkorára. A közúti közlekedésről szóló törvény tavalyi, december 22-i módosítása előtt ugyanis a díj- és pótdíjfizetési kötelezettség hosszú idő, öt esztendő alatt évült csak el, vagyis évek álltak a hatóság rendelkezésére ahhoz, hogy a felszólítást kiküldje, és az igényét érvényesíthesse.

Fizetett a kaszinótulajdonos

Lezárult a per az ismert kaszinótulajdonos, Dobó László ügyében, a bíróság ötszázezer forintos bírság megfizetésére kötelezte. Mint ahogy arról lapunkban fél évvel ezelőtt beszámoltunk, a férfi Porsche Cayenne típusú kocsijának szélvédőjén és autójának utasterében hamis, más nevére szóló, ingyenes parkolásra jogosító rokkantigazolványokat találtak. Első fokon kilencszázezer forintra büntették, ezt a másodfok enyhítette. A mozgáskorlátozottaknak kiadott parkolási igazolvány jogosulatlan használata, meghamisítása egyébként három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A módosítással viszont egy esztendő alatt le kell zongorázni az eljárást, a közlekedési cég már a 60 napos jogvesztő határidőn belül köteles postára adni a pótdíjfizetési felszólítást. A határidő elmulasztása esetén nem érvényesítheti követelését. A jogszabályváltozásnak nincs visszamenőleges hatálya, a korábbi időszakban elkövetett szabálytalanságokra vonatkozóan még a régi szabályozás az érvényes.

Bálint János ügyvéd, aki a Szegedi Közlekedési Kft.-t képviseli a parkolási perekben, elmondta: eddig háromszáz pert indítottak az autósok ellen, és mindegyiket meg is nyerték. A videofelvételek ugyanis perdöntő bizonyítékul szolgáltak.

A perek során több autós kifogásolta, hogy miért évekkel a bliccelés után indult eljárás ellenük. Mint kiderült, ennek az volt az oka, hogy a Szegedi Közlekedési Kft. csak 2003. április 19. óta jogosult arra, hogy a rendszám alapján adatokat szerezzen az autósokról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifogások sora a tilosban

Autósokat kérdeztünk meg a szegedi Szent István téren, miért hajtanak be a tiltó táblák ellenére. A… Tovább olvasom