Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Petíció a bűz ellen

Fellázadtak a tiszaszigetiek: a település határában működő sertéstelep bűzét nem hajlandók tovább elviselni. Szerintük a francia tulajdonos nem megfelelően kezeli a trágyát, ezért petíciót intéztek az önkormányzathoz. Ismeri és megérti a tiszaszigetiek problémáját Bodó Imre polgármester. Ő a tegnap esti testületi ülésre a polgárok képviselőit és telep vezetőjét, valamint francia tulajdonosát is meghívta.

A tiszaszigeti sertéstelep. Fotó: Gyenes Kálmán
Ha a tiszaszigetieknek nincs szerencséjük, és rossz irányból fúj a szél, masszív disznótrágyaszag lengi be a települést. Ilyenkor nem nyithatnak ablakot, nem teregethetnek, de a kerti sütögetést is elfelejthetik. Volt már, hogy a szabadban tartott gazdaköri ülést kellett félbeszakítani, más pedig vendégei előtt szégyenkezett a büdös miatt.

A szag a közeli sertéstelepről származik, ami azonban nem új létesítmény. Disznók korábban is voltak, de a bűz csak két éve keseríti meg az itt élők életét. Ekkor, 2004-ben került a telep egy francia tulajdonos kezébe, aki a tiszaszigetiek szerint nem megfelelően kezeli a trágyát. Egy bizonyos baktériummal lehetne szagtalanítani a disznók ürülékét, de ez, a településen élők szerint, rendre elmarad.

– Időnként a falu felbolydul, olyankor érdekes módon néhány napra megszűnik a szag – mondta Hajdú Zoltán, aki petíciót vitt körbe a szomszédságban. A papírt fél óra alatt majdnem harmincan írták alá. A petícióban a falu vezetését kérik: tegyen valamit a bűz ellen. Mint mondták, nem a telepet akarják megszüntetni, csak a szagát. A telepet már csak azért is megőriznék, mert több tiszaszigetinek ad munkát.
Többször fordultak már a telep munkatársaihoz. A válasz: ez disznótelep, tehát büdös. Szerintük azonban mások is tartottak már disznót Tiszaszigeten, de ők meg tudták oldani, hogy még a szomszédot se zavarja a szag.

Ismeri és megérti a tiszaszigetiek problémáját Bodó Imre polgármester. Ő a tegnap esti testületi ülésre a polgárok képviselőit és telep vezetőjét, valamint francia tulajdonosát is meghívta. Abban bízik, találnak megoldást. Az ülésen a képviselők egyébként döntenek a Móra utca – a telepre vezető út – súlykorlátozásáról. A polgármester szerint ugyanis a megpakolt szállítóautók tönkreteszik az utat, amit ráadásul az autóból kifolyó trágyalével is megöntöznek.

Rácz Zoltán, a Tisza–Maros Szög Rt. telepvezetője kérdésünkre elmondta: a testületi ülésre megoldási javaslatokkal érkeznek majd. Több trágyakezelési ajánlatot kaptak, ezek közül választják ki a megfelelőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szponzor nélkül nem megy

Szponzori támogatás hiányában elmarad az idei Dömötör-díjátadó gála Szegeden. A Májulás, a… Tovább olvasom